Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να μιλήσεις για το θάνατο. Πόσω μάλλον για 1,5 εκατομμύριο απώλειες για τις οποίες ευθύνεται παγκοσμίως ο Covid, με περισσότερες από 3.200 να καταγράφονται στην Ελλάδα. Πώς να μιλήσεις γι’ αυτούς τους ανθρώπους χωρίς να προσβάλεις την ανθρώπινη μοναδικότητα;
Αυτό το ερώτημα απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα των πολιτικών, των επιστημόνων και των δημοσιογράφων. Και παρόλο που ακούγεται σκληρό, σχεδόν ξεδιάντροπο να συγκρίνεις τον αριθμό των νεκρών από χώρα σε χώρα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να παρακολουθήσεις την πορεία της πανδημίας. Μόνο με νούμερα κρουσμάτων και απωλειών που αυξάνονται ή μειώνονται, με αριθμούς διασωληνωμένων αλλά και γιατρεμένων, με στατιστικούς πίνακες και σχεδιαγράμματα.
Πριν από λίγες ημέρες, σε μια ενημερωτική εκπομπή του BBC οι παρουσιαστές συνέκριναν το νούμερο των θυμάτων μιας συγκεκριμένης ημέρας στη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ με τους νεκρούς της 11ης Σεπτεμβρίου. Ηθελαν να δείξουν το απειλητικό μέγεθος του κορονοϊού και κάπως το κατάφεραν. Την ίδια ώρα όμως, στην ιστοσελίδα του ίδιου βρετανικού ειδησεογραφικού οργανισμού, η ομάδα της γραφιστικής ένιωσε πως έπρεπε κάπως αλλιώς να ειπωθεί το μέγεθος της τραγωδίας.
Τραμπ, Μπάιντεν και το δράμα των ομήρων
Ετσι έφτιαξαν ένα animation, ένα κινούμενο γραφικό που τροφοδοτείται on line από τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τζονς Χόπκινς και δείχνει την πορεία του ιού σε επίπεδο ηπείρων, αλλά και σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Το γραφιστικό εύρημα είναι ότι επέλεξαν το λουλούδι, ένα διαχρονικό σύμβολο αγάπης, ειρήνης και πένθους, για να σχεδιάσουν με σεβασμό την κλιμάκωση της πανδημίας.
Το στέλεχος (κοτσάνι) του λουλουδιού υψώνεται, καθώς οι περιπτώσεις Covid-19 αυξάνονται και τα πέταλα ξετυλίγονται, καθώς περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από την ασθένεια. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, των 2,2 εκατομμυρίων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των 55.000 θανάτων, το λουλούδι είναι αναπτυγμένο. Στην Ελλάδα, των 110.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των 3.289 θανάτων, το μέγεθος των πετάλων είναι μικρότερο. Όμως, ακόμα και ένα είναι ήδη πολύ, είναι ήδη δυσβάσταχτο. Εχουμε λοιπόν συναίσθηση, όπως αναρωτήθηκε ο υπουργός Υγείας, τι ακριβώς συμβαίνει στα νοσοκομεία μας;
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr