Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Ιστορίες τρέλας και παραλογισμού ζουν καθημερινά εκατομμύρια Ελληνες πολίτες που δεν μπορούν να καταλάβουν τι ακριβώς πληρώνουν, για ποιο λόγο, σε ποιο φορέα και στο τέλος τέλος, ποιος νόμος ή ποια ρύθμιση ισχύει. Το πρωτοφανές αλαλούμ με τις εισφορές για τα μπλοκάκια που άλλα λέει ο υφυπουργός Εργασίας, άλλα προβλέπει ο νόμος και περιμένουμε διευκρινιστική εγκύκλιο είναι χαρακτηριστικό της παράνοιας που επικρατεί.
Δεν είναι βέβαια τωρινό το φαινόμενο, για να μην τα ρίχνουμε όλα στη σημερινή κυβέρνηση. Οι αλλαγές στους φορολογικούς κώδικες, στους ασφαλιστικούς κανόνες και σε όλο εν γένει το οικονομικό οικοδόμημα της χώρας γίνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, παραλύοντας ακόμα και τους πιο ικανούς οικονομολόγους, λογιστές ή διοικητικούς δικαστές. Πραγματικά αξίζει να ανασύρουμε από το πρόσφατο παρελθόν (Φεβρουάριο του 2015) την ομιλία της προέδρου της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών στην τακτική Γενική Συνέλευση του κλάδου:
Οι επαναστατικές φαντασιώσεις
«Στις ΗΠΑ από το 1775 που σήμανε η ανεξαρτησία μέχρι σήμερα, δηλαδή μέσα σε 250 χρόνια, ψηφίσθηκαν και εφαρμόσθηκαν μόνο 10 φορολογικοί νόμοι. Στην Ελλάδα από το 1975 που σήμανε η Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, δηλαδή μόνο σε 40 χρόνια, ψηφίσθηκαν 250 φορολογικά νομοθετήματα και τροπολογίες μαζί με άλλους 3.450 νόμους και 115.000 υπουργικές αποφάσεις. Τους τελευταίους 30 μήνες έχουν ψηφιστεί έξι αμιγώς φορολογικοί νόμοι με 177 άρθρα και 17 νόμοι στους οποίους συμπεριλήφθηκαν 71 νέες φορολογικές διατάξεις. Για τις διατάξεις αυτές εκδόθηκαν 111 υπουργικές αποφάσεις και 138 διευκρινιστικές εγκύκλιοι. Βεβαίως, άγνοια νόμου δεν επιτρέπεται.
»Αλλά πώς να γνωρίζεις ένα νόμο του οποίου το κείμενο έχει υποστεί αλλεπάλληλες αντικαταστάσεις, συμπληρώσεις, τροποποιήσεις, σε παραγράφους, εδάφια, περιπτώσεις, υποπεριπτώσεις, εξαιρέσεις, αλλά και με την επιφύλαξη άλλων διατάξεων όπως και αυτές έχουν τροποποιηθεί και συμπληρωθεί; Σ’ αυτό το πλαίσιο μπαίνουν και οι υπάλληλοι της Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίοι αδυνατούν να ενημερωθούν να ερμηνεύσουν και να εφαρμόσουν το νόμο, αλλά και οι εγγενείς αδυναμίες του συνόλου του δημόσιου διοικητικού μηχανισμού, στις οποίες συγκαταλέγονται η αδιαφάνεια, η διαφθορά, η απαράδεκτη συμπεριφορά, η άρνηση ή η βραδύτητα λήψης έγκαιρων και ορθών αποφάσεων».
Ε, τι άλλο να προσθέσουμε εμείς; Μόνο κουράγιο και υπομονή σε όσους έχουν μπλοκάκι…
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου