Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η φορομπηχτική πολιτική που ακολούθησε ο Τσίπρας στοιχειώνει τα περισσότερα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις τους στη συζήτηση του προϋπολογισμού. Η αλήθεια είναι αμείλικτη για την αξιωματική αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση Τσίπρα επέβαλε επιπλέον φορολογικά μέτρα ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για αχρείαστη λιτότητα! Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του προϋπολογισμού σχετικά με τα βλακώδη υπερπλεονάσματα που παρουσίαζε το επιτελείο Τσακαλώτου την περίοδο 2016-2018 και τα οποία στερούσαν πόρους από την πραγματική οικονομία υπέρ των δανειστών.
Συνολικά η κυβέρνηση Τσίπρα επέβαλε μέτρα λιτότητας άνω των 25 δισεκατομμυρίων αλλά τώρα θέλει να εμφανισθεί ως υπέρμαχος της μείωσης των πλεονασμάτων. Ξύνονται στην γκλίτσα της πραγματικότητας, για αυτό καλό είναι να μπουν τα πράγματα στη θέση τους.
Πρώτον το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι προηγούμενοι είχαν υπογράψει μεγαλύτερα πλεονάσματα είναι η μισή αλήθεια γιατί οι προβλέψεις ήταν συνάρτηση της ανάπτυξης. Για παράδειγμα για το 2015 προβλεπόταν υψηλό πλεόνασμα αλλά και ανάπτυξη άνω του 3%, δηλαδή η μεγέθυνση της οικονομίας θα τροφοδοτούσε τα δημόσια έσοδα. Μόλις ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε το αντίθετο. Η ανάπτυξη πνίγηκε υπέρ «φαραωνικού» τύπου δημοσιονομικών μεγεθών.
Δεύτερον ο Τσίπρας μέχρι το 2014 μιλούσε για ματωμένα πλεονάσματα, όταν αυτά δεν ξεπερνούσαν το 1%. Επί των ημερών του δεν είχαμε απλώς «ματωμένα» αλλά και ανόητα πλεονάσματα. Και αυτό γιατί το 2016 η δέσμευση που είχε αναλάβει ο πρώην πρωθυπουργός με το τρίτο μνημόνιο ήταν για πρωτογενές πλεόνασμα 0,50% του ΑΕΠ το οποίο τελικώς έφτασε στο 3,7%. Το 2017 με δέσμευση για 1,75% το «ματωμένο πλεόνασμα» έφτασε στο 4,18%.
Το 2018 το υπερπλεόνασμα ήταν 1% πάνω από τον στόχο και ήρθε η φετινή χρονιά να προσεγγίσει τον στόχο του 3,5%. Συνολικά οι φορολογούμενοι πλήρωσαν πάνω από 11 δισεκατομμύρια ευρώ αχρείαστης λιτότητας σε υπερπλεονάσματα που λειτουργούσαν σε βάρος της ανάπτυξης.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Τρίτον, στο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι πριν από τις ευρωεκλογές κατάφεραν να μειώσουν το πλεόνασμα κατά μία ποσοστιαία μονάδα (από το 3,5% στο 2,5%) δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο άνω των 2 δισεκατομμυρίων για ελαφρύνσεις. Πρόκειται για επιχείρημα έμπνευσης «Μολιέρου». Οι ελαφρύνσεις ήταν μόνο στη φαντασία των Συριζαίων. Η κυβέρνηση Τσίπρα νομοθέτησε δύο φορές την καθιέρωση υψηλών πλεονασμάτων 3,5% μέχρι και το 2022. Οι ίδιοι εμφάνιζαν τα προηγούμενα χρόνια πλεονάσματα άνω του 4% όταν η υποχρέωση ήταν μόλις για 1,75%, η πολιτική της φορολογικής εξόντωσης της μεσαίας τάξης ήταν συνειδητή επιλογή, αποτέλεσμα των ιδεοληψιών της Κουμουνδούρου.
Σε ό,τι αφορά την περιβόητη «μείωση» πρόκειται για μία αποτυχημένη (όπως αποδείχθηκε από το αποτέλεσμα των εκλογών) προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών. Ο Τσίπρας υποτίθεται ότι έδωσε εντολή στον Τσακαλώτο να ανοίξει λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος και να καταθέσει 5,5 δισ. ευρώ για να καλυφθεί χρηματοδοτικά η μείωση των πλεονασμάτων για τα επόμενα τρία χρόνια. Οσο έσκισε τα μνημόνια το 2015 άλλο τόσο μείωσε τα πλεονάσματα ο κ. Τσίπρας. Ο λογαριασμός δεν ανοίχθηκε ποτέ και τα λεφτά δεν μπήκαν γιατί δεν υπήρχε η παραμικρή συμφωνία με τους Ευρωπαίους.
Οι δημοσιονομικοί στόχοι θα μειωθούν, αλλά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ηδη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας πέτυχε την αποδέσμευση 700 εκατομμυρίων ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων που είχαν διακρατήσει οι χώρες της ευρωζώνης, το κόστος δανεισμού του Δημοσίου κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους για τη μείωση του πλεονάσματος κατά 1% από το 2021. Στον ΣΥΡΙΖΑ βέβαια δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα με αυτή την επιτυχία, «έργο Τσίπρα» θα πουν και μάλιστα από τον περασμένο Μάιο…
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση