Το γεγονός ότι ένας ερευνητής από την Κρήτη εντάσσεται στους 300 κορυφαίους επιστήμονες και πανεπιστημιακούς σε ολόκληρη την Ευρώπη που κέρδισαν τον πρόσφατο διαγωνισμό αναδεικνύει, ωστόσο, και την ιδιαίτερη αξία που έχουν τα ελληνικά μυαλά που διαπρέπουν και ξεχωρίζουν σε διεθνές επίπεδο, και αποδεικνύει ότι οι Έλληνες μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Υπό το πρίσμα αυτό, αποκτά μεγάλη σημασία η πρόθεση της κυβέρνησης να συνδεθεί η έρευνα με την καινοτομία και την οικονομία, την οποία εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας. Η βούληση αυτή ήταν και ο λόγος για τον οποίο η Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας μεταφέρθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης, «διότι καμία έρευνα δεν επιτελεί τον κοινωνικό της προορισμό αν τα αποτελέσματά της δεν μετατρέπονται και σε καινοτόμες λύσεις. Μόνο τότε βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».
Μένει ώσπου να φύγει…
Η χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, έχασε τα καλύτερα επιστημονικά μυαλά, που μετανάστευσαν στο εξωτερικό αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο, και το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να μπορέσει να τα φέρει πίσω και να επενδύσει σε αυτά για την έξοδο από την κρίση. Προς την κατεύθυνση αυτή αποσκοπεί η πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση για τον επαναπατρισμό 500 Ελλήνων με υψηλό επίπεδο κατάρτισης μέσω της νέας ψηφιακής πλατφόρμας Rebrain Greece και με κίνητρο επιστροφής ελάχιστη αμοιβή 3.000 ευρώ.
Η ανάσχεσης της φυγής νέων επιστημόνων, η αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας και ο τεχνολογικός μετασχηματισμός της αγοράς εργασίας από τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της Παιδείας και του Πολιτισμού μας, συνιστούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ελλάδα του μέλλοντος.
Από την έντυπη έκδοση