Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης
Σε αυτή τη συγκυρία -λίγο πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τις τελευταίες εκλογές- η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει να αντιμετωπίσει την πανδημία και τις συνέπειές της, τις οποίες δεν έχουμε δει ακόμα σε όλο τους το βάθος. Ενας ανασχηματισμός θα βοηθούσε ως προς αυτό; Για παράδειγμα, υπάρχει κάποιο στέλεχος που θα έκανε άλλα στην υπόθεση της ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζομένων – και πιο αποτελεσματικά ενδεχομένως;
Αν στην κυβέρνηση ήταν ένα άλλο κόμμα, βεβαίως και θα μπορούσε να υπάρχει ένας τέτοιος άνθρωπος – και, φυσικά, οι επιλογές του θα κρίνονταν από το αποτέλεσμα.
Ομως, οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι δεδομένοι – κυβερνά η Ν.Δ. με άνετη πλειοψηφία και ο Χρ. Σταϊκούρας εφαρμόζει κατά γράμμα την πολιτική του κόμματός του. Οπερ έδει δείξαι…
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Το ίδιο και στην Υγεία – ο Βασίλης Κικίλιας κατάφερε εν μέσω πανδημίας να αναδειχθεί ως ο δημοφιλέστερος υπουργός. Θα μπορούσε κάποιος να τα καταφέρει καλύτερα; Ολα μπορούν να συμβούν σε αυτή τη ζωή – αλλά είναι καιρός για πειράματα; Προφανώς όχι. Ή ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος δημιουργεί ένα ψηφιακό κράτος εκ του μηδενός; Θα μπορούσε κάποιος να το πάει ακόμα πιο γρήγορα; Ολα γίνονται – αλλά ποιος πρωθυπουργός προκαλεί την τύχη του, ειδικά σε αυτόν τον τομέα;
Σημαίνουν όλα αυτά ότι ένας ανασχηματισμός θα ήταν μάταιος; Οχι. Οπως σε όλες τις κυβερνήσεις, υπάρχουν υπουργοί και υφυπουργοί που δεν το «τρέχουν» το πράγμα. Και είναι προφανές πως κάποια στιγμή μέσα στη χρονιά ο πρωθυπουργός θα κάνει τις διορθώσεις – όπως τις έχει καταγράψει ο ίδιος και όχι όπως τις καταγράφουν είτε τα κοινωνικά δίκτυα είτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ομως, το συγκεκριμένο κυβερνητικό σχήμα έχει κατορθώσει να διευρύνει την αποδοχή του σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία – και, επομένως, οι όποιες σειρήνες για «δομικές» αλλαγές θα πέσουν στο κενό.
*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση