Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Οι εστεμμένοι του Μπάκιγχαμ αποφάσισαν λοιπόν να «συμπαρασταθούν» στο λαό τους, σφίγγοντας κι εκείνοι το (σινιέ) ζωνάρι. Οχι, δεν θα ανοίξουν τα ανάκτορα για τους αστέγους – αυτά τα έκανε ο Τσάβες στο Καράκας. Θα μειώσουν όμως τις δαπάνες του Οίκου Ουίνδσορ για να ελαφρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
«Προ των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα δεν έχουμε καμία πρόθεση να ζητήσουμε αύξηση της βασιλικής χορηγίας, αντιθέτως θα προσπαθήσουμε να κάνουμε οικονομίες», δήλωσε ο ταμίας της βασίλισσας Ελισάβετ, Μάικλ Στίβενς. Ηδη το παλάτι έχει παγώσει μισθούς και περιόρισε τις δαπάνες στις «απολύτως απαραίτητες».
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Τι ακριβώς σημαίνει αυτό είναι και θέμα ερμηνείας. Πέρυσι τον Φεβρουάριο, π.χ., η πριγκίπισσα Αννα ξόδεψε 16.440 στερλίνες για να πάει στη Ρώμη να δει έναν αγώνα ράγκμπι Ιταλίας -Σκωτίας. Κι ο πρίγκιπας Αντριου χρειάστηκε 15.848 στερλίνες για να πάει σε ένα τουρνουά γκολφ στη Β. Ιρλανδία, τον Ιούλιο του 2019. Αυτά προφανώς (;) περιορίστηκαν.
Ισως και οι γαλαζοαίματοι να λένε αλήθεια. Η πανδημία του κορονοϊού έπληξε όλους τους τουριστικούς κλάδους, ομού με τη «βασιλική ατραξιόν». Οταν την επόμενη τριετία προβλέπεται απώλεια εσόδων 15 εκατ. στερλινών από τη μείωση επισκεπτών στα βασιλικά ανάκτορα, μια κάποια λιτότητα καθίσταται αναπόφευκτη.
Για την ιστορία, την Παρασκευή οι λογιστές της βασίλισσας ανακοίνωσαν ότι πέρυσι ο πολυπληθής Οίκος Ουίνδσορ δαπάνησε 82,4 εκατ. στερλίνες από τα λεφτά των Βρετανών φορολογουμένων (1,23 στερλίνα ανά υπήκοο…). Κατά τι περισσότερο από τα 82,2 εκατομμύρια του 2018.
Από την έντυπη έκδοση