Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΑΣ αφήσουμε στην άκρη τον Εμπενίζερ Σκρουτζ, αν και ο ρόλος θα ταίριαζε γάντι στην Ευρώπη που για μία ακόμη φορά αντιμετωπίζει με περισσή τσιγκουνιά έως τώρα την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Για μία ακόμη φορά η Ε.Ε. αντιδρά με χρονοκαθυστέρηση, και τα κονδύλια για το Ταμείο Ανάκαμψης, δυστυχώς, θα αργήσουν να έρθουν, και ίσως τότε να μην είναι αρκετά, καθώς κανείς δεν είχε συνυπολογίσει το κόστος του δεύτερου κύματος του κορονοϊού.
ΑΣ σκεφτούμε, όμως, τα φαντάσματα των Χριστουγέννων από το παραμύθι του Καρόλου Ντίκενς.
ΤΟ φάντασμα των Χριστουγέννων του παρελθόντος έρχεται να μας θυμίσει αξίες που έχουμε ξεχάσει. Να θυμηθούμε πώς βιώναμε τα Χριστούγεννα των περασμένων ετών. Πάντοτε υπήρχαν δυσκολίες, κυρίως οικονομικές. Πάντοτε γκρινιάζαμε για τα στραβά της χώρας. Πάντοτε θέλαμε και κάτι παραπάνω. Λογικά όλα αυτά. Ποτέ, όμως, δεν ήμασταν μακριά απ’ όσους αγαπάμε, από συγγενείς και φίλους. Ποτέ δεν υπήρχε αυτό το «αόρατο τείχος» που έχτισαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ακόμα κι αν συναντήσουμε ελάχιστους συγγενείς ή φίλους, δεν θα μπορούμε να τους δώσουμε μια αγκαλιά.
ΤΟ φάντασμα των φετινών Χριστουγέννων μάς στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα: Να μπορέσουμε να τηρήσουμε περιοριστικά μέτρα τα οποία ήταν αδιανόητα για οποιονδήποτε άνθρωπο μέχρι πριν από λίγους μήνες. Να κατορθώσουμε να επανακαθορίσουμε τις προτεραιότητες στη ζωή μας. Η ευχή «να έχουμε την υγειά μας» πριν από την εμφάνιση της πανδημίας είχε καταντήσει κλισέ, τώρα πια με όσα συμβαίνουν γύρω μας αποκτά και πάλι τη σημασία που πρέπει να της αποδίδουμε.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
ΤΟ φάντασμα των Χριστουγέννων του μέλλοντος έρχεται να μας δείξει ένα καλύτερο αύριο. Αργά ή γρήγορα, μέσα στο 2021 η μάχη κατά της πανδημίας θα κερδηθεί. Μπορεί η οικονομική ζημία να είναι τεράστια τόσο για την πραγματική οικονομία όσο και για τα δημοσιονομικά. Υστερα, όμως, από αυτή την ανεπανάληπτη παγκόσμια ύφεση και η ελληνική οικονομία έξυσε πάτο. Ας μην ξεχνάμε πως υπάρχει μια διαφορά σε σχέση με την εποχή των Μνημονίων: Τώρα η κρίση δεν δημιουργήθηκε από κακοδιαχείριση, αλλά από ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Το ελατήριο της ανάκαμψης έχει πιεστεί όσο ποτέ. Το τέλος της πανδημίας θα σημάνει την αρχή μιας πρωτοφανούς αναπτυξιακής τροχιάς. Αν το χειριστούμε με τον σωστό τρόπο, τότε μπορούμε να περιμένουμε μόνο καλύτερες ημέρες.
ΚΑΛΑ Χριστούγεννα. Χρόνια Πολλά.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr