Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
ΚΙ ΕΣΠΑΣΕ τη σιωπή με ένα διπλό χτύπημα. Αφενός ένα επίσημο, με τη λαϊκίστικη παρέμβαση του Α. Τσίπρα για τα οικονομικά μέτρα και αφετέρου ένα ανεπίσημο, με μια ύπουλη και υπόγεια προσπάθεια φθοράς του Σ. Τσιόδρα. Και τα δύο χτυπήματα του ΣΥΡΙΖΑ φέρουν τη σφραγίδα της φυσιογνωμίας του: Μικροπολιτική, συκοφαντία, ανευθυνότητα και ψέματα. Τον τόνο έδωσε ο αρχηγός, ο οποίος σχολιάζοντας το πρώτο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, κατέφυγε σε ένα ακόμα ασύστολο ψέμα: «Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνονται οριζόντια προληπτικά μέτρα έως και 20% του ΑΕΠ». Ψεύδος. Οχι μόνο δεν ισχύει για τις «περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», αλλά δεν ισχύει για… καμία! Και είτε από άγνοια είτε με σκοπιμότητα μπέρδεψε, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «μήλα με πορτοκάλια»: Μπέρδεψε τα δημοσιονομικά μέτρα με τις εγγυήσεις και τα μέτρα ρευστότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ανευθυνότητα και ψάρεμα σε θολά νερά. «Παλιά μου τέχνη, κόσκινο». Με τα γνωστά «λεφτόδεντρα» να υπονοούνται -πάλι- στη γνωστή, αλλά καταδικασμένη πλέον, ρητορική του Α. Τσίπρα.
ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ λίγες ώρες αργότερα ο πρωθυπουργός με το μήνυμά του να εξαγγείλει νέα γενναία μέτρα 10 δισ. και να τον εκθέσει ανεπανόρθωτα. Και Δώρο Πάσχα σε όλους και έκτακτο Δώρο Πάσχα σε γιατρούς-νοσηλευτές και στους υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας και τα 800 ευρώ σε όλους. Προφανώς χθες το βράδυ ο Α. Τσίπρας μετάνιωσε για τα όσα είχε πει το μεσημέρι…
ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Α. Τσίπρας ασφυκτιούν. Ασφυκτιούν βλέποντας την κυβέρνηση να κερδίζει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας και τον Κ. Μητσοτάκη να αποδεικνύεται ένας στιβαρός ηγέτης. Και τρέμουν αυτό που ξέρουν ότι έρχεται. Το τέλος της κρίσης του κορονοϊού θα σημάνει και το τέλος πλήθους δογματισμών και ιδεοληψιών που συγκρότησαν την πολιτική ραχοκοκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ.
ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ και ύπουλο χτύπημα στην εθνική προσπάθεια δεν μπορούσε παρά να αφορά τον άνθρωπο που αγάπησαν και εμπιστεύτηκαν οι Ελληνες: Τον σπουδαίο άνθρωπο και επιστήμονα Σ. Τσιόδρα, ο οποίος σηκώνει επιτυχώς το τεράστιο βάρος της υπεύθυνης ενημέρωσης των Ελλήνων, μέσα σε καιρούς φουρτουνιασμένους και γεμάτους καχυποψία και δεισιδαιμονίες. Ξαφνικά άρχισε πλήθος διαδικτυακών επιθέσεων εναντίον του. Την εξήγηση την έδωσε άθελά (;) του ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -και άσχετος με την ιατρική- Γ. Κυρίτσης. Ο οποίος έγραψε σε ένα κρεσέντο συνωμοσιολογίας, υποκρισίας και μικροψυχίας ότι «η υποκαταμέτρηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες, μπορεί να δημιουργήσει εφησυχασμό και να υπονομεύσει τα περιοριστικά μέτρα, πράγμα καταστροφικό. Κι όλα αυτά για να λένε οι καραγκιόζηδες κύκλοι Μαξίμου ότι η πολιτική τους αποδίδει»!
Ο Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ έχει ριζώσει ήδη στην ελληνική κοινωνία. Οπως έχει εδραιωθεί και η εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Γι’ αυτό κι αυτά τα «καραγκιοζιλίκια» -όπως θα έλεγε και ο Γ. Κυρίτσης- δεν αγγίζουν την κυβέρνηση. Απλώς εκθέτουν ακόμα περισσότερο τους εκτεθειμένους, οι οποίοι συνωστίζονται όλο και περισσότερο στο μικρό περιθώριο, από το οποίο προέκυψαν.
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ – Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες βγήκαν οι «Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών» να διακηρύξουν «καμία παράταση σχολικού έτους, κανένα μάθημα εξ αποστάσεως, να μειωθεί η ύλη»! Επιδεικνύοντας πρωτοφανή εκπαιδευτικό πρωτογονισμό, αλλά και προκλητική συμπεριφορά, διακήρυξαν, μεταξύ άλλων, ότι τα μαθήματα εξ αποστάσεως είναι… ανοησία! Το γιατί το θεωρούν, το εξηγούν αμέσως μετά: «Δημιουργεί κακό προηγούμενο για εκπαίδευση χωρίς διορισμούς. Επικυρώνει την ταξική επιλογή». Αλαλα τα χείλη των ασεβών… Η προκήρυξη των «ΑΚΕ» όζει παρασιτισμού, απαράδεκτου εγωκεντρισμού, μα κυρίως αγραμματοσύνης. Κι αυτό όταν πρόκειται για «εκπαιδευτικούς» είναι μείζον πρόβλημα. Και είναι αγραμματοσύνη για ένα εκπαιδευτικό της εποχής μας να μην συμμετέχει στην έκτακτη προσπάθεια εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων που δίνει η σύγχρονη τεχνολογία. Είναι αγραμματοσύνη να είναι ουραγοί και να τραβάνε προς τα πίσω, αντί να είναι μπροστά και να τραβάνε με όλες τους τις δυνάμεις προς τα μπροστά. Και είναι αγραμματοσύνη να έχουν τέτοια κτηνώδη άγνοια της πραγματικότητας. Επειδή οι ίδιοι, όπως φαίνεται, είναι βαριεστημένοι και βολεμένοι δημόσιοι υπάλληλοι που απομυζούν το Δημόσιο, αντί να μαθαίνουν γράμματα στα παιδιά, δεν δικαιολογούνται να αγνοούν ότι π.χ. το Διαδίκτυο έχει τεράστια διείσδυση στις ηλικίες των μαθητών. Οι ίδιοι πιθανώς δεν ξέρουν γρι από υπολογιστές. Αλλά στα παιδιά, όπως έδειξε π.χ. έρευνα της Focus Bari, που έγινε από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο 2019, το ποσοστό διείσδυσης του Διαδικτύου στις ηλικίες 13-70 ετών φτάνει πλέον το 89%. Ανθρωπο τεμπέληδες, παρτάκηδες, ανενημέρωτοι, έξω από την πραγματικότητα που ζουν και αδιάφοροι να επιτελέσουν το εκπαιδευτικό έργο τους, είναι απλώς ακατάλληλοι για τη δουλειά που κάνουν.
Μια σκηνή που έρχεται στο νου…
Ηταν το βράδυ της 23ης Ιουλίου 2018. Το βράδυ της τραγωδίας στο Μάτι. Και η φωτογραφία από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής απεικόνιζε μια σκοτεινή και αμήχανη σύσκεψη. Με τον τότε πρωθυπουργό Α. Τσίπρα σε απόγνωση, να κλείνει το στόμα του με το χέρι του και να κοιτάει στο άπειρο. Δίπλα του οι υπουργοί Ν. Τόσκας, Π. Πολάκης, Π. Σκουρλέτης, Σ. Φάμελλος να μην κρύβουν την αμηχανία τους. Και οι υπηρεσιακοί παράγοντες, αρχηγοί της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ., να προσπαθούν κάτι να πουν. Είναι φωτογραφία από την περίφημη σύσκεψη που συμπυκνώθηκε με τη διορατική και εξόχως παρεμβατική ερώτηση του κ. Τσίπρα «τι ώρα θα σηκωθούν αύριο το πρωί τα καναντέρ;» κι ενώ η καταστροφή στο Μάτι είχε ολοκληρωθεί… Οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες και οι συνειρμοί ανεξέλεγκτοι…
Βασική έννοια να μην επικρατήσει εφησυχασμός
Οι καθημερινές συσκέψεις του Κ. Μητσοτάκη με συνεργάτες του και ειδικούς, ανάλογα με το αντικείμενο, είναι αλλεπάλληλες. Σε όλες είναι προετοιμασμένος και ενημερωμένος, ζητώντας, όπως λένε συνεργάτες του, απ’ όλους πρακτικές προτάσεις και λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα. Αλλά άσχετα με το θέμα της κάθε σύσκεψης, βρίσκει την ευκαιρία να επισημαίνει σε όλους τους συνομιλητές του ότι πρέπει να αποφεύγεται οτιδήποτε προκαλεί εφησυχασμό και να εφιστάται διαρκώς η προσοχή για πειθαρχία και ενίσχυση του μηνύματος «Μένουμε σπίτι». Κάτι που όχι τυχαία επανέλαβε και στο χθεσινό διάγγελμά του, με μάλλον αυστηρό τρόπο: «Δεν θα ανεχθώ τον αδικαιολόγητο εφησυχασμό»…
Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου