Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης
Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα συμπολιτευόμενο κόμμα: αποφάσισε όμως να ψηφίσει «παρών» για τη συμφωνία με την Αίγυπτο -και να ζητήσει μάλιστα και ονομαστική ψηφοφορία-, παρότι ο Αλέξης Τσίπρας περίπου την εξεθείασε χθες στη Βουλή. Ποιο ήταν το θέμα που έθεσε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης; Οτι καλές οι συμφωνίες αλλά δεν εντάσσονται σε μια εθνική στρατηγική και όλα τα σχετικά.
Πώς λέμε στρίβειν διά της επιτροπής; Κάπως έτσι πρέπει να είναι το στρίβειν διά της εθνικής στρατηγικής. Το έκανε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – αλλά έτσι όπως εξελίχθηκε η συζήτηση ελάχιστοι δεν το κατάλαβαν. Η πραγματικότητα είναι πως αρκετοί στο κόμμα του κ. Τσίπρα έχουν ταχθεί -όχι υπογείως- υπέρ της συμφωνίας με την Αίγυπτο, με την έννοια ότι δεν είναι το τέλειο κατασκεύασμα, αλλά πάντως λειτουργεί σαν μηχανισμός που εξουδετερώνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη πλευρά, δεν ήθελε να υπερψηφίσει τη συμφωνία, θεωρώντας πως έτσι θα έδινε πόντους στην κυβέρνηση, σε μια στιγμή που τα πράγματα με την πανδημία αρχίζουν να ζορίζουν. Αλλά δεν ήθελε να δημιουργήσει και άλλο ένα εσωκομματικό ζήτημα – οπότε βρέθηκε με το «παρών» στο χέρι.
Μένει ώσπου να φύγει…
Το πρόβλημα για την Κουμουνδούρου είναι ότι η κοινή γνώμη δεν εισπράττει τα πολιτικά δρώμενα με βάση τους σχεδιασμούς των επιτελείων – και η όλη συζήτηση για τη συμφωνία με την Αίγυπτο μάλλον έχει πείσει τους πολίτες πως έγινε για καλό. Επομένως, ελάχιστοι ασχολούνται με τις εσωκομματικές τριβές, στα τέλη του Αυγούστου…
Κατά τα άλλα, όποιος είχε την υπομονή να παρακολουθήσει τη συζήτηση μεταξύ των αρχηγών των τριών μεγαλύτερων κομμάτων αντιλήφθηκε ότι πίσω από τις κορόνες υπάρχει μία εθνική στρατηγική: να αποφύγουμε τον πόλεμο, να τα βρούμε με διαπραγματεύσεις – κι αν δεν τα βρούμε, να πάμε στη Χάγη. Και εκεί να δώσουμε το… παρών.
*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι σύμβουλος έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr