Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ προκύπτει από μερικές, «σκόρπιες» -μέχρι στιγμής- είναι η αλήθεια, επιλογές προσώπων ή «μοντέλων εκπολιτισμού». Ο ατυχής κατά πολλούς χριστουγεννιάτικος φωτισμός της Β. Σοφίας, αλλά κυρίως το διδακτικό και περίπου επιτιμητικό ύφος της εκπροσώπου του Ιδρύματος Ωνάση, που ανέλαβε να απαντήσει, είναι ένα παράδειγμα. Η ασυγκράτητη «χαρά» κάποιων άλλων, άμα τη εμφανίσει του εσώρουχου του διαδηλωτή, στα χέρια 7-8 ανδρών των ΜΑΤ -όσο κι αν είχε παρεκτραπεί νωρίτερα- είναι ένα άλλο παράδειγμα. Η ευκολία με την οποία κάποιοι βλέπουν με άλλο μάτι τη συμφωνία των Πρεσπών στο όνομα ενός κοσμοπολιτισμού, είναι ένα τρίτο παράδειγμα. Και ένα τέταρτο είναι η άκριτη θεοποίηση του τεχνοκρατισμού.
ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ, ευτυχώς, παραμένουν «σκόρπια» μέχρι στιγμής. Ωστόσο, αρχίζει και κάνει την εμφάνισή του ένας ιδιότυπος ελιτισμός, ο οποίος ίσως καταπιεσμένος κι αυτός από την ισοπεδωτική και λαϊκιστική διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., ψάχνει τη λύτρωσή του, ίσως και τη ρεβάνς του. Όμως, σε καμία περίπτωση αυτός ο ιδιότυπος ελιτισμός δεν μπορεί να είναι η συλλογική απάντηση στον ισοπεδωτισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Οχι μόνο γιατί κινδυνεύει να εκπέσει στο επίπεδό του, αλλά και γιατί ενέχει στοιχεία επικινδυνότητας.
ΑΣΦΑΛΩΣ η αμετροέπεια και η αλαζονεία του πεφωτισμένου, επειδή κάποιος ομιλεί εξ ονόματος π.χ. του Ιδρύματος Ωνάση, δεν παύει να είναι προσβλητικός και αυθαίρετος. Ασφαλώς η απαίτηση της μεγάλης πλειονότητας για την τήρηση των νόμων και για τάξη στον δημόσιο βίο δεν δικαιολογεί ακρότητες εκ μέρους ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. Ασφαλώς, η κυβέρνηση, η οποία ως αντιπολίτευση έκανε ό,τι μπορούσε για να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών, δεν είχε πει ποτέ ότι θα την καταργούσε. Αλλά «χτυπάει» κάπως, σε μεγάλο μέρος του 40%, το γεγονός ότι κάποιοι -λίγοι- ανακάλυψαν ξαφνικά την «κρυφή γοητείας» της. Ασφαλώς, ειδικά στην εποχή της επελαύνουσας τεχνητής νοημοσύνης, δεν μπορεί κάποιος να είναι χρήσιμος για τους πολλούς εάν δεν έχει προηγμένη τεχνοκρατική γνώση. Αλλά η τεχνοκρατική γνώση, χωρίς το καλώς νοούμενο πολιτικό κριτήριο, δύσκολα μπορεί να αγγίξει κοινωνίες και ανθρώπους. Κι ακόμα δυσκολότερα μπορεί να μετουσιωθεί σε αποτελεσματική πολιτική αν δεν μπορεί να αφομοιωθεί και να αγκαλιαστεί από ευρύτερες κοινωνικές ομάδες.
