Γράφει η Γεωργία Παράσχου*
Η σημερινή ημέρα φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ, αφού η 19η Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στην χρόνια προσπάθεια για την καταπολέμηση της κακοποίησης και παραμέλησης των παιδιών. Μια ημέρα εφαλτήριο, για να ευαισθητοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε τόσο την πολιτεία όσο και τους πολίτες, να δράσουμε συλλογικά ενάντια σε πράξεις βίας, που αφορούν τους μικρούς μας φίλους.
Είτε είμαστε οι ίδιοι γονείς είτε όχι, είμαστε υπόχρεοι να φροντίζουμε για την ασφάλεια όλων των παιδιών χωρίς διακρίσεις και στερεότυπα.
Η παιδική κακοποίηση ορίζεται μέσα από τέσσερις διαφορετικές μορφές: τη σωματική, τη σεξουαλική, τη συναισθηματική και την οικογενειακή παραμέληση.
Τα νούμερα είναι ανησυχητικά. Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες με την έλευση της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει επιφέρει αυστηρά μέτρα σε όλο τον κόσμο όπως την υποχρεωτική καραντίνα, τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται κλείνοντας, έτσι, την “πόρτα” στον κορωνοϊό αλλά δίνοντας περιθώρια για αύξηση της κακοποίησης των παιδιών.
Τα νούμερα προβάλλουν πως 1 στα 5 παιδιά έχει υπάρξει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης ενώ 7 στους 10 Έλληνες έχει υπάρξει μάρτυρας παιδικής βίας.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Στατιστικά παρατηρείται ότι ο δράστης προέρχεται από το περιβάλλον του παιδιού είτε από την οικογένεια είτε από τον στενό φιλικό κύκλο. 9 στις 10 φορές τα περιστατικά κακοποίησης παραμένουν χωρίς διάγνωση, χωρίς προστασία, χωρίς αντιμετώπιση.
Τα τραύματα των παιδιών δεν μετριούνται μέσα από αριθμούς. Καταγράφονται στην μνήμη τους, μένουν ως μόνιμα βιώματα. Είναι χρέος όλων μας να διαφυλάξουμε και να διατηρήσουμε ακέραιη τη παιδική τους αθωότητα. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να σωπαίνει μπροστά στην παιδική βία. Η κακοποίηση, οποιασδήποτε μορφής, «χαράζει» ανεξίτηλα σημάδια, που ακολουθούν το άτομο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών, είναι η παρακαταθήκη για το μέλλον της κοινωνίας μας.
Για κάθε περιστατικό παιδικής βίας δε διστάζουμε, δε φοβόμαστε, δεν κλείνουμε τα μάτια αλλά καταγγέλουμε το περιστατικό στις αστυνομικές αρχές ή κάποιον αρμόδιο φορέα για την προστασία του παιδιού. Φορείς όπως το Χαμόγελο του Παιδιού και ο Σύλλογος ΕΛΙΖΑ μάχονται καθημερινά για το τέλος της κακοποίησης των παιδιών.
Μέχρι το ένα παιδί να γίνει κανένα, ενωνόμαστε στηρίζοντας εκείνα που το έχουν πραγματικά ανάγκη.
*Η Γεωργία Παράσχου είναι Διευθύντρια Πολιτισμού και Νεολαίας του Ομίλου UNESCO Πειραιώς & Νήσων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr