Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Με το νόμο Κατρούγκαλου είχε ισοπεδωθεί η έννοια του εργασιακού βίου. Ασφαλισμένοι με 15-20 έτη εργασίας έφταναν να παίρνουν την ίδια σύνταξη με όσους είχαν πάνω από 35 χρόνια ασφάλισης. Παρά το γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι με ένσημα άνω των 30 ετών ήταν αυτοί που κρατούσαν όρθια όλα τα Ταμεία, με τις λογικές ισοπέδωσης του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζονταν ως τα «θύματα» που θα έπρεπε να δουλεύουν χωρίς κέρδη για τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Για το λόγο αυτό μετά το νόμο Κατρούγκαλου υπήρξε έξαρση της μερικής απασχόλησης, πολλοί νέοι εργαζόμενοι δεν πίστευαν καν ότι θα μπορέσουν κάποτε να πάρουν σύνταξη ενώ άλλοι προτιμούσαν «λεφτά στο χέρι» αντί ενσήμων.
Με το νόμο Βρούτση η κατάσταση αυτή αλλάζει. Καταρχάς αποκαθίστανται οι επικουρικές συντάξεις βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν αντισυνταγματικές περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου.
Δεύτερον, αυξάνονται οι συντάξεις για όσους έχουν αποχωρήσει μετά τον Μάιο του 2016, βάσει των νέων ποσοστών αναπλήρωσης.
Ταυτόχρονα αλλάζει η φιλοσοφία του ασφαλιστικού συστήματος. Οι ασφαλισμένοι με ένσημα πάνω από 30 έτη πριμοδοτούνται ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται και να προσφέρουν πόρους στα Ταμεία. Οι συντάξεις τους θα αυξάνονται για κάθε χρόνο παραμονής τους στην εργασία, κάτι που είναι δίκαιο για το σύνολο των ασφαλισμένων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να διαλύσει τη μεσαία τάξη πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα είχε μεγαλύτερο κομματικό ακροατήριο. Οι λογικές τιμωρίας των μισθωτών μέσω της υπερφορολόγησης και των ελεύθερων επαγγελματιών μέσω των εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών λειτούργησαν διαλυτικά στην αγορά εργασίας. Χιλιάδες επαγγελματίες διέκοψαν τη δραστηριότητά τους ή τη μετέφεραν στις γειτονικές χώρες ενώ πολλοί μισθωτοί με παράλληλη εργασία υποχρεώθηκαν να κλείσουν τα «μπλοκάκια» τους μπροστά στα βουνά βαρών και γραφειοκρατίας. Αυτοαπασχολούμενοι έφτασαν στο σημείο να πληρώνουν το 75% των εσόδων τους σε φόρους και εισφορές.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Τώρα είναι καιρός για εκλογίκευση του συστήματος. Το ασφαλιστικό πρέπει να ενθαρρύνει την επίσημη εργασία και να περιορίζει την αδήλωτη. Με το νέο νομοσχέδιο γίνονται τα πρώτα βήματα για την πριμοδότηση των ασφαλισμένων με πολλά χρόνια εργασίας ενώ περιορίζονται ή και μηδενίζονται οι εισφορές για όσους μισθωτούς διατηρούν μπλοκάκι.
Το σημαντικότερο όλων είναι οι σημερινοί τριαντάρηδες και σαραντάρηδες να πεισθούν ότι κάποτε θα λάβουν ικανοποιητική σύνταξη, αντίστοιχη των εισφορών που έχουν καταβάλει κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα περιορισθεί η μαύρη εργασία και θα ενισχυθεί η πλήρης απασχόληση.
ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Ο περιφερειακός Τύπος, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά ο κλάδος, παραμένει στις επάλξεις της ενημέρωσης. Μία επίσκεψη στα Γιάννενα ήταν ευκαιρία να διαπιστώσουμε τη ζωντάνια των τοπικών εφημερίδων και τη συνεχή προσπάθεια εκδοτών, δημοσιογράφων και τεχνικού προσωπικού να κρατήσουν στην πρώτη γραμμή τα Μέσα που έχουν τη δική τους ιστορία.
Ο εκδότης του «Πρωινού Λόγου» Γιάννης Κουτσολιόντος σημείωσε ότι τα προβλήματα οξύνθηκαν την περίοδο του δημοψηφίσματος το 2015 όταν οι εισαγωγές χάρτου γίνονταν με δυσκολία και χωρίς χρηματοδοτικές διευκολύνσεις ενώ πλέον τα επόμενα βήματά του είναι η ενδυνάμωση του ψηφιακού Μέσου παράλληλα με την ενίσχυση της εφημερίδας. Και η εκδότρια του «Ηπειρωτικού Αγώνα» Τιτίκα Τζάλλα δίνει σημασία στην ηλεκτρονική έκδοση παράλληλα με την έντυπη, καλύπτοντας με αμεσότητα τα τοπικά νέα.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση οφείλει να αναζητήσει τρόπους να ενισχύσει και τα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης, που αποτελούν βασικούς πυλώνες της ενημέρωσης και συνδέουν τις τοπικές κοινωνίες με την υπόλοιπη Ελλάδα.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση