Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε αρχές Οκτωβρίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες, συνομιλώντας για την πορεία του ιού, είχαν «συμφωνήσει» ότι δεν θα προχωρήσουν σε γενικό lockdown, σαν να πρόκειται για ένα δημοσιονομικό ζήτημα και όχι μια πρωτοφανή σε ένταση και διάρκεια υγειονομική κρίση.
Σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα οι περισσότερες κυβερνήσεις αναθεωρούν τις απόψεις τους βλέποντας τον αριθμό των κρουσμάτων να έχει ξεφύγει και τα συστήματα Υγείας τους να φτάνουν στα όρια των αντοχών τους.
Η Ευρώπη, όπως και στην πρώτη φάση της πανδημίας, έτσι και στην τρέχουσα συγκυρία υποβάθμισε το πρόβλημα και πίστεψε ότι κερδίζοντας χρόνο θα μπορούσε να αποφύγει επανάληψη της γενικής καραντίνας τουλάχιστον μέχρι τη διάθεση του εμβολίου στο ευρύ κοινό.
Αντιθέτως, χώρες όπως η Κίνα, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Ιαπωνία εφάρμοσαν πολύ αυστηρά μέτρα και κατάφεραν να αναχαιτίσουν τον ιό, όπως προκύπτει από τον μικρό αριθμό θυμάτων και κρουσμάτων. Η επιτυχία αυτή πέρασε στην οικονομία, όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα ήταν θετικοί.
Η διστακτικότητα που επιδεικνύει η Ευρωπαϊκή Ενωση στην υιοθέτηση ενός μοντέλου αντίστοιχου που εφαρμόζεται στην Απω Ανατολή έχει πολλαπλές συνέπειες.
Πρώτον, το επίκεντρο της δεύτερης φάσης της πανδημίας είναι πλέον η Ευρώπη, με τα κρούσματα σε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Ιταλία να συγκρίνονται μόνο με τους αντίστοιχους δείκτες της Λατινικής Αμερικής.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Δεύτερον, οι ευρωπαϊκές οικονομίες διαρκώς βυθίζονται σε μεγαλύτερη ύφεση, καθώς η τακτική των «καθυστερήσεων» συσσωρεύει ζημίες και κυρίως δεν δίνει προοπτική για την επίλυση του προβλήματος. Υπάρχει δηλαδή το ενδεχόμενο και να υπάρξει μεγάλη διασπορά του ιού για να μη διαταραχθεί η λειτουργία της οικονομίας και να μην αποφευχθεί η πλήρης απαγόρευση των μετακινήσεων.
Τρίτον, κάθε χώρα υιοθετεί πλέον τους δικούς της κανόνες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες πλήρους σύγχυσης. Η Ιρλανδία προχώρησε σε γενική καραντίνα, η Γαλλία ήταν η πρώτη που απαγόρευσε τη νυχτερινή κυκλοφορία, στη Σουηδία εφαρμόζεται ένα πιο χαλαρό μοντέλο αντιμετώπισης του ιού, ενώ η Γερμανία εξετάζει lockdown για τις αρχές Νοεμβρίου.
Είναι πλέον σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να λάβει άμεσα αποφάσεις, όταν μάλιστα ο βαρύς χειμώνας είναι μπροστά και τα πρώτα εμβόλια δεν αναμένεται να είναι διαθέσιμα πριν από τις αρχές του επόμενου έτους.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η κυβέρνηση υιοθέτησε πλήρως τις εισηγήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής και έτσι αποφύγαμε το πρώτο κύμα της πανδημίας. Τώρα η κατάσταση δυσκολεύει και πρέπει οι Αρχές να λάβουν τις αποφάσεις τους με βασικό γνώμονα τις αντοχές του ΕΣΥ, ώστε τελικά να προστατευθεί και η οικονομία.
ΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ
Η Ελλάδα τίμησε τα 80 χρόνια από την εποποιία του ’40 σε ιδιαίτερες συνθήκες, λόγω της πανδημίας, αλλά με πνεύμα ενότητας και σεβασμού στα θύματα του πολέμου. Χθες ο πρώην υπουργός και επικεφαλής της επιτροπής τέκνων και συγγενών πεσόντων κατά το Επος του ’40, Γιώργος Σούρλας, διατύπωσε το αίτημα να κατασκευαστεί ένα μνημείο για τους 14.000 στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους από τον Οκτώβριο του 1940 μέχρι τον Απρίλιο του 1941. Ο ίδιος με επίμονες προσπάθειες κατάφερε να ευαισθητοποιήσει τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Αλβανίας ώστε να ξεκινήσει ο ενταφιασμός των οστών των 8.000 πεσόντων στα πεδία μαχών της Βορείου Ηπείρου. Είναι όμως χρέος της Πολιτείας να δημιουργηθεί ένα λιτό μνημείο όπου θα γραφτούν τα ονόματα των 14.000 ηρώων του Επους στην Αλβανία. Η Βουλή το 2008 είχε χορηγήσει ποσό 500.000 ευρώ για την ανέγερση του μνημείου αλλά έκτοτε αγνοείται η τύχη του. Το μόνο που έγινε μέχρι σήμερα είναι η παραχώρηση από τον Δήμο Πωγωνίου έκτασης 18 στρεμμάτων κάτω από το Αγαλμα του Μαχητή. «Θέλουμε να δούμε τα ονόματα των πατεράδων και των προσφιλών μας προσώπων γραμμένα σε μια μαρμάρινη πλάκα», λένε και διαμαρτύρονται τα παιδιά των πεσόντων.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr