Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Γιατί, φυσικά, αν δεν ανοίξουν τώρα, θα πρέπει να περιμένουν ως τα επόμενα Χριστούγεννα, αφού το εμπόρευμά τους είναι για αυτές τις μέρες. Αναγνωρίζω ότι πριν από την επέλαση του κορονοϊού είχαν οι «εποχικοί» τουλάχιστον δύο μήνες για να πουλήσουν το εισαγόμενο εμπόρευμά τους -κυρίως, κινεζικής προέλευσης-, αφού οι Ελληνες αγαπάμε τα Χριστούγεννα και στολίζουμε το σπίτι μας και όχι μόνο με το έλατο που αντικατέστησε το παραδοσιακό καραβάκι. Υπερπαραγωγή το σπίτι από χρυσό και νάιλον χιόνι…
Στο μαγαζί είχε σχετική ουρά αλλά όλοι φορούσαν μάσκες, κρατούσαν τις αποστάσεις και κανείς δεν διαμαρτυρόταν. Ισως ότι αποκτάμε κουλτούρα «ουράς» -οι Εγγλέζοι έχουν μακρά παράδοση και σε αυτό- θα είναι μια καλή εξέλιξη. Οταν μπήκα στο μαγαζί, αναγνωρίζοντας ότι απέξω περίμεναν αρκετοί, πήγα κατευθείαν σε ό,τι χρειαζόμουν να αγοράσω: ξύλινα στρατιωτάκια, με την αγγλική στολή, που αγαπούν τα μικρά και που τα είχα πάρει πέρυσι από μεγάλο «παιχνιδάδικο». Η έκπληξή μου ήταν ότι το στρατιωτάκι που πέρυσι είχα αγοράσει 12 ευρώ, φέτος στο «εποχικό» έκανε 20 και ήταν ακριβώς το ίδιο μέγεθος, με την ίδια στολή. Η ίδια έκπληξη με περίμενε με τα φωτάκια του δένδρου που είχαν διπλάσια τιμή. Κι αυτά κινεζικής προέλευσης. Εριξα μια ματιά γύρω μου μη και δεν είχα μπει σε «εποχικό» μαγαζί αλλά… σε φαρμακείο, όπως λέμε.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Θυμήθηκα πως και το καλοκαίρι όταν ρώτησα τιμές για οκτώ μέρες διακοπές σε νησί νόμιζα πως δεν είχα ακούσει καλά. Ηταν σχεδόν απαγορευτική και όταν ρώτησα γιατί είχε σχεδόν διπλασιαστεί από τον Σεπτέμβριο 2018, η απάντηση ήταν ότι δεν είχαν δουλέψει και έπρεπε να αντιμετωπιστούν τα αυξημένα έξοδα. Δεν είχε περάσει από το μυαλό του ξενοδόχου να μη μετακυλίσει τη «χασούρα» στον πελάτη ή τουλάχιστον να αυξήσει τις παροχές, έτσι που να δικαιολογήσει τις τιμές του.
Είπα και στην αρχή ότι δεν ξέρω πώς κινείται το εμπόριο. Αλλά πάντα είχα την ιδέα ότι το κέρδος μπορεί να είναι μεγαλύτερο, εφόσον αυξηθεί ο τζίρος. Οτι δεν είναι έξυπνο να θέλεις να βγάλεις τα «σπασμένα» σε μια σεζόν και ότι αν δώσεις μεγαλύτερες ευκαιρίες στον πελάτη, θα υπάρξει μεγαλύτερο κέρδος από την κατανάλωση. Ετσι, κλείνονται ευκολότερα και οι «τρύπες». Μάλλον πρέπει να κάνω λάθος. Οπως φαίνεται ότι κάνω λάθος που αναρωτιέμαι γιατί πρέπει να εισαγάγουμε και χριστουγεννιάτικα παχνίδια. Ελληνικά δεν μπορούμε να κάνουμε; Δεν πρόκειται, βρε αδελφέ, ούτε για κατασκευή αεροπλάνων Rafal ούτε καν για αυτοκίνητα…
Από την έντυπη έκδοση