Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Aυτοί είναι όροι τους οποίους αποδέχθηκε η Τουρκία, όταν το 1985 η Μονή της Χώρας, δίπλα στα Θεοδοσιανά Τείχη, εντάχθηκε στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ακόμη και πριν από την ένταξη της Αγίας Σοφίας.
Ο Ερντογάν, λόγω άγνοιας (;), απαιδευσιάς (;) και έμπλεος ισλαμικής φονταμενταλιστικής εμμονής, μετέτρεψε ένα ακόμη αριστούργημα της βυζαντινής πολιτιστικής κληρονομιάς σε καραγκιόζ μπερντέ. Το ιστορικό περιβάλλον μέσα στο οποίο αρμονικά δημιουργήθηκε η Μονή και γεννήθηκαν τα μοναδικά ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες της εξαφανίστηκε πίσω από αυτόματες κουρτίνες. Αυτή η θλιβερή κάλυψη των νωπογραφιών, αλλά και των ψηφιδωτών, προσβάλλει βάναυσα το εξαιρετικό αυτό μνημείο, απομειώνοντας την καλλιτεχνική αξία του.
Οι εικόνες από το εσωτερικό της Μονής της Χώρας, τις οποίες μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, κάνοντας το γύρο του πολιτισμένου κόσμου, προκαλώντας οδύνη για τη βάναυση κακοποίησή του μνημείου, από θρησκευτικό μένος, δεν ήταν μόνον αποκαρδιωτικές. Ηταν ταυτόχρονα και αποδεικτικές του επίπεδου του πολιτισμού της σύγχρονης Τουρκίας του Ερντογάν. Η Μονή της Χώρας, ένα μοναδικό αριστούργημα της βυζαντινής τέχνης, προστέθηκε στα χιλιάδες τζαμιά που ορθώνονται στη Βασιλεύουσα.
Aπελάσεις αυθημερόν στην Ιρλανδία
Αλήθεια, για ποιον μνημειακό χαρακτήρα μιλάμε, όταν τα αριστουργηματικά ψηφιδωτά της και οι νωπογραφίες της, καλύφθηκαν από αυτόματες πράσινες κουρτίνες; Οταν τα εξαιρετικής αισθητικής σύνθεσης μαρμάρινα δάπεδά της σκεπάστηκαν με μοκέτες χρώματος… «γαλάζιας πατρίδας»;
Πώς, αλήθεια, διαφυλάσσεται ο χαρακτήρας και η καλλιτεχνική αξία του μνημείου από αυτούς, που, μοίρα κακιά, το διαχειρίζονται – για την ώρα;
Αυτές είναι οι τρεις ερωτήσεις που πρέπει να τεθούν στο Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς του διεθνούς Οργανισμού. Να μην επιτραπεί, τη ανοχή των χριστιανικών χωρών, να συμπληρωθεί το ανοσιούργημα της Αγίας Σοφίας με τη Μονή της Χώρας. Ο Ερντογάν προσβάλλει έμπρακτα τα μνημεία που είναι καταγεγραμμένα στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Σε αυτό πρέπει να αντιδράσει η ηγεσία της UNESCO, εξασφαλίζοντας τη διεθνή αξιοπιστία του Οργανισμού ως φύλακα της παγκόσμιας και διαχρονικής πολιτιστικής δημιουργίας.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr