Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Οπως τότε είχε απαντήσει με «οργή» στην πρόταση Γιούνκερ, προκηρύσσοντας το δημοψήφισμα που έφερε το κλείσιμο των τραπεζών και ακόμη χειρότερο αποτέλεσμα με το βαρύ τρίτο Μνημόνιο, έτσι και στο θέμα των αδειών η κυβέρνηση αντέδρασε με τον ίδιο ανόητο τρόπο.
Η Ολγα Γεροβασίλη με τις βορειοκορεάτικου τύπου δηλώσεις της επιτέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επειδή έβγαλε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά με κίνδυνο να φύγουν 15.000 παιδιά από τους παιδικούς σταθμούς, ενώ στο παρελθόν είχε κρίνει συνταγματικά τα Μνημόνια, ενώ ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα η κυβέρνηση θα καταθέσει νέο νόμο σαν να μην έχει συμβεί τίποτε.
Την επόμενη ημέρα τη σκυτάλη πήρε η «πέτρα του σκανδάλου», ο Νίκος Παππάς, ο οποίος οργισμένος αποτελείωσε τη διαπλοκή, εξαγγέλλοντας ότι ο νέος νόμος θα περιλαμβάνει υψηλά τιμήματα, επειδή «το τζάμπα πέθανε». Τα νούμερα έπεφταν βροχή. Πάνω από 25 εκατομμύρια η προσωρινή άδεια, 75 εκατομμύρια κάθε χρόνο οι εισπράξεις, η κυβέρνηση γέμιζε συνέχεια τα ταμεία.
Μένει ώσπου να φύγει…
Το σκηνικό της επανάστασης ολοκληρώθηκε, όταν το Μαξίμου είχε τη φαεινή ιδέα να προτείνει τον Βύρωνα Πολύδωρα, για να εισπράξει σφοδρές αντιδράσεις όχι μόνο από τη Δεξιά αλλά και από τους «συντρόφους» της Αριστεράς.
Και ύστερα άρχισε το ξήλωμα. Ο νόμος που θα ερχόταν με τις προσωρινές άδειες και τα τιμήματα των 25 και 75 εκατομμυρίων ευρώ πετάχτηκε στα καλάθια των αχρήστων, ο Πολύδωρας αφού χρησιμοποιήθηκε επικοινωνιακά από την κυβέρνηση ακυρώθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, λες και ήταν κανένα παιδάκι, οι «μαγκιές» με το Συμβούλιο της Επικρατείας μετατράπηκαν σε εκκλήσεις προς τα κόμματα για συναίνεση.
Η κυβέρνηση ξεδοντιάστηκε με το νόμο Παππά, γιατί δεν αντέδρασε με πολιτική σύνεση αλλά με τσαμπουκάδες. Ομως, οι διαπραγματεύσεις της οργής καταλήγουν σε πανωλεθρίες. Οι πολίτες πληρώνουν ακριβά το λογαριασμό του τρίτου Μνημονίου, γιατί η κυβέρνηση αποτελείται από «σκιτζήδες» για να χρησιμοποιήσουμε και μια έκφραση που τη θύμισε ο Νίκος Παππάς.
ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕ Ο ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ;
Αφού τον έστυψαν σαν λεμονόκουπα και τον χρησιμοποίησαν επικοινωνιακά για να βγάλει το θυμό του για τη Siemens και τον Χριστοφοράκο (αλήθεια, ποια περίοδο έγιναν αυτά;), ο Βύρων Πολύδωρας πετάχθηκε από την κυβέρνηση το ίδιο ξαφνικά με τον τρόπο που είχε ανασυρθεί από το χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ο Νίκος Βούτσης, χωρίς καν να προειδοποιήσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρηματολογούσαν υπέρ του Πολύδωρα, απέσυρε την υποψηφιότητα του Βύρωνα και πρότεινε τον Ροδόλφο Μορώνη για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ. Θα κατάλαβε τώρα ο κ. Πολύδωρας γιατί τον είχαν επιλέξει από το Μαξίμου. Αλλωστε, όπως λέει και ένας από τους νόμους των σαμουράι, «μην κάνετε τίποτε που να είναι άχρηστο».
ΑΣΧΗΜΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΘΑΚΗ
Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, προέβλεψε χθες ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Ασχημα λοιπόν τα μηνύματα, καθώς ο κ. Σταθάκης μέχρι τώρα έχει πέσει έξω στις κατά καιρούς προβλέψεις του για τη συμφωνία με την Ε.Ε ή τις αξιολογήσεις. Οταν μάλιστα μαθαίνουμε από την Κομισιόν ότι η επόμενη αποστολή των δανειστών θα παραμείνει στην Αθήνα μόνο για μία εβδομάδα (1-7 Νοεμβρίου) και μετά θα αποχωρήσουν, όλοι λοιπόν καταλαβαίνουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν πολύ.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου