Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Την άνοιξη, η πόλη του ιταλικού Βορρά μύησε με μακάβριο τρόπο την Ευρώπη στην εποχή του κορονοϊού, με τα στρατιωτικά καμιόνια γεμάτα φέρετρα και τις εικόνες Αποκάλυψης στις ΜΕΘ. Συνολικά, η πόλη κατέγραψε πάνω από 3.000 νεκρούς από κορονοϊό, βαρύτατος φόρος αίματος αναλογικά με τον πληθυσμό της (120.000 κάτοικοι).
Τώρα, που ένα δεύτερο, φονικότερο κύμα Covid-19 πλήττει την Ιταλία, το Μπέργκαμο και η ομώνυμη επαρχία των 1,2 εκατ. κατοίκων δείχνουν να τα πηγαίνουν καλύτερα, μολονότι η υπόλοιπη περιφέρεια της Λομβαρδίας μετατράπηκε εκ νέου σε hotspot. Οι Ιταλοί γιατροί δεν είναι ακόμη σίγουροι αν η επιδημιολογική ύφεση οφείλεται στο ότι οι κάτοικοι του Μπέργκαμο έγιναν πιο προσεκτικοί μετά το κακό που τους βρήκε ή αν απέκτησαν ένα είδος «τοπικής ανοσίας» που ελάττωσε τον κίνδυνο νέων εξάρσεων.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Ισως να πρόκειται για συνδυασμό των δύο. Πάντως, ο επικεφαλής αναισθησιολόγος του κεντρικού νοσοκομείου του Μπέργκαμο, Λούκα Λορίνι, δεν δίστασε να μιλήσει για κάτι σαν «φυσικό εμβόλιο».
Το βέβαιον είναι πως οι «Μπεργκαμάσκοι» είναι και με τη βούλα πιο ανθεκτικοί στον ιό από τους υπόλοιπους Λομβαρδούς και το σύνολο των Ιταλών. Από τον Ιούνιο κιόλας το 57% βρέθηκε να έχει αντισώματα, σε μια μεγάλη έρευνα επί 10.000 κατοίκων στις πιο «κόκκινες» συνοικίες. Μεταγενέστερη μελέτη του υπουργείου Υγείας και της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας (ISTAT) έδειξε ότι τουλάχιστον 1 στους 4 κατοίκους του Μπέργκαμο απέκτησε αντισώματα – έναντι 1 στους 13 στην περιφέρεια του Μιλάνου και 1 στους 40 γενικά στην Ιταλία.
Σύμφωνα με το Φαρμακολογικό Ινστιτούτο «Μάριο Νέγκρι», σε επαφή με τον κορονοϊό ήλθαν έως 420.000 κάτοικοι της επαρχίας του Μπέργκαμο, δηλαδή σχεδόν το 40% του πληθυσμού.
Από την έντυπη έκδοση