Από τις αρχές του χρόνου ένα τουρκικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου CN-235 παραβιάζει τακτικά το FIR Aθηνών και τον εθνικό εναέριο χώρο. Τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο υφίστανται μόνο κατ΄ όνομα αφού, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, μέσα στο 2024 το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και η Ακτοφυλακή πραγματοποίησαν 2.499 παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων -δηλαδή μέσα στα 6 μίλια (!)- συν άλλες 317 τον Ιανουάριο. Αυτή η πρακτική παραβιάζει ευθέως το άρθρο 8 της Διακήρυξης, που λέει ότι «οι δύο χώρες έχουν αποφασίσει να καλλιεργούν φιλικές σχέσεις, αμοιβαίο σεβασμό, ειρηνική συνύπαρξη και κατανόηση και να επιλύουν κάθε διαφορά μεταξύ τους με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».
Το πώς ερμηνεύει η Τουρκία αυτή τη ρήτρα φάνηκε τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο ανοιχτά της Κάσου, όταν τουρκικά πολεμικά διέκοψαν τις έρευνες του ιταλικού «Ievoli Relume» για την πόντιση καλωδίου Ελλάδας-Κύπρου, αλλά και φέτος τον Ιανουάριο, όταν παρενόχλησαν δύο φορές το ιταλικό σκάφος που ενεργούσε για λογαριασμό γαλλικής εταιρίας, στα 7 και στα 20 μίλια από τον… Αγιο Νικόλαο της Κρήτης. Το project, ως γνωστόν, μας τελείωσε.
Εμπρακτα, λοιπόν, αποδείχθηκε ότι η Διακήρυξη των Αθηνών απλώς εμπόδισε την… Αθήνα να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ακόμη και σε μη αμφισβητούμενες περιοχές, επιτρέποντας στην Τουρκία να αναβαθμιστεί ανενόχλητα σε πυλώνα της ευρωπαϊκής άμυνας, απαραίτητο συνεργάτη των αμυντικών βιομηχανιών Γαλλίας, Ιταλίας, Βρετανίας και Ισπανίας και παράγοντα του Ουκρανικού και του Μεσανατολικού.
Πώς λοιπόν ο Ερντογάν, στο πρόσφατο δείπνο του σε ξένους πρέσβεις, να μην επιχαίρει για τη «διατήρηση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, καθώς και τη διατήρηση του θετικού κλίματος που έχουμε δημιουργήσει με αμοιβαία βήματα στις σχέσεις μας με τη γειτονική Ελλάδα». Τι σόι «αμοιβαιότητα» είναι αυτή φάνηκε στο πεδίο.