Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
«Το μισό εκκλησίασμά μου της Κυριακής είναι μεγάλοι άνθρωποι. Προσπαθώ να συνειδητοποιήσω ότι κάποιους από αυτούς δεν θα τους ξαναδώ ζωντανούς», είπε στην Deutsche Welle με έναν κόμπο στο λαιμό ο αιδεσιμότατος Κρίστοφ Βίχμαν, που λειτουργούσε καθημερινά στον καθολικό ναό του Αγ. Παγκρατίου, στο Ομπερχάουσεν, μια πόλη κοντά στο Ντίσελντορφ.
Επικοινωνεί καθημερινά από το τηλέφωνο και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο με το περίπου 40μελές ποίμνιό του, ενώ κάθε βράδυ ανάβει στο παραθύρι του ένα καντήλι και λέει το Πάτερ Ημών. Ο Θεός μάς δοκιμάζει όλους και οι «νοικοκύρηδες των μηδενικών ελλειμμάτων» δεν εξαιρούνται…
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Οι περισσότεροι στην Ανατολική Γερμανία δηλώνουν άθεοι – κατάλοιπο του κομμουνισμού. Ομως μια 29χρονη εφημέριος της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Λειψία, η Σέλμα Ντορν (οι Προτεστάντες έχουν και γυναίκες ιερείς, ακριβέστερα «ιεροκήρυκες») είχε κατορθώσει να φέρει πολλούς στην εκκλησία.
«Η καθημερινή εκκλησιαστική μας ζωή (λειτουργίες, συνεστιάσεις, εκδηλώσεις της νεολαίας) διακόπηκε απότομα», λέει κι αυτή, δουλεύοντας πλέον με το τηλέφωνο και τη νέα τεχνολογία.
Εκτός από τον Πάπα Φραγκίσκο, αρκετοί ακόμη καθολικοί αρχιερείς, όπως ο καρδινάλιος της Βιέννης και ο αρχιεπίσκοπος της Κολωνίας, λειτουργούν μέσω facebook, twitter και Ιnstagram, από όπου θα μεταδώσουν τις ακολουθίες των Παθών και το Αναστάσιμο Μήνυμα. Ομως ένας πιστός ζήτησε από τον πατέρα Βίχμαν να του πάει στο σπίτι ένα κλαδί φοίνικα την Κυριακή των Βαΐων κι ένα πασχαλινό κεράκι τη Μεγάλη Εβδομάδα. «Θα προσπαθήσω να μην τον αφήσω παραπονεμένο», ήταν η απάντηση.
Από την έντυπη έκδοση