Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πολιτικές εξελίξεις, μετά την ευφυή κίνηση της Νέας Δημοκρατίας να υπερψηφίσει τη σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Μάρτιο στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, έχει αποφορτίσει το κλίμα και θέτει το διακύβευμα στις σωστές του διαστάσεις.
Η Ελλάδα χρειάζεται έναν πρόεδρο που θα ενώνει, χωρίς ο πρωθυπουργός να πρέπει να υπολογίζει αριθμό βουλευτών και το σημαντικότερο, εάν η χώρα θα απειληθεί με πρόωρες κάλπες. Με αυτό τα δεδομένα, τα στοιχεία που βρίσκονται στην ατζέντα του πρωθυπουργού είναι συγκεκριμένα:
Πρώτον, η ενδεχόμενη επιλογή του νυν Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου θα συγκέντρωνε ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία καθώς θα ψηφιζόταν από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, πλην ορισμένων εξαιρέσεων. Βασικό πρόβλημα σε αυτή την επιλογή είναι το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε υπερψηφίσει τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα το 2015. Επομένως σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να εξηγήσει τη μεταστροφή της θέσης του, επικαλούμενος για παράδειγμα την άψογη συμπεριφορά του κ. Παυλόπουλου, ιδίως στις μαύρες ημέρες του καλοκαιριού του 2015 όταν ο Τσίπρας και η παρέα του σκέφτονταν να ρίξουν τη χώρα στην άβυσσο του Grexit.
Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ψηφίσει εύκολα άλλο πρόσωπο πλην του κ. Παυλόπουλου, επομένως ο πρωθυπουργός θα αναζητήσει καταρχάς συμφωνία με το Κίνημα Αλλαγής. Υποψηφιότητες από το παλαιό «Σημιτικό» περιβάλλον θα ετύγχαναν της αποδοχής του κόμματος της κυρίας Γεννηματά, όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα ψηφίζονταν από όλους τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό είναι ένα στοιχείο που σταθμίζει ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχοντας πλήρως την πρωτοβουλία των κινήσεων δεν θα ήθελε να δημιουργήσει το παραμικρό ίχνος εσωστρέφειας στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Τρίτο στοιχείο, να επιλεγεί ένα πρόσωπο που θα έχει κύρος, θα μπορεί να υπερψηφισθεί «μπετόν» από Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής και θα συμβολίζει τη νικηφόρα μάχη του παρόντος με το παρελθόν. Σε αυτή την περίπτωση οι υποψηφιότητες περιορίζονται, τα πρόσωπα λιγοστεύουν, οι επιλογές είναι συγκεκριμένες. Δεν γνωρίζουμε την τελική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο η πορεία του στην πολιτική ζωή δείχνει ότι τοποθετείται στη σκακιέρα βλέποντας πολλές κινήσεις μπροστά του και όχι μόνο την επόμενη.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
ΤΟ AIRBNB ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία των αναλυτών της Εθνικής Τράπεζας για τη συμβολή στην τουριστική κίνηση των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, τύπου Airbnb. Σύμφωνα με τους ερευνητές η συγκεκριμένη δραστηριότητα επηρεάζει σε αυξανόμενο βαθμό τα τουριστικά έσοδα και τις αφίξεις από το εξωτερικό.
Ο σχετικός κύκλος εργασιών εκτιμάται ότι φέτος θα υπερβεί το 1,3 δισεκατομμύριο ευρώ, δηλαδή 0,7% του ΑΕΠ, έχοντας δεκαπλασιαστεί την τελευταία πενταετία. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις δημιούργησαν μία νέα αγορά που λειτουργεί συμπληρωματικά στις βασικές ξενοδοχειακές υποδομές και αυξάνει σημαντικά την κίνηση στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Παράλληλα οι «πλατφόρμες» κινητοποιούν κεφάλαια στην αγορά ακινήτων, όχι μόνο για την κατασκευή κατοικιών αλλά κυρίως για την ανακαίνισή τους με οφέλη σε πολλούς κλάδους της οικονομίας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, στην αύξηση της ζήτησης κατοικιών έχει συντελέσει το έντονο ενδιαφέρον για στοχευμένες κατοικίες, οι οποίες, ειδικά μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων, έχουν αποκτήσει επενδυτικά χαρακτηριστικά και προσφέρουν αποδόσεις κοντά στα επίπεδα των επαγγελματικών χρήσεων. Η σημαντική αυτή ζήτηση αποτυπώνεται στους υψηλούς ρυθμούς αύξησης του αριθμού και του όγκου των νέων οικοδομικών αδειών της Αττικής κατά το οκτάμηνο του 2019 (74,6% και 50,1% αντίστοιχα έναντι της ίδιας περιόδου του 2018), όπως και στις τιμές που έχουν ενισχυθεί μέχρι και σε ποσοστό 20%, σε ορισμένες περιπτώσεις. Επομένως, οι πλατφόρμες τύπου Αirbnb έχουν θετικό αποτύπωμα στην οικονομία γιατί σε περίοδο κρίσης δημιούργησαν εισοδήματα και έφεραν ξένους επισκέπτες στη χώρα μας.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση