Η κυβέρνηση Τσίπρα αναλαμβάνοντας την εξουσία ακύρωσε το σχέδιο για την πώληση της μικρής ΔΕΗ που είχε σχεδιάσει η Ν.Δ. προκειμένου να βρεθούν κεφάλαια άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ενέργειας. Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε αντιπαραγωγικές πολιτικές και επένδυσε σε ρυπογόνες μονάδες, οι οποίες αποδείχθηκαν «πανάκριβες» λόγω των υψηλών τελών που υποχρεώθηκε να πληρώσει η ΔΕΗ στο χρηματιστήριο ρύπων.
Αυτή ήταν η κατάσταση που βρήκε τον Ιούλιο η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία ανέλαβε αμέσως δράση προκειμένου να αποτρέψει την πορεία της ΔΕΗ προς την καταστροφή. Μέσα σε λίγους μήνες ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και η νέα διοίκηση έβαλαν τις βάσεις για τη μεγάλη επιστροφή της Επιχείρησης στην οικονομική ομαλότητα. Ελήφθησαν μέτρα με τα οποία ενισχύθηκε η εταιρία και εξουδετερώθηκαν οι «κόκκινες» παρατηρήσεις των ορκωτών.
Παρακαταθήκες παρόντος και μέλλοντος…
Χθες η διοίκηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε το νέο προγραμματικό σχέδιο προκειμένου η Επιχείρηση να αποκτήσει «πράσινο» αποτύπωμα και ταυτόχρονα να ενισχύσει το μερίδιό της στην αγορά ενέργειας. Μεταξύ άλλων, ο σχεδιασμός προβλέπει το τέλος του λιγνίτη από το 2023 με το κλείσιμο όλων των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων, την επιτάχυνση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προώθηση νέων προϊόντων στους καταναλωτές με ελκυστικότερα εμπορικά πακέτα.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ τόνισε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις προσωπικού, αλλά έως το 2024 προβλέπονται 4.500 αποχωρήσεις και 800 προσλήψεις. Το 60% των εργαζομένων θα φύγει με συνταξιοδότηση, ενώ για το υπόλοιπο 40%, αφού εξαντληθούν οι άλλες επιλογές (μετατάξεις κ.λπ.), θα εφαρμοστεί εθελουσία έξοδος.
Η σωτηρία της ΔΕΗ έγινε με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους φορολογούμενους και η έκβαση της προσπάθειας έχει μεγάλη σημασία για το σύνολο της οικονομίας.
Από την έντυπη έκδοση