Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η αξιοπιστία της χώρας, όπως επίσης και τα θετικά δείγματα γραφής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μείωσαν το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού και προσέφεραν χρηματοδοτικές ανάσες στο υπουργείο Οικονομικών, σε μια περίοδο κατά την οποία καταγράφεται υστέρηση στα δημόσια έσοδα, καθώς και αυξημένες κρατικές δαπάνες για να αντιμετωπιστούν επείγουσες ανάγκες εργαζομένων και επιχειρήσεων.
Είχε προηγηθεί η πλήρης κάλυψη των ομολόγων μας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αισθάνονται ασφάλεια για τους ελληνικούς τίτλους και να συμμετάσχουν στη χθεσινή έκδοση. Είναι χαρακτηριστικό πως το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων είχε εκτοξευθεί στο 4% τον περασμένο Μάρτιο, όταν υπήρξε η παρέμβαση από τη Φρανκφούρτη.
Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων μετά την κίνηση της Λαγκάρντ αναδεικνύει και τις ευκαιρίες που χάσαμε από το 2015, χρονιά-ορόσημο για την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, οι οποίες φαίνονται τώρα που η χώρα μας αντιμετωπίζεται ως ισότιμο μέλος της ευρωζώνης.
Το γεγονός ότι το Δημόσιο μπορεί να χρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος με μειωμένο κόστος έχει μεγάλη σημασία για την πορεία της οικονομίας. Δεν υπάρχει αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τους όρους του κρατικού δανεισμού, ενώ ενισχύεται η ρευστότητα των τραπεζών, που επίσης έχουν εξαιρεθεί από τους περιορισμούς της Κεντρικής Τράπεζας.
Παράλληλα, τα επίσημα στοιχεία της Eurostat δείχνουν πως η Ελλάδα είχε μία από τις καλύτερες επιδόσεις της ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο σε ό,τι αφορά τη μεταβολή του ΑΕΠ, καταγράφοντας ύφεση 0,9%. Είναι σαφές ότι στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο η πτώση θα είναι μεγαλύτερη, καθώς ο τουρισμός δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, ωστόσο η χώρα μας δεν θα αποτελεί τη «θλιβερή εξαίρεση», όπως συνέβαινε την περίοδο 2015-2016, όταν η υπόλοιπη Ευρώπη πετύχαινε αναπτυξιακά άλματα.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας καλύπτει με αθόρυβο τρόπο τις χρηματοδοτικές τρύπες του Δημοσίου, αναμένοντας τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον κορονοϊό, που ακόμη βρίσκονται στις Βρυξέλλες, και ταυτόχρονα στέλνει μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι αξιόπιστα. Θα χρειαστούμε αυτές τις «άμυνες» για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες του χειμώνα και να χρηματοδοτήσουμε την απαιτούμενη προσαρμογή της οικονομίας σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.
ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ
Το συγγραφικό «βάπτισμα του πυρός» για τον αξιόλογο δημοσιογράφο Φοίβο Καρζή γίνεται με μια δυναμική καταγραφή ενός ιδιαίτερου τμήματος της κοινωνίας, το οποίο πολλές φορές έχει λειτουργήσει ως σπινθήρας στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις της χώρας. Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος με τίτλο «Το μεσαίο κενό» και υπότιτλο «Η ακμή και η κρίση της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα και τον κόσμο», αποκωδικοποιεί τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής ομάδας που έχει καθοριστικό ρόλο στην εθνική μας πορεία.
Με στρωτή γραφή, που προδίδει έρευνα ετών, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις επιλογές αλλά και τα αδιέξοδα της μεσαίας τάξης, για να εξηγήσει την αλλαγή των παγκόσμιων συσχετισμών μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου περνά η καταβύθιση του μέσου αμερικανικού νοικοκυριού κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρηματοπιστωτικής κρίσης και τη δημιουργία νέων κοινωνικών ρευμάτων, όχι πάντα με ορθόδοξο τρόπο.
Μεγάλο μέρος του βιβλίου ο Φοίβος Καρζής το αφιερώνει στην ελληνική μεσαία τάξη, στις πολιτικές της εκφάνσεις και στη δοκιμασία που υπέστη κατά την περίοδο των τελευταίων 15 ετών. Η πολιτική διαδρομή μιας συμπαγούς ομάδας από το «κόμμα των μη προνομιούχων», το ΠΑΣΟΚ των προηγούμενων δεκαετιών, μέχρι το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανασυγκρότηση της μεσαίας τάξης και κυρίως του κατώτερου τμήματός της, με ενδιάμεσο σταθμό την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για «κατάργηση του ΕΝΦΙΑ», που κατά πολλούς αναλυτές συνετέλεσε στην αυτοδυναμία του 2015, αναλύεται από τον συγγραφέα με τεκμηριωμένο τρόπο που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
«Το μεσαίο κενό» έρχεται να καλύψει ένα πραγματικό συγγραφικό κενό για τις προσδοκίες, τις ελπίδες αλλά και τα τραύματα που υπέστη η οικονομική τάξη που αποτελεί κινητήρια δύναμη της κοινωνίας και ρυθμιστής των πολιτικών διεργασιών, γι’ αυτό αξίζει να διαβαστεί…
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση