Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
Γιατί κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Στέφανος Τζουμάκας, ο Νίκος Μπίστης και ο Νίκος -κατεβάζω τους διακόπτες της ΔΕΗ- Φωτόπουλος είναι οι παικταράδες που θα φέρουν την ανατροπή του ματς στο πολιτικό σκηνικό.
ΣΤΗΝ πραγματικότητα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται μεταγραφές για να πείσει ότι έχει γίνει ΠΑΣΟΚ. Εχει γίνει ΠΑΣΟΚ πολύ απλά γιατί η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που του έδωσαν το 36% το 2015 και το 31,5% τον περασμένο Ιούλιο ήταν για χρόνια ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Αρα, όλη η συζήτηση για το pasocification του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει νόημα. Εχει ήδη συντελεστεί η μετάλλαξη στη βάση του κόμματος.
ΚΙ ας γκρινιάζουν ο Τσακαλώτος, ο Φίλης, ο Λάμπρου και η φράξια των «53» προσπαθώντας να υπερασπιστούν τη χαμένη ριζοσπαστική αριστερή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Μα, δεν το πήραν χαμπάρι; Την ταυτότητα αυτή την έχασαν κατά τη διάρκεια της τετραετούς παραμονής τους στην εξουσία. Τότε έγιναν πιο… ΠΑΣΟΚ και από το ΠΑΣΟΚ.
Μένει ώσπου να φύγει…
ΤΟ γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ΠΑΣΟΚ αποτελεί τη μεγαλύτερη προσωπική ήττα του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εκτινάξει τα ποσοστά του κόμματός του υποσχόμενος ότι εκπροσωπεί κάτι το νέο, καταγγέλλοντας το παλιό – δηλαδή τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Αφού αυτοεγκλωβίστηκε στις ανεδαφικές υποσχέσεις και στα ψευδοαφηγήματά του και γκρέμισε ό,τι εκπροσωπούσε ο ΣΥΡΙΖΑ επί χρόνια, αμέσως μετά υιοθέτησε τη φιλοσοφία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο καθύβριζε ο ίδιος με τον πιο χυδαίο τρόπο.
ΓΙΑ να ολοκληρώσει την πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας αποθεώνει διαρκώς τον Ανδρέα Παπανδρέου και όσα έλεγε ο ιστορικός ηγέτης τη δεκαετία του ’80. Μόνο που και εδώ υπάρχουν δυο σοβαρά πολιτικά προβλήματα.
ΤΟ πρώτο πρόβλημα είναι ότι ο Ανδρέας ήταν κάτι σαν τον… Μέσι και ο Αλέξης δεν θα μπορούσε ούτε καν να καθαρίζει τον πάγκο της ομάδας του Παπανδρέου.
ΤΟ δεύτερο πρόβλημα είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να αναβιώσει τα συνθήματα του Ανδρέα Παπανδρέου από τη δεκαετία του ’80, αλλά η δεκαετία του ’80 είναι βαθύ παρελθόν. Εχει περάσει ανεπιστρεπτί. Ο κόσμος του ’80 δεν υπάρχει ούτε σε εσωτερικό ούτε σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτά που έλεγε ο Ανδρέας -σωστά ή λάθος- «κούμπωναν» με την ελληνική κοινωνία και όσα συνέβαιναν στον πλανήτη τότε. Τώρα, σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά, όλα αυτά μοιάζουν να έχουν βγει από το «χρονοντούλαπο της Ιστορίας» – που έλεγε και ο Ανδρέας. Δεν έχουν καμία σχέση με όσα βιώνουν οι πολίτες στην καθημερινότητα. Και μοιάζουν πια σαν ληγμένο ανέκδοτο…
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου