Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Κατάρρευση των οικονομιών. Ζούμε σκηνές από το «σύνδρομο του κορονοϊού» και το μόνο βέβαιο είναι ότι ο κόσμος θα είναι εντελώς διαφορετικός από αυτόν που είχαμε προ πανδημίας. Οι επιστήμονες αναζητούν εμβόλιο για να αντιμετωπίσουν τη θανατηφόρο νόσο και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία το «φάρμακο» θα είναι έτοιμο τους επόμενους μήνες έτσι ώστε να αποφευχθεί νέα πανδημία.
Οι χώρες αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο την εξάπλωση του ιού. Η Κίνα συγκέντρωσε όλους τους νοσούντες σε ειδικούς χώρους που κατασκεύασε για το σκοπό αυτό και κατάφερε να περιορίσει το πρόβλημα μόνο στην επαρχία Γουχάν, όπου ήδη έχουν αρθεί τα αστυνομικά μέτρα και η ζωή επανέρχεται σταδιακά στα φυσιολογικά επίπεδα. Η Νότια Κορέα, που θεωρείται μία από τις χώρες που κινήθηκαν αποτελεσματικά κατά του ιού, επέβαλε αυστηρά μέτρα και κυρίως πραγματοποίησε χιλιάδες επιτόπιους ελέγχους για να διαγνώσει εγκαίρως τα κρούσματα. Η Ιταλία έθεσε περιοριστικά μέτρα, στα οποία όμως δεν πειθάρχησαν οι πολίτες με αποτέλεσμα σήμερα να μετρά σχεδόν 2.000 νεκρούς και ο κορονοϊός να σαρώνει κυριολεκτικά τη χώρα. Η Βρετανία, με μία παράτολμη απόφαση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, δεν έλαβε εκτεταμένα μέτρα υιοθετώντας τη «θεωρία της αγέλης», σύμφωνα με την οποία ο πληθυσμός θα αποκτήσει ανοσία μέσω της διάδοσης της νόσου στο 80% των κατοίκων.
Μένει ώσπου να φύγει…
Αλλα κράτη, όπως η Τουρκία, αποκρύπτουν συστηματικά τον αριθμό των κρουσμάτων σε μια χονδροειδή προσπάθεια του καθεστώτος να κοροϊδέψει τον υπόλοιπο κόσμο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι υπόλοιποι διεθνείς φορείς ανθρωπιστικών δικαιωμάτων θα πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά μετά τον εφιάλτη του κορονοϊού με τις επικίνδυνες πρακτικές της Αγκυρας.
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση έθεσε περιορισμούς στις μετακινήσεις, απαγόρευσε τις συναθροίσεις και διέκοψε τις διεθνείς συγκοινωνίες με Αλβανία, Ιταλία και Ισπανία. Η αποτελεσματικότητα των μέτρων θα κριθεί από το βαθμό πειθαρχίας των πολιτών ώστε να μειωθεί η ταχύτητα εξάπλωσης της νόσου. Ο εφιάλτης αναμένεται να τελειώσει τους επόμενους 2-3 μήνες, με βάση τα όσα συνέβησαν στην Κίνα. Η ζημιά που έχει γίνει στην παγκόσμια οικονομία δεν είναι ανεπανόρθωτη, παρά την ελεύθερη πτώση των χρηματιστηρίων. Αρκεί να υπάρξει συντονισμένη δράση για να ανακτηθεί η αναπτυξιακή δυναμική και να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις που επλήγησαν.
Τα λάθη του 2008 δεν πρέπει να επαναληφθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, απαιτούνται δυναμικές πολιτικές με στόχο την ανάπτυξη και όχι τη δημοσιονομική συρρίκνωση. Η Λαγκάρντ στην πρώτη της αντίδραση για τον κορονοϊό απέτυχε να στείλει σωστά μηνύματα και έδειξε ότι θα πρέπει να ξεφύγει από τις συνηθισμένες συνταγές λιτότητας. Οι αγορές δεν θα είναι διαρκώς στο κόκκινο, οι αερομεταφορές και ο τουρισμός θα ανακάμψουν μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα ενώ όταν βρεθεί το εμβόλιο ο εφιάλτης θα είναι μια κακή ανάμνηση. Το πρωτεύον τώρα είναι να περάσει η καταιγίδα με τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Γι’ αυτό προσέχουμε για να είμαστε όλοι την επόμενη ημέρα και να διεκδικήσουμε τολμηρές πολιτικές με στόχο να καλυφθεί το χαμένο έδαφος στην οικονομία και η ανάπτυξη να αποκτήσει βιώσιμους ρυθμούς.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση