Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΧΙΛΙΑΔΕΣ στρατηγοί, ναύαρχοι και πτέραρχοι του… πληκτρολογίου βομβαρδίζουν στόχους και βυθίζουν πλοία της Τουρκίας. Για να πάρει κάτι από την ιντερνετική δόξα εμφανίστηκε -όπως ήταν σχεδόν αναμενόμενο- στο twitter και ο Βελόπουλος ως άλλος «μπουρλοτιέρης» του «Ορουτς Ρέις». Τέτοια κατάντια. Αρχηγός πολιτικού κόμματος να κάνει εικονικό βομβαρδισμό ερευνητικού σκάφους.
ΟΠΩΣ φαίνεται οι «ψεκασμοί» συνεχίζονται. Σχεδόν επί μια δεκαετία το θέμα ήταν το Μνημόνιο. Κάποιοι υποστήριζαν και… αποδείκνυαν με «στοιχεία και επιχειρήματα» πως η Ελλάδα δεν είχε χρεοκοπήσει στην πραγματικότητα. Παρουσίαζαν τη δική τους ιστορία. Πως ένα πρωί ξύπνησαν στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες και σκέφτηκαν: «Αφού δεν έχουμε κάτι καλύτερο να κάνουμε, γιατί δεν στήνουμε μια χρεοκοπία της Ελλάδας, να τους βάλουμε στα Μνημόνια, να τους πάρουμε τα ασημικά;». Και επειδή δεν μπορούσαν να το κάνουν μόνοι τους, έβαλαν τον Γεωργίου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και «παραποίησε» το έλλειμμα της χώρας. Δεν πρόκειται για πλάκα. Υπάρχουν πολλοί που τα πιστεύουν ακόμα αυτά τα παραμύθια.
ΣΤΗ συνέχεια, ο «ψεκασμός» πέρασε σε άλλο επίπεδο. Μέσα στον παραλογισμό υπήρχε μια λογική συνέχεια στο παραμύθι. Αφού σου λέει δεν έχουμε πραγματικά χρεοκοπήσει, τότε μπορούμε να σκίσουμε τα Μνημόνια, να τα καταργήσουμε με έναν νόμο και ένα άρθρο. Και ανέβαζαν χιλιάδες tweets. Και πόσταραν στο facebook. Τι έγραφαν; Λαϊκιστικά ψευδοαφηγήματα για «προδότες» που κυβερνούσαν και για αυτοκτονικές λύσεις του τύπου «πάμε να φύγουμε από εδώ» να γυρίσουμε στη δραχμούλα μας να σωθούμε.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
ΜΠΟΡΕΙ να φαντάζουν ως αστεία όλα αυτά, αλλά κάποιοι τα είχαν πάρει στα σοβαρά. Λέγε-λέγε και το «όχι» στο ψευδοδημοψήφισμα έπιασε 62%!
Η ιστορία στα social media επαναλαμβάνεται. Απλά το θέμα αλλάζει. Το πρωί ασχολούνται με τηλεοπτικές εκπομπές. Το μεσημέρι με κάποια ατάκα πολιτικού. Το απόγευμα με το πέναλτι που δεν σφυρίχτηκε. Το βραδάκι ρίχνουν καμιά βόμβα στους Τούρκους. Και μετά τα μεσάνυχτα υποδύονται τους τεχνοκριτικούς που σχολιάζουν τα χριστουγεννιάτικα στολίδια.
ΠΑΛΙΑ όλα αυτά γίνονταν στο καφενείο. Τώρα, πια, η ανωνυμία των social media προσφέρει χώρο ώστε να ξεχειλίσει η «βλακεία». Και, εντάξει, να ασχολούνται με ακίνδυνα θέματα. Δεν μπορούν να βλάψουν κανέναν.
ΟΤΑΝ, όμως, δημιουργείται «εμπόλεμη κατάσταση» στα social media, τότε τα πράγματα αρχίζουν να σοβαρεύουν. Το κλίμα μεταφέρεται στην κοινωνία, που ήδη ανησυχεί για τις τουρκικές προκλήσεις. Η άμυνα της χώρας και το αν θα «πατήσουν το κουμπί» οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι απόφαση της κυβέρνησης και των επιτελών του στρατού. Οχι του κάθε γραφικού που «παίζει πόλεμο» μέσα από το smartphone. Η χώρα και οι πολίτες έχουν ανάγκη την ψυχραιμία, ώστε όταν υπάρξει πραγματική παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων τότε να μπορεί να υπάρξει και η απαραίτητη απάντηση στην Τουρκία.
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου