Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Προ ημερών άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο ένας από τους πιο χαρισματικούς επιστήμονες του καιρού μας, ο Ρόμπερτ Μέι. Μάλλον δεν τον έχετε ακουστά, γι’ αυτό σας εξηγούμε αμέσως για ποιο λόγο θα είχαμε ανάγκη όσο ποτέ τα «φώτα» του: Αφενός πρόκειται για τον πατέρα της περίφημης Θεωρίας του Χάους, αφετέρου υπήρξε από τους θεμελιωτές της μοντέρνας Οικολογίας και «αφετρίτου» (επίτρεψέ μου, συνάδελφε διορθωτή, το βαρβαρισμό…) συνέβαλε στην κατανόηση και την καταπολέμηση επιδημιών όπως το ΑΙDS. Xρειάζονται κι άλλα; Γεννημένος στην Αυστραλία το 1936, ο Μέι σπούδασε μαθηματικά και θεωρητική φυσική, αλλά από τη δεκαετία του ’80 επέκτεινε τα ενδιαφέροντά του σε πολλούς κλάδους.
Χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα απέδειξε ότι όσο περισσότερο αλληλεπιδρούν μεταξύ τους τα είδη ενός οικοσυστήματο τόσο περισσότερο το εξασθενίζουν και το οδηγούν στην κατάρρευση. Σας θυμίζει καθόλου τις πανδημίες των ζωοανθρωπονόσων και την κλιματική αλλαγή; Αργότερα εφάρμοσε τη Θεωρία του Χάους στη βιολογία, αξιοποιώντας τα μοντέλα της δημογραφικής έκρηξης, που βιώνει στην πράξη ο πλανήτης.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Χωρίς κανένα ταμπού, συνεργάστηκε και με την Τράπεζα της Αγγλίας, μελετώντας το βαθμό πολυπλοκότητας των χρηματοπιστωτικών συστημάτων. Κυριολεκτικά ένας Homo Universalis της σύγχρονης εποχής. Σε αντίθεση με τον Αϊνστάιν, ο Ρόμπερτ Μέι δεν αποστρεφόταν τα πολιτικά αξιώματα. Χρημάτισε μέλος της Βουλής των Λόρδων, πρόεδρος της περίφημης Βασιλικής Εταιρίας και κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης.
«Γίγαντας μεταξύ των επιστημόνων, έφερε επανάσταση στην οικολογία των πληθυσμών, στη μαθηματική βιολογία και την επιδημιολογία», ήταν τα αποχαιρετιστήρια λόγια του συναδέλφου του, Μπεν Σέλντον.
Από την έντυπη έκδοση