Μένει ώσπου να φύγει…
ΠΕΡΑ ΑΠΟ την πολιτική της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., που πήγε τη χώρα πίσω, πίσω την πήγε -ίσως και βαθύτερα- η νοοτροπία της. Η οποία, εκτός του ότι ανακάτεψε τον κοινωνικό βυθό, είχε και το στοιχείο της επιβολής. Οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής στο όνομα της οποιασδήποτε αξίας εμπεριέχει και το σπέρμα της αποτυχίας της. Και δεν είναι ό,τι καλύτερο την προσπάθεια επιβολής της εξίσωσης προς τα κάτω να τη διαδεχθεί μια προσπάθεια επιβολής των εμμονών ή του ιδιότυπου ελιτισμού κάποιων, που θεωρούν εαυτούς πεφωτισμένους. Η ανατροπή που έγινε στις 7 Ιουλίου έγινε «με νου και λογισμό». Και χάρις στην ισορροπημένη συμπεριφορά του Κ. Μητσοτάκη. Δεν χρειάζονται ούτε οι «βασιλικότεροι του βασιλέως» ούτε εκείνοι που πλειοδοτούν σε μεταρρυθμιστικό οίστρο, όχι για να βοηθήσουν, αλλά για να υποσκάψουν εκ των ένδον…
Η ίδια αστυνομία…
Είναι προφανές ότι σήμερα, 5 μήνες μετά τις εκλογές, δεν έχουμε μια άλλη Αστυνομία. Υπάρχουν οι ίδιοι αξιωματικοί -σε άλλους ρόλους- και οι ίδιοι άνδρες σε όλες τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Η ίδια Αστυνομία είναι, με άλλη πολιτική και φυσική ηγεσία. Είναι οι ίδιοι άνδρες των ΜΑΤ που υπηρετούσαν και επί ΣΥΡΙΖΑ. Τότε όμως δεν ήταν «φασίστες» και «σεξιστές». Ασχέτως αν χτυπούσαν γυναίκες και παιδιά σε διαδηλώσεις και συλλαλητήρια. Κι ασχέτως αν η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για την περίοδο 2017-2018 κάνει λόγο για περίπου 300 υποθέσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας. Ξαφνικά, όμως, μέσα σε μόλις 5 μήνες οι ίδιοι άνθρωποι έγιναν «αιμοδιψείς», «σεξιστές» και «φασίστες». Για την επέτειο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου έγιναν τρεις διαδηλώσεις. Μία μεγάλη μαθητική και δύο από αντιεξουσιαστές. Και στις τρεις δεν υπήρξαν επεισόδια. Σε αντίθεση με τα όσα έγιναν στα Εξάρχεια, δυο ώρες μετά την τελευταία διαδήλωση. Η ίδια Αστυνομία ήταν και στις 3 διαδηλώσεις, η ίδια κι όταν οι μπαχαλάκηδες είπαν να παίξουν πόλεμο. Τι αλλάζει λοιπόν, πέραν της προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ που ψάχνει αφήγημα; Δυο πράγματα κατά βάσιν: Οι εντολές της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. και η συμπεριφορά των διαδηλωτών. Η νέα πολιτική ηγεσία, υλοποιώντας την προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, αλλά και σεβόμενη την εκπεφρασμένη βούληση της πλειοψηφίας, δείχνει ότι θέλει να τηρήσει τη νομιμότητα. Εφόσον αλλάζει η συμπεριφορά των διαδηλωτών και από ειρηνικοί διαδηλωτές συνειδητά γίνονται μπαχαλάκηδες, λογικό είναι να συγκρούονται με το νόμο. Χωρίς να είναι αναγκαίες οι υπερβολές. Απλώς η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη και η ευθύνη βαραίνει όσους παραβιάζουν το νόμο. Το μέγα πρόβλημα σε μια δημοκρατία είναι η απρόκλητη αστυνομική βία. Αλλά και η μη τήρηση του νόμου, σε περίπτωση παραβίασής του.
Ενισχύονται οι συμμαχίες στο εξωτερικό…
Την Πέμπτη, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. αναμένεται να μετουσιωθεί σε πολιτικά μέτρα η ευρεία στήριξη που έλαβε χθες η Ελλάδα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., για το «μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. έγινε εκτενής συζήτηση, μετά το πιεστικό αίτημα του Ν. Δένδια για ρητή καταδίκη της Τουρκίας και την επιβολή κυρώσεων. Το κλίμα ήταν ιδιαιτέρως θετικό για την Ελλάδα, κάτι που αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του νέου ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιοσέπ Μπορέλ. Ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι σαφές πως αυτό το έγγραφο (σ.σ.: το «μνημόνιο») προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τη στήριξή μας στην Ελλάδα και την Κύπρο». Η χθεσινή συζήτηση αναμένεται να αναβαθμιστεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, όπου ο Κ. Μητσοτάκης θα επαναφέρει το θέμα.
… αναζητείται ενότητα στο εσωτερικό
… Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής και με το περιεχόμενο των 2 επιστολών που έστειλε χθες η κυβέρνηση στον ΟΗΕ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συνεδριάζει σήμερα το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Ο Ν. Δένδιας, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κάνει λεπτομερή ενημέρωση στους εκπροσώπους των κομμάτων, με στόχο τη διαμόρφωση ενιαίας στάσης και κλίματος εθνικής ενότητας. Στο ΥΠΕΞ υπάρχει αισιοδοξία, καθώς επικρατούν χαμηλοί τόνοι εκ μέρους των περισσότερων κομμάτων.
Απορίες
1. Αλήθεια, από τι «παραδόθηκε» και γιατί ο ενήλικας που εμφανίζεται σε βίντεο να φωνάζει στα ΜΑΤ «παραδίνομαι, παραδίνομαι, μάγκες»;
2. «Ζούμε μια χούντα με νέα μορφή», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Κατσης. Νέος είναι, αλλά ήταν αγέννητος;
Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου