Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο κ. Τσιόδρας είχε τονίσει σε όσους συμμετείχαν στη σύσκεψη του Μαξίμου πριν από ένα μήνα ότι θα πρέπει αμέσως να κλείσουν καταστήματα, να απαγορευθούν οι συναθροίσεις και να εφαρμοστούν όλα τα περιοριστικά μέτρα πριν είναι αργά. Οταν ακούσθηκαν αυτά, στη σύσκεψη επικράτησαν σκεπτικισμός και δυσφορία, άλλωστε μέχρι τότε οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν είχαν λάβει το παραμικρό μέτρο, μέχρι και στα γήπεδα διεξάγονταν κανονικά οι αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ.
Εκείνη τη στιγμή ο πρωθυπουργός διέλυσε τους προβληματισμούς λέγοντας, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, τα εξής: «Εγώ μπροστά στο να χάσω ανθρώπους που μπορώ να σώσω δεν με ενδιαφέρουν τα δισεκατομμύρια, τα δισεκατομμύρια θα τα ξαναφτιάξουμε, τους ανθρώπους δεν θα μπορέσουμε να τους φέρουμε πίσω».
Αυτή η γραμμή είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να θρηνεί λιγότερα θύματα σε σχέση με άλλες χώρες που άργησαν να πάρουν μέτρα και το σύστημα Υγείας να μην ζει τις τραγικές σκηνές που βλέπουμε στα νοσοκομεία της Ιταλίας και της Ισπανίας. «Πρώτα η ζωή των ανθρώπων» είναι το δόγμα που ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση, εμπιστευόμενη απολύτως τις οδηγίες της Επιστημονικής Επιτροπής.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Κάτι αντίστοιχο εφαρμόζεται και στην οικονομία. Οι επιχειρήσεις πρέπει να ζήσουν, ο κ. Μητσοτάκης δεν χρειάζεται εδώ τις συστάσεις του κ. Τσιόδρα, γνωρίζει από οικονομία. Εάν μπει λουκέτο σε ένα μαγαζί, δύσκολα θα ανοίξει ξανά. Οπως είπε και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να λειτουργεί αυτή την περίοδο σαν τον Ινδό φακίρη, ξοδεύοντας το ελάχιστο δυνατό οξυγόνο για να μπορέσει να επιβιώσει.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να κρατήσει επιχειρήσεις αλλά και επαγγελματίες στη «ζωή» ανακοινώνοντας νέα δέσμη μέτρων που ενισχύουν τόσο τον κόσμο της εργασίας όσο και αυτόν της παραγωγής. Το κόστος ξεπερνά τα 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά όπως συνέβη και με το σύστημα Υγείας, αυτή τη στιγμή προέχει να μείνει ζωντανός ο οργανισμός της οικονομίας για να κινηθεί την επόμενη ημέρα. Οι δαπάνες είναι μεγάλες αλλά εάν δεν γίνουν τώρα, το πρόβλημα θα πολλαπλασιασθεί όταν ο εφιάλτης της πανδημίας θα έχει περάσει και στην αγορά θα υπάρχουν μόνο συντρίμμια.
Οι εργαζόμενοι με αναστολή εργασίας θα λάβουν 800 ευρώ ώστε να περάσουν τις δύσκολες ημέρες ενώ θα τύχουν φορολογικών ελαφρύνσεων. Οι μικρομεσαίοι και οι επιτηδευματίες που έχουν πληγεί δεν θα καταβάλουν εισφορές και φόρους, θα λάβουν ενισχύσεις μέσω του μέτρου των «επιστρεπτέων προκαταβολών» ενώ το κράτος θα συμβάλει στην πληρωμή του Δώρου Πάσχα προς τους εργαζομένους για τις ημέρες της αναστολής των συμβάσεών τους.
Με τα μέτρα για την οικονομία ο πρωθυπουργός θέλει να κρατήσει εν ζωή τον ιδιωτικό τομέα, που εδώ και ένα μήνα υπολειτουργεί ή έχει παραλύσει. Μετά τη λήξη της καραντίνας, οποιαδήποτε προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας θα αποτύχει αν δεν υπάρχουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες αποφασισμένοι να ξαναμπούν στη μάχη της αγοράς. Για να γίνει αυτό πρέπει να μείνουν όρθιοι σε αυτή την κρίσιμη φάση. Αλλωστε «πρώτα σώζεις την παρτίδα της οικονομίας και μετά την κερδίζεις».
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση