Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΗΤΑΝ το 2012 όταν ο προκάτοχός της, Μάριο Ντράγκι, έλεγε το ιστορικό «whatever it takes». Αυτό το «ό,τι χρειαστεί» ήταν η ασπίδα που έσωσε την ευρωζώνη από την κατάρρευση. Μόνο που τότε η αβεβαιότητα προερχόταν από τις χώρες που είχαν τον ιό της χρεοκοπίας ή κινδύνευαν από αυτόν, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Ισπανία και η Ιταλία.
ΤΩΡΑ η κατάσταση είναι πολύ πιο ζόρικη. Η αβεβαιότητα είναι παγκόσμια. Και κανείς δεν γνωρίζει την έκβαση της μάχης των επιστημόνων με τον φονικό κορονοϊό.
Η πρώτη παρέμβαση της Λαγκάρντ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν πλήρως αποτυχημένη. Οι λάθος χειρισμοί της οδήγησαν σε νέα κατρακύλα τα χρηματιστήρια και νέα αλματώδη άνοδο τα επιτόκια δανεισμού της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Τότε φάνηκε πως η Λαγκάρντ δύσκολα θα μπορούσε να παίξει το ρόλο του Ντράγκι. Πως δύσκολα θα μπορούσε να απεκδυθεί τη φιλοσοφία «ΔΝΤ» που είχε αποκτήσει τόσα χρόνια στην Ουάσιγκτον. Και βέβαια πως δύσκολα θα μπορούσε να στηρίξει το ευρώ και τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
ΧΘΕΣ, όμως, ήρθε η πρώτη διάψευση εκ μέρους της Λαγκάρντ. Πήρε τ’ όπλο της και έφτιαξε μια ισχυρή ασπίδα. Για πρώτη φορά μπήκε στο QE και η Ελλάδα. Μια τεράστια επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης. Ναι, είναι αυτό το QE που έλεγε καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας ο κ. Τσίπρας, αλλά τελικά ποτέ δεν καταφέραμε να μπούμε.
Η Ελλάδα θα έμπαινε υπό νορμάλ συνθήκες στις αρχές του 2021, τώρα λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης πήρε άμεσα το πράσινο φως. Η πρώτη αντίδραση από τις αγορές ήταν θετική.
Η Λαγκάρντ έγραψε στο twitter πως «οι εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν εξαιρετική δράση, δεν υπάρχουν όρια για το ευρώ». Τώρα, έπαιξε… μπάλα σαν τον Ντράγκι. Είναι, όμως, αυτό αρκετό; Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος. Μπορεί να χρειαστεί να ρίξει και άλλα 750 δισεκατομμύρια, και άλλα τόσα.
ΤΟ είχε πει ο Ντράγκι «ό,τι χρειαστεί». Το είπε η Λαγκάρντ «δεν υπάρχουν όρια». Υπάρχει, όμως, μια αλήθεια. Το μπαζούκα που θα σταματήσει την κατάρρευση των αγορών και των οικονομιών θα το ρίξουν οι επιστήμονες. Οσο πιο γρήγορα ανακαλυφθεί το φάρμακο και το εμβόλιο για τον κορονοϊό τόσο πιο γρήγορα θα ανακάμψουν και οι οικονομίες. Η πρόληψη και η θεραπεία απέναντι στη φονική πανδημία θα έχει δύναμη εκατοντάδων… QE. Δεν θα είναι ακριβώς σαν το μπαζούκα. Μάλλον θα μοιάζει με «ατομική βόμβα» που θα σώσει ασθενείς και κράτη.
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου