Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Ισως κάποιοι μεμονωμένοι να κατέγραψαν λογιστικές ζημίες, που δεν θα επηρεάσουν στο παραμικρό τη ζωή τους. Στο σύνολό του όμως, το «κλαμπ των δισεκατομμυριούχων» (σ.σ.: σε δολάρια) βγήκε κερδισμένο.
Σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», οι δισεκατομμυριούχοι της Γης ελαττώθηκαν κατά 58 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019, αριθμώντας πλέον «μόνο» 2.095 άτομα. Παράλληλα όμως, το Ινστιτούτο Μελετών Πολιτικής της Ουάσιγκτον (IPS) εκτιμά ότι «μεταξύ 18 Μαρτίου και 30 Απριλίου ο συγκεντρωτικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων μόνο στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 13%».
Πολλοί εξ αυτών ανήκουν στην κατηγορία των pandemics profiteers (όσοι έβγαλαν κέρδος από την πανδημία), που πρωτοστατούν στη μάχη του εμβολίου με μεγάλες χρηματικές δωρεές (φοροαπαλλασσόμενες φυσικά), αυξάνοντας την αίγλη και την επιρροή τους.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ο Μπιλ Γκέιτς, ο Τζεφ Μπέζος (τον οποίο οι εργαζόμενοι της Amazon στη Γαλλία πήγαν στα δικαστήρια επειδή τους υποχρέωνε να στοιβάζονται στις αποθήκες) και ο Τζακ Ντόρσεϊ. Αλλοι, όπως ο Τζορτζ Σόρος, προτίμησαν να δώσουν συμβουλές στις κυβερνήσεις για το πώς θα αμβλύνουν την οικονομική ανισότητα.
Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Αιγύπτου, Ναγκίμπ Σαουίρις, δεν τήρησε ούτε τα προσχήματα. Διαφώνησε με το lockdown και ζήτησε οι εργαζόμενοι να… κοιμούνται μέσα στις επιχειρήσεις για να μην διακοπεί η παραγωγή. Αυτοί που κράτησαν χαμηλό προφίλ ήταν οι Ευρωπαίοι κροίσοι.
Ενας εξ αυτών, ο Βενσάν Μπογιορέ, σχολίασε με νόημα: «Ο όμιλός μας υπάρχει από το 1822. Περάσαμε επαναστάσεις, δύο παγκοσμίους πολέμους… Θα το ξεπεράσουμε κι αυτό».
Από την έντυπη έκδοση