Μητσοτάκης: Μέρα με τη μέρα, μέτρο με το μέτρο ενισχύουμε τον εργαζόμενο
Στις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, τα μέτρα που έχει λάβει, αλλά και τους στόχους που έχει θέσει στο χώρο της εργασίας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με βίντεο του στο Tik-Tok.
Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός μίλησε για 15 Κυβερνητικές πολιτικές «σε λιγότερο από ένα λεπτό», ενώ αναφέρθηκε και για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 35%.
Στο βίντεο του στο TikTok ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τα εξής:
«Καλή Πρωτομαγιά! Πάμε να δούμε πόσες πολιτικές μας για την εργασία μπορώ να σας πω σε λιγότερο από 1 λεπτό. Πάμε. Αύξηση του κατώτατου μισθού 35% Μείωση ανεργίας στο χαμηλότερο σημείο τα τελευταία 17 χρόνια. Δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας. Μείωση της ανεργίας, της. Γυναίκες κατά 10,8% και στους νέους κατά σχεδόν 20%. Ψηφιακή κάρτα εργασίας για 1.5 εκατομμύριο εργαζόμενους. Αύξηση των δηλωμένων υπερωριών έως και 60% σε συγκεκριμένους κλάδους. Άδεια μητρότητας από 6 στους 9 μήνες. Άδεια πατρότητας για πρώτη φορά άδεια για παροχή φροντίδας και άδεια για ιατρικές εξετάσεις που σχετίζονται με την αναπαραγωγή. Θεσπίσαμε πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων από τη βία και την παρενόχληση στον χώρο εργασίας. Θεσπίσαμε κανόνες για την τηλεργασία και για το δικαίωμα στην αποσύνδεση. Πολύ σημαντικό, μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 5,4%, μείωση κατά 50% της φορολογίας για όσους επιστρέφουν ή μετοίκων στην Ελλάδα, για επτά έτη και συνεχίζουμε με στόχο 950 ευρώ κατώτατο μισθό και 1500 ευρώ μέσο μισθό το 2027. Τις νέες μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, την περαιτέρω ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλη την αγορά έως το 2027. Μέρα με τη μέρα, μέτρο με το μέτρο ενισχύουμε τον εργαζόμενο. Αυξάνονται τα εισοδήματα του και βελτιώνουμε την καθημερινότητα του. Ξέρουμε ότι υπάρχουν ακόμα πολλές δυσκολίες και ξέρουμε ότι έχουμε πολλά να κάνουμε και θα τα κάνουμε. Καλή Πρωτομαγιά!».
Δείτε παρακάτω το TikTok του Πρωθυπουργού:
@kyriakosmitsotakis_15 πολιτικές για την εργασία σε λιγότερο από ένα λεπτό! Καλή Πρωτομαγιά!♬ original sound – Kyriakos Mitsotakis
Χατζηδάκης: Μείωση ανεργίας, αύξηση μισθών και Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας βελτιώνουν τη ζωή των εργαζομένων
Αρχικά, ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε στην ανάρτησή του ότι «για εμάς η σημερινή ημέρα είναι μια ευκαιρία να υπογραμμίσουμε όλα όσα έχουμε πετύχει στην πράξη για τους εργαζόμενους.
Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας, στην αύξηση των μισθών και την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.
«Μέσα σε 6 χρόνια: Η ανεργία μειώθηκε από το 17,5% στο 9% και δημιουργήθηκαν πάνω από μισό εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας. Ο κατώτατος μισθός έχει ανέβει στα 880 ευρώ από 650 ευρώ. Και ο μέσος μισθός έχει φτάσει τα 1.342 ευρώ από 1.046 ευρώ. Ξεκίνησε και επεκτάθηκε η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, που είναι η πιο ουσιαστική εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου και την πληρωμή των υπερωριών των εργαζομένων. Οι γονικές άδειες επεκτάθηκαν, προσφέροντας πραγματική στήριξη στις νέες οικογένειες. Ενώ η Ανεξάρτητη Αρχή «Επιθεώρηση Εργασίας αποτελεί εργαλείο για πιο αποτελεσματικούς ελέγχους. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις βασικές πρωτοβουλίες μας. Είμαι ικανοποιημένος που συνέβαλα σε αρκετές από αυτές τις πρωτοβουλίες ως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
Παρακάτω ολόκληρη η ανάρτηση του Κωστή Χατζηδάκη:
Για όσους έχουν μάθει να μιλάνε μόνο με συνθήματα, η σημερινή ημέρα είναι άλλη μια αφορμή για μεγάλα λόγια και ξύλινα συνθήματα. Για εμάς, είναι μια ευκαιρία να υπογραμμίσουμε όλα όσα έχουμε πετύχει στην πράξη για τους εργαζόμενους. Και δεν είναι λίγα! Όποιος θέλει μπορεί να διαψεύσει κάτι από τα παρακάτω!
Μέσα σε 6 χρόνια: Η ανεργία μειώθηκε από το 17,5% στο 9% και δημιουργήθηκαν πάνω από μισό εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας. Ο κατώτατος μισθός έχει ανέβει στα 880 ευρώ από 650 ευρώ. Και ο μέσος μισθός έχει φτάσει τα 1.342 ευρώ από 1.046 ευρώ. Ξεκίνησε και επεκτάθηκε η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, που είναι η πιο ουσιαστική εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου και την πληρωμή των υπερωριών των εργαζομένων. Οι γονικές άδειες επεκτάθηκαν, προσφέροντας πραγματική στήριξη στις νέες οικογένειες. Ενώ η Ανεξάρτητη Αρχή «Επιθεώρηση Εργασίας» αποτελεί εργαλείο για πιο αποτελεσματικούς ελέγχους. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις βασικές πρωτοβουλίες μας. Είμαι ικανοποιημένος που συνέβαλα σε αρκετές από αυτές τις πρωτοβουλίες ως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Με σκληρή δουλειά, η ελληνική οικονομία ανεβαίνει ολοένα και ψηλότερα κι αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόζουμε κοινωνική πολιτική στην πράξη. Και όσο η πρόοδος συνεχίζεται, οι εργαζόμενοι θα απολαμβάνουν μέρισμα ανάπτυξης. Είτε με νέες, στοχευμένες μειώσεις φόρων είτε με πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματός τους. Ώστε η συλλογική πρόοδος να έχει αντανάκλαση και σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Την ίδια στιγμή, πολλές από τις μεγαλόστομες εξαγγελίες της αντιπολίτευσης θα οδηγούσαν στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: θα βύθιζαν την οικονομία σε ύφεση και τελικά θα δημιουργούσαν αδιέξοδα για τους εργαζόμενους.
Έχουμε καθήκον να διαφυλάξουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Να συνεχίσουμε με σοβαρότητα την προσπάθεια για περισσότερες δουλειές και καλύτερους μισθούς. Αυτός είναι ο πιο ουσιαστικός τρόπος για να τιμήσουμε την Εργατική Πρωτομαγιά!».
Κεραμέως: Περισσότερες δουλειές, καλύτεροι μισθοί, περισσότερη ασφάλεια στην εργασία, με πράξεις
«Περισσότερες δουλειές, καλύτεροι μισθοί, περισσότερη ασφάλεια στην εργασία, με πράξεις. Τιμούμε την Πρωτομαγιά με συνεχή προσπάθεια για όλες τις εργαζόμενες και όλους τους εργαζόμενους» αναφέρει η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, σε ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Συγκεκριμένα, η κα Κεραμέως επισημαίνει τα εξής, με αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά:
«Πρωτομαγιά σήμερα. Στηρίζουμε τους εργαζόμενους και διασφαλίζουμε τα δικαιώματά τους όχι με λόγια, αλλά με πράξεις και αποτελέσματα.
– Μειώσαμε την ανεργία στο χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 17 ετών.
– Η ανεργία των γυναικών και των νέων μειώθηκε σχεδόν στο μισό.
– Πάνω από 500.000 νέες θέσεις εργασίας από το 2019.
– Πετύχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης σε όλη την Ευρώπη και οι περισσότεροι πάνω από 3 στους 4 εργάζονται πλέον με πλήρη απασχόληση.
– Και στους μισθούς, αυξήσεις 28% στον μέσο μισθό και 35% στον κατώτατο, στα 880 ευρώ. Όλο και πιο κοντά δηλαδή στον στόχο για μέσο μισθό 1.500 ευρώ και κατώτατο μισθό 950 ευρώ το 2027.
– “Ξεπαγώσαμε” και τις τριετίες, για να αμείβεται δίκαια η εμπειρία.
– Προστατεύουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων στην πράξη. Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που προστατεύει πλέον πάνω από 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους, έχουμε 815.000 περισσότερες δηλωμένες υπερωρίες. Οι ώρες, που εργάζεστε, δηλώνονται και αμείβονται.
Συνεχίζουμε για περισσότερες δουλειές, καλύτερους μισθούς, περισσότερη ασφάλεια στην εργασία για όλες και για όλους».
Σκέρτσος: «Με τον κόσμο της εργασίας, για τον κόσμο της εργασίας»
Τριάντα πέντε «χειροπιαστά αποτελέσματα» σε 10 κρίσιμα πεδία για τον κόσμο της εργασίας, αλλά και 3 νέους στόχους έως το 2027, παραθέτει, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος, με αφορμή την Πρωτομαγιά.
Αναλυτικά, «από το 2019 έως σήμερα εφαρμόζουμε ένα πλέγμα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης που έχουν ένα και μόνο στόχο: να κάνουν πιο δίκαιη και παραγωγική, με περισσότερες ευκαιρίες, διαφάνεια και καλύτερα εισοδήματα την ελληνική αγορά εργασίας. Ας δούμε πάνω από 35 χειροπιαστά αποτελέσματα που έχουμε φέρει έως τώρα σε 10 κρίσιμα πεδία για τον κόσμο της εργασίας και 3 νέους στόχους έως το 2027.
* Μείωση της ανεργίας και τόνωση της απασχόλησης
– Υποχώρηση της ανεργίας στο μισό σε χαμηλό 17ετίας – 9% τον Μάρτιο 2025 από 17,8% τον Ιούλιο 2019 (χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από την Ισπανία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία).
– Μείωση της ανεργίας γυναικών και νέων επίσης σε επίπεδα ρεκόρ στο μισό από τον Ιούλιο 2019.
– Μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης στην ΕΕ (σχεδόν τριπλάσια από τον μέσο όρο της ΕΕ) – 69,3% το 2024 από 60,8% το 2019.
– 500 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας από το 2019.
– Κατάργηση της παρακράτησης στη σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων και αύξηση της απασχόλησης των ατόμων ηλικίας 55-64 κατά 13,3 ποσοστιαίες μονάδες (υπερδιπλάσια αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ) – 54,1% το 2023 σε σχέση με 40,8% το 2018.
– Δυνατότητα χορήγησης σύνταξης αναπηρίας χωρίς προηγούμενη διακοπή της απασχόλησης – τέλος στο δίλημμα “κρατική στήριξη ή εργασία” για τους συμπολίτες μας με αναπηρία.
– Αύξηση της πλήρους απασχόλησης στο 76,4% το 2024 – 7,2 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το 2019.
* Αυξήσεις μισθών
– Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 35,3% από το 2019 – 880 Euro από 1/4/2025 από 650 Euro το 2019.
– Επαναφορά του επιδόματος προϋπηρεσίας («τριετιών»).
– Αύξηση του μέσου μισθού κατά 28,3% από το 2019 – 1.342 Euro το 2024 από 1.046 Euro το 2019.
– Μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης άνω των 1.470 Euro.
* Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας
– Καταγραφή του πραγματικού χρόνου εργασίας για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την καταπολέμηση καταχρηστικών πρακτικών.
– Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία και προστατεύει 1.500.000 εργαζόμενους σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες security, ΔΕΚΟ, βιομηχανία, λιανεμπόριο, εστίαση και τουρισμό.
– Αύξηση των δηλωθεισών υπερωριών στους ενταγμένους κλάδους κατά 815.000 το 2024 σε σχέση με τα έτη πριν την εφαρμογή του μέτρου – η αύξηση σε ορισμένους κλάδους αγγίζει το 61%.
* Συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής
– Επέκταση της ειδικής άδειας και παροχής προστασίας της μητρότητας για 9 μήνες σε όλες τις ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ και δυνατότητα μεταβίβασης στον πατέρα έως 7 μηνών.
– ‘Αδεια πατρότητας για φυσικούς, θετούς και ανάδοχους πατέρες.
– Επίδομα για τους δύο πρώτους μήνες της γονικής άδειας ίσο με τον κατώτατο μισθό.
– Εξομοίωση όλων των δικαιωμάτων νέων θετών γονέων με των φυσικών γονέων.
– Φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών επιχειρήσεων υπέρ νέων γονέων έως 5.000 Euro για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
– Θεσμοθέτηση αδειών για την παροχή φροντίδας και για ιατρικές εξετάσεις που σχετίζονται με την αναπαραγωγή.
– Προστασία των γονέων από απόλυση λόγω ενάσκησης δικαιωμάτων που σχετίζονται με την ισορροπία επαγγελματικής ζωής.
* Ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
– Εκσυγχρονισμός των όρων για την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
– Σχεδόν 800 συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε ισχύ (κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές και επιχειρησιακές) από μόλις 500 σε ισχύ το 2019.
* Προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)
– Προγράμματα κατάρτισης (επανακατάρτισης & αναβάθμισης δεξιοτήτων) σε δεξιότητες με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας και έμφαση στις πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες – 420.274 ωφελούμενοι από το 2019.
– Επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης – 220.255 ωφελούμενοι από το 2019 (61% γυναίκες, 47% νέοι έως 29 ετών, 39% μακροχρόνια άνεργοι)
– 43 Ημέρες Καριέρας σε 16 πόλεις παρέχοντας στους αιτούντες εργασία την ευκαιρία να συνομιλήσουν απευθείας με εταιρείες – περισσότερα από 9.000 άτομα έχουν βρει εργασία μέσω των Ημερών Καριέρας.
– Ημέρες Καριέρας και στο εξωτερικό («Rebrain Greece»).
* Εντατικοποίηση των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας
– Αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας για τη διασφάλιση της αυτονομίας της και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς της.
– 79.207 έλεγχοι, 18.264 κυρώσεις και 49,5 εκ. Euro πρόστιμα το 2024 (αύξηση 7,6%, 13,8% και 11,4% αντίστοιχα σε σχέση με το 2023).
* Προστασία των εργαζομένων από την βία και παρενόχληση στην εργασία
– Καθιέρωση προστασίας των εργαζομένων από την βία και παρενόχληση στην εργασία.
– 318 καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας το 2024.
* Ενίσχυση της ευελιξίας και της προστασίας ευάλωτων εργαζόμενων
– Θεσμοθέτηση για πρώτη φορά συγκεκριμένου πλαισίου κανόνων για την τηλεργασία και το «δικαίωμα στην αποσύνδεση».
– Κατοχύρωση για πρώτη φορά δικαιώματος συνδικαλισμού, συλλογικής διαπραγμάτευσης και απεργίας σε εργαζόμενους διανομείς σε delivery και courier.
– Θέσπιση αφορολόγητου ορίου 300 ευρώ από tips για εργαζόμενους στην εστίαση.
– Αναγνώριση νέων μορφών εργασίας, με την καθιέρωση της παράλληλης απασχόλησης και των κατά παραγγελία συμβάσεων και τη θέσπιση κανόνων για την εργασία μέσω πλατφόρμας.
– Δυνατότητα για τετραήμερη εργασία κατόπιν συμφωνίας εργαζομένου και εργοδότη στο πλαίσιο της διευθέτησης χρόνου εργασίας.
* Αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος και μείωση ασφαλιστικών εισφορών
– Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019, με προγραμματισμένη μείωση μισής επιπλέον μονάδας το 2027.
– Μείωση ασφαλιστικών εισφορών για υπερεργασία, υπερωρίες, νυκτερινή απασχόληση και απασχόληση σε ημέρες αργίας ή Κυριακές.
– Αύξηση του καθαρού ποσού που καταβάλλεται στους εργαζομένους και μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις.
– Ενίσχυση της διαφάνειας υπερωριών και διαμόρφωση μιας πιο υγιούς αγοράς εργασίας, με την ορθή δήλωση των υπερωριών».
Συμπερασματικά, «πετύχαμε πολλά και ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε ότι μένουν να γίνουν ακόμη αρκετά ώστε η ελληνική αγορά εργασίας να συγκλίνει με την Ευρωπαϊκή στους δείκτες απασχόλησης, στα εισοδήματα και στην παραγωγικότητα».
Και, η ανάρτηση Σκέρτσου καταλήγει με τους τρεις στόχους από εδώ και πέρα:
«Συνεχίζουμε:
– με έμφαση σε 4 ομάδες με σημαντικά περιθώρια βελτίωσης της απασχόλησης (νέοι, γυναίκες, ΑμεΑ, ηλικιωμένοι) για περαιτέρω μείωση της ανεργίας και τόνωση της απασχόλησης.
– Στόχος μας τα 950 Euro κατώτατος μισθός και τα 1500 Euro μέσος μισθός το 2027.
– Μέχρι το τέλος του έτους θα καταρτίσουμε οδικό χάρτη για την αύξηση του ποσοστού κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους.
Καλή εργατική πρωτομαγιά σε όλες και όλους!», εύχεται κλείνοντας ο υπουργός Επικρατείας.
Ανδρουλάκης: Έχουμε χρέος να κάνουμε ακόμα πιο δυναμικό τον αγώνα μας για μια κοινωνία πιο δίκαιη
Στεφάνι στο μνημείο εκτελεσθέντων στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής κατέθεσε το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.
«Ζούμε σε μια δύσκολη εποχή με μεγάλες αλλαγές σε όλη την ανθρωπότητα. Μια εποχή όπου κανένα δικαίωμα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, χωρίς ρήξη με την αδικία. Χωρίς ρήξη με την καταπίεση», είπε σε δηλώσεις του. Επισήμανε ότι «σήμερα, Εργατική Πρωτομαγιά, τιμούμε τους εργαζομένους που αγωνιούν για εργασία με δικαιώματα, ασφάλεια, ελπίδα και προοπτική», για να σημειώσει ότι «έχουμε χρέος να κάνουμε ακόμα πιο δυναμικό τον αγώνα μας για μια κοινωνία πιο δίκαιη και πιο συμπεριληπτική».
Επισήμανε επίσης ότι «σήμερα, όμως, είναι και μια ιδιαίτερη μέρα για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία», καθώς «σε αυτόν εδώ τον μαρτυρικό τόπο, το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, πριν από 81 χρόνια, θυσιάστηκαν 200 Έλληνες πατριώτες για τις ιδέες τους, αλλά και για την αγάπη τους για την πατρίδα». «Οφείλουμε όλες οι επόμενες γενιές να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη των ηρώων μας που αγωνίστηκαν απέναντι στον ναζισμό για μια Ελλάδα ελεύθερη, για μια Ελλάδα με προοπτική για όλες τις επόμενες γενιές των Ελλήνων», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Φάμελλος για Πρωτομαγιά: Διεκδικούμε το δικαίωμα στην εργασία και στη ζωή
«Εργατική Πρωτομαγιά είναι μια ημέρα μνήμης και αγώνα. Τιμούμε τα θύματα του αγώνα των εργατών για να έχουν σήμερα οι εργαζόμενοι εργατικά δικαιώματα, αλλά ταυτόχρονα διεκδικούμε και σήμερα την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και όλου του κόσμου της εργασίας», αναφέρει, στο μήνυμά του για τη σημερινή ημέρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος. «Γιατί ιδιαίτερα στην Ελλάδα των απλήρωτων ρεπό, των υπερωριών, των ευέλικτων ωραρίων, των χαμηλών μισθών, των πολλών εργατικών ατυχημάτων και της έλλειψης συλλογικών συμβάσεων, τα δικαιώματα της εργασίας έχουν επικαιρότητα», σημειώνει και προσθέτει:
«Μας αφορούν όλους και γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ. Γιατί οι εργαζόμενοι και σήμερα διεκδικούν τα δικαιώματά τους στην εργασία. Τα πράγματα δεν πάνε καλά ούτε στις αμοιβές τους ούτε στα δικαιώματά τους, αλλά ούτε και στο κόστος ζωής. Δεν υπάρχει ζωή με αξιοπρέπεια σήμερα στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη. Και ταυτόχρονα θίγονται τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων».
Στη συνέχεια ο κ. πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει: «Η απεργία είναι δικαίωμα, αλλά ο κ. Μητσοτάκης την κάνει αδίκημα, και κάνει αδίκημα και τον συνδικαλισμό. Eίναι προκλητικό ότι μία μέρα πριν από την Εργατική Πρωτομαγιά απολύθηκε ο προηγούμενος πρόεδρος των μηχανοδηγών γιατί έθεσε υποψηφιότητα για τις εκλογές του συνδικάτου του. Ο συνδικαλισμός είναι δικαίωμα και ταυτόχρονα ειναι δικαίωμα η ελευθερία της γνώμης και της άποψης, γιατί δεν ξεχνάμε ότι ο κ. Γενηδούνιας ήταν αυτός που έστειλε και τα εξώδικα για την ασφάλεια στους σιδηροδρόμους».
«Διεκδικούμε λοιπόν δικαιώματα της εργασίας και της ζωής, σε μια Ελλάδα που διεκδικούμε να είναι ελεύθερη, να είναι δημοκρατική. Αυτό σημαίνει Εργατική Πρωτομαγιά, σημαίνει ελευθερία, Δημοκρατία και για τους εργαζόμενους και για όλους τους πολίτες. Και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι εδώ για να συμμετέχει και στην πορεία και στον αγώνα και στον δρόμο της πολιτικής αλλαγής. Γιατί όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν στην Ελλάδα. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση», καταλήγει ο κ. Φάμελλος.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την απόλυση του κ. Γενηδούνια, επεσήμανε:
«Δύο πράγματα θέλω να πω, ξεκάθαρα: Η απόλυση του κυρίου Γενηδούνια αμφισβητεί, πρώτον, το δικαίωμα στον συνδικαλισμό, που είναι Δημοκρατία, και, δεύτερον, το δικαίωμα της γνώμης που ο κ. Γενηδούνιας το έκανε πολλές φορές για την ασφάλεια των τρένων και του σιδηροδρόμου. Δεν μπορεί για τον κ. Μητσοτάκη κάποιος στην Ελλάδα να έχει το δικαίωμα του συνδικαλισμού και το δικαίωμα της άποψης. Εμείς όχι απλά διεκδικούμε, αλλά κατοχυρώνουμε εδώ στο πεζοδρόμιο και το δικαίωμα του συνδικαλισμού και το δικαίωμα της άποψης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατοχυρώνει, με τη στάση του, τη Δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου για όλους».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την απόλυση του κ. Γενηδούνια από τη Hellenic Train «ξεκάθαρα και εκδικητική και απειλητική» και «ταυτόχρονα και ένα απειλητικό μήνυμα εκβιασμού και αυταρχισμού για όλους τους εργαζόμενους για να μη συνδικαλίζονται».
«Η απάντηση των εργαζομένων, με τη στήριξη και τη δική μας και πιστεύω όλης της κοινωνίας, είναι περισσότερος συνδικαλισμός, περισσότερα δικαιώματα, περισσότερες διεκδικήσεις», πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος.
Κουτσούμπας : Η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη για την ανατροπή του σάπιου συστήματος
«Αυτό το σάπιο σύστημα, αυτό το διεφθαρμένο κράτος των λίγων και οι διεθνείς συμμαχίες των ιμπεριαλιστών είναι εχθρικά για τον λαό. Δεν μπορούν να εξανθρωπιστούν, χειρότερα συνεχώς γίνονται», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά στο Σύνταγμα.
«Η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη για την ανατροπή όλων αυτών. Η εργατική τάξη, ο λαός μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω, αν το πάρουν απόφαση. Το σημερινό δίλημμα, το πραγματικό δίλημμα της εποχής μας είναι σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα. Καλή Πρωτομαγιά» σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.
https://twitter.com/gt_kke/status/1917856779574165969
Κωνσταντοπούλου: Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι η μέρα που θυμόμαστε ότι τα δικαιώματα κατακτήθηκαν με αίμα, με αγώνα
Στη συγκέντρωση των συνδικάτων για την Πρωτομαγιά, έδωσε το παρόν η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η κα Κωνσταντοπούλου δήλωσε: «Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι η μέρα που τιμάμε τους αγώνες των εργαζόμενων. Είναι η μέρα που θυμόμαστε ότι τα δικαιώματα κατακτήθηκαν με αίμα, με αγώνα. Είναι η μέρα που αναλογιζόμαστε ότι και σε μας αναλογεί να κάνουμε εκείνους τους αγώνες που θα εγγυηθούν μια καλύτερη ζωή για τους εργαζόμενους σε όλη τη χώρα».
Χαρίτσης: «Εκατόν τριάντα εννέα χρόνια μετά την απεργία του Σικάγο, τιμούμε τους εργατικούς αγώνες και τις διεκδικήσεις του σήμερα»
Στην απεργιακή συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά βρέθηκε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, στο μπλοκ του κόμματος, όπου συνομίλησε με εργαζομένους, συνδικαλιστές, μεταξύ των οποίων και ο Κώστας Γενηδούνιας.
Όπως σημείωσε, σε δηλώσεις του, «139 χρόνια μετά την απεργία του Σικάγο, τιμούμε τους εργατικούς αγώνες και τις διεκδικήσεις του σήμερα».
«Απέναντι σε μια κυβέρνηση που καταπατά και καταστρατηγεί τα εργατικά δικαιώματα. Απέναντι και σε μια εργοδοσία η οποία λειτουργεί ανεξέλεγκτα σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς και πρόσθεσε: «Κάτι που ζήσαμε και πριν από λίγες μόλις ώρες, με την ωμή εργοδοτική τρομοκρατία της εκδικητικής απόλυσης του μαχόμενου συνδικαλιστή Κώστα Γενηδούνια».
«Οι αγώνες των εργαζομένων, οι αγώνες του λαού για κοινωνική δικαιοσύνη και εργασιακά δικαιώματα, για αξιοπρέπεια στην εργασία, συνεχίζονται. Και είναι αγώνες τους οποίους πρέπει να στηρίξει ολόκληρη η κοινωνία. Ενότητα, λοιπόν, στη διεκδίκηση, ενότητα στη δράση», τόνισε ο κ. Χαρίτσης.