Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Η Ιρλανδία είναι ανεξάρτητο κράτος – και μάλιστα σε διαμάχη με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit (αλήθεια, το θυμάται κανείς;…). Επομένως, ο Τζόνσον δεν μπορούσε να καλέσει τον αριθμό ιατρικής βοήθειας του Δουβλίνου 1850 24 1850, αλλά έπρεπε να βασιστεί στις συμβουλές των γιατρών της Ντάουνινγκ Στριτ. Αμφιβάλλουμε μάλιστα αν γνώριζε καν ότι ο Βαράντκαρ διαθέτει πτυχίο ιατρικής!
Μια πρόχειρη έρευνα μας έδειξε ότι κανένας άλλος εν ενεργεία πρωθυπουργός ή αρχηγός κράτους στην Ευρώπη -κατά πάσα πιθανότητα και σε ολόκληρο τον κόσμο- δεν έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη. Από αυτή την άποψη η Ιρλανδία είναι τυχερή που διαθέτει κυβερνήτη με επίγνωση της κατάστασης και όχι κανέναν αλαφροΐσκιωτο, σαν μερικούς Βορειο και Νοτιο-αμερικανούς ηγέτες.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Γιος Ινδού γιατρού και Ιρλανδής νοσηλεύτριας, που ερωτεύτηκαν σε μονάδα του βρετανικού ΕΣΥ (ΝHS), o 41χρονος Βαράντκαρ εργάστηκε ως νοσοκομειακός γιατρός ως το 2013 που εξελέγη βουλευτής και διαγράφηκε από τα μητρώα του ιατρικού συλλόγου. Τώρα όμως ανταποκρίθηκε ευχαρίστως στην έκκληση του ιρλανδικού υπουργείου Υγείας να προσφέρει εθελοντικά υπηρεσίες -μαζί με άλλους 50.000 παροπλισμένους γιατρούς και νοσοκόμους της χώρας- κάνοντας βάρδια μια φορά την εβδομάδα στην τηλεφωνική γραμμή πρώτης διάγνωσης.
Παράλληλα, θα συνεχίσει να ασκεί τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα μάλλον για αρκετό καιρό, καθώς το τελευταίο πράγμα που επείγει αυτή τη στιγμή στην Ιρλανδία είναι η επίλυση του μετεκλογικού αδιεξόδου. Ποιο Σιν Φέιν; Βαράντκαρ και ξερό ψωμί! Στον ουρανό τον έψαχναν και στη γη τον βρήκαν.
(Υ.Γ. Την Κυριακή η Ιρλανδία είχε 390 νέα κρούσματα, 4.994 στο σύνολο και 158 νεκρούς).
Από την έντυπη έκδοση