Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πώλησης Eurofighter στην Τουρκία ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Με ρωτήσατε για το ζήτημα των Eurofighter. Θα σας πω ευθέως ότι δεν είναι η δουλειά ενός Πρωθυπουργού, φιλοξενούμενου σε μία μεγάλη χώρα όπως η Γερμανία, να υποδείξει τον τρόπο με τον οποίον η Γερμανία θα κάνει πωλήσεις οπλικών συστημάτων. Πιστεύω όμως ότι υπάρχει μια, θα σας έλεγα, κατανόηση ως προς την ανάγκη τέτοιου είδους πωλήσεις, αλλά και ενδεχόμενες μελλοντικές αμυντικές συνεργασίες να πληρούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις. Και οι προϋποθέσεις αυτές έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι τρίτες χώρες οι οποίες θέλουν με κάποιον τρόπο να συνδεθούν αμυντικά με την Ευρώπη, θα πρέπει να δείχνουν, αν μη τι άλλο, μια υψηλή συμμόρφωση ως προς την κοινή πολιτική εξωτερικών και ασφάλειας ή -γιατί όχι;- να υπογράψουν και μία συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να υπάρχει δηλαδή ένα πλαίσιο στο οποίο θα λαμβάνονται υπόψη και οι ιδιαιτερότητες όλων των κρατών μελών. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι λογικό, το οποίο κατανοεί και ο Καγκελάριος, και πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε σε αυτή τη συζήτηση και στην εξειδίκευση του σχετικού Κανονισμού SAFE, όταν αυτό συζητηθεί σε επίπεδο των αρμοδίων Υπουργών».
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο νέος Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς άφησε ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο παροχής Eurofighter προς την Τουρκία, ενώ ανέφερε ότι σύντομα θα επισκεφθεί την Άγκυρα.
Μητσοτάκης από Βερολίνο: Η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός για γερμανικές επενδύσεις – Το μεταναστευτικό είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του πρώτου στο Βερολίνο με την ατζέντα να περιέχει κρίσιμα θέματα για τη νέα γεωπολιτική εικόνα της Ευρώπης.
«Σε περίπτωση που η Ρωσία δεν δεχθεί την πρότασή μας για εκεχειρία 30 ημερών, θα επιβάλουμε έβδομο πακέτο κυρώσεων, με έμφαση στους τομείς της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών”, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης. Σημείωσε ότι στη συζήτηση τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα αμυντικής συνεργασίας και το μεταναστευτικό, με έμφαση στους νέους αυστηρότερους κανόνες για τη χορήγηση ασύλου. Ειδική αναφορά έκανε ο Καγκελάριος στην δευτερογενή μετανάστευση, το οποίο είναι ένα «σοβαρό θέμα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας», όπως είπε. Ο κ. Μερτς είπε ότι η δευτερογενής μετανάστευση πρέπει να μειωθεί και οι επανεισδοχές να αυξηθούν, ενώ γνωστοποίησε ότι θα ακολουθήσουν σε επίπεδο υπουργών συζητήσεις προκειμένου να βρεθούν λύσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον καγκελάριο της Γερμανίας για το γεγονός ότι έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που υποδέχεται στο Βερολίνο κατά τη θητεία του, σημειώνοντας ότι ενέχει και έναν συμβολισμό για το πόσο έχουν προοδεύσει οι διμερείς σχέσεις. “Τα τελευταία έξι χρόνια, η Ελλάδα γράφει ένα νέο κεφάλαιο, με σταθερή ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας, ταχύτατη συρρίκνωση του δημοσίου χρέους, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής”, συνέχισε ο Πρωθυπουργός. “Γερμανικές επιχειρήσεις έχουν εμπιστευτεί την πατρίδα μας, ακόμη και την περίοδο της κρίσης”, είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.
«Ο δρόμος που έχουμε διανύσει στις σχέσεις μας, έχει ωριμάσει μέσα από τον ειλικρινή διάλογο και την συνεργασία. Αισθανόμαστε ανακούφιση που η Γερμανία έχει νέα, ισχυρή κυβέρνηση. Μια χώρα με ισχυρή θέση στον πλανήτη. Αθήνα και Βερολίνο είναι πιο κοντά και είμαστε συνεργάτες στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Μετά από μια δεκαετή κρίση η οικονομία μας είναι σε μια διαρκή ανάπτυξη. Οι Γερμανοί προτιμούν μαζικά τη χώρα μας και η πολιτική μας αποτυπώνεται στα πρωτογενή πλενάσματα που σημειώνουμε. Όλα αυτά είναι εφαλτήριο για επενδύσεις, ιδίως από γερμανικές επιχειρήσεις. Ευελπιστώ πως η επίσκεψή που θα στείλει ένα ακόμη μήνυμα για να είναι η Ελλάδα ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Στη Γερμανία ζουν πάνω από 500.000 Έλληνες. Συζητήσαμε για την Ουκρανία υπό το φως της διάσκεψης του Σαββάτου. Ζητάμε άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών. Υπογραμμίσαμε πως η ΕΕ θα πρέπει να είναι στο κέντρο κάθε διαπραγμάτευσης. Η Ευρώπη οφείλει να είναι ενωμένη. Να αναλάβει και την ευθύνη που της αναλογεί, συμβάλλοντας ωστόσο και με την ανάλογη χρηματοδότηση στον αμυντικό τομέα. Τέλος θέλω να τονίσω πως είναι αναγκαία και η συνεργασία με τις ΗΠΑ. Μια πορεία που η Ελλάδα ακολουθεί με συνέπεια. Η Γερμανία αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σαν χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κρίσης. Το Μεταναστευτικό δεν είναι μόνο ανθρωπιστικό ζήτημα, αλλά και εθνικής ασφάλειας. Οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στις επιστροφές και στην τήρηση του Μεταναστευτικού Σύμφωνου και Ασύλου.», ανέφερε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές, ενώ είναι ο πρώτος ηγέτης που υποδέχεται ο νέος καγκελάριος από την ανάληψη των καθηκόντων του.