Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Μια από τις ειδεχθέστερες υποθέσεις αποκαλύφθηκε στον Ισημερινό. Εκεί η αστυνομία ανακοίνωσε την εξάρθρωση εγκληματικού δικτύου που συνεργαζόταν με γιατρούς και νοσοκομεία για να πουλήσει σάκους πτωμάτων στα νοσοκομεία σε 13πλάσια τιμή από την κανονική.
Δεκάδες δημόσιοι λειτουργοί και επιχειρηματίες κατηγορούνται για απάτες και παράνομο πλουτισμό στη χώρα, επειδή επωφελήθηκαν από την κρίση για να πουλήσουν σε εξωφρενικές τιμές μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και άλλα υλικά.
Τα περισσότερα ήταν ακατάλληλα και έστειλαν πολλούς ανθρώπους στον άλλον κόσμο. «Ο κόσμος πεθαίνει στους δρόμους εξαιτίας της κατάρρευσης των νοσοκομείων.
Είναι εντελώς ανήθικο να κερδοσκοπείς πάνω στον πόνο των άλλων», αγανάκτησε η γενική εισαγγελέας του Ισημερινού, Ντιάνα Σαλαζάρ.
Μερικές φορές η διαφθορά φτάνει ως την κορυφή της εξουσίας. Στη Βολιβία ο πρώην υπουργός Υγείας τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, ωσότου αρχίσει η δίκη του για την προμήθεια 170 εντελώς άχρηστων αναπνευστήρων.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Από το χορό της διαφθοράς δεν θα μπορούσε να λείπει η Βραζιλία, με τα 1 εκατομμύρια κρούσματα και τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ.
Αξιωματούχοι επτά Πολιτειών ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη για διασπάθιση των 200 εκατ. δολαρίων που διατέθηκαν για την κρίση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Στην Κολομβία ο γενικός εισαγγελέας ερευνά καταγγελίες για πάνω από 100 πλούσιους χορηγούς πολιτικών που εξασφάλισαν παχυλά συμβόλαια προμήθειας υλικών εκτάκτου ανάγκης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Στο Περού ο αρχηγός της αστυνομίας και ο υπουργός Εσωτερικών αναγκάστηκαν να παραιτηθούν εξαιτίας ενός σκανδάλου αγοράς ακατάλληλων αντισηπτικών και μασκών για την αστυνομία, που αύξησε κατακόρυφα τα κρούσματα (11.000) και τους θανάτους (200) στο Σώμα.
«Μας έδωσαν μάσκες σαν τσιγαρόχαρτα και γάντια που σκίζονταν αμέσως», κατήγγειλε αξιωματικός της περουβιανής αστυνομίας στους «New York Times».
Από την έντυπη έκδοση