Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ήταν η περίοδος λίγο πριν από τις ευρωεκλογές του 2014 και στην κυβέρνηση διατυπώνονταν πολλές προτάσεις για το πώς θα έπρεπε να διανεμηθεί το ποσό του πλεονάσματος προκειμένου να βοηθηθούν όσοι έχουν ανάγκη και ταυτόχρονα να υπάρξει πολιτικό όφελος. Αποφασίσθηκε η διανομή μερίσματος σε συνταξιούχους και ένστολους με βάση δικαστικές αποφάσεις. Λίγες ημέρες αργότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε τις ευρωεκλογές και ο δρόμος για την κατάληψη της εξουσίας άνοιγε διάπλατα.
Πέντε χρόνια αργότερα, τον περασμένο Μάιο δηλαδή, η κυβέρνηση Τσίπρα, προκειμένου να αποφύγει τη βαριά ήττα στις ευρωεκλογές, προπλήρωσε το κοινωνικό μέρισμα του 2019, πριν καν φτάσουμε στα μισά της δημοσιονομικής χρήσης. Τα ποσά κατευθύνθηκαν στους συνταξιούχους με τη μορφή «επιδόματος κάλπης», όλοι ακόμη θυμόμαστε ότι οι πληρωμές με 50άρικα γίνονταν λίγα μόλις 24ωρα πριν από την Κυριακή των ευρωεκλογών.
Ο ΣΥΕΙΖΑ έχασε πανηγυρικά και ο κ. Τσίπρας υποχρεώθηκε τη βραδιά των ευρωεκλογών να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Το επίδομα κάλπης, ή αλλιώς η «13η σύνταξη» δεν βοήθησε καθόλου τον ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στον κ. Τσίπρα τιμωρώντας τον για την υπερφορολόγηση και τη στασιμότητα στα εισοδήματα.
Το κοινωνικό μέρισμα αντιμετωπίζεται ως ένα έκτακτο βοήθημα, το οποίο μπαλώνει κάποιες τρύπες στα νοικοκυριά αλλά δεν λύνει προβλήματα όταν η οικονομία βρίσκεται σε τέλμα και δεν δημιουργούνται νέες ποιοτικές δουλειές.
Για την τιμή της Δικαιοσύνης…
Μία από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 22% για όλα τα ακίνητα. Η απόφαση αυτή είχε πολλαπλάσιο αντίκτυπο στην κοινωνία από την καταβολή ενός «επιδόματος», όπως προκύπτει από όλες τις δημοσκοπήσεις. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η μείωση ενός φόρου, και μάλιστα του ΕΝΦΙΑ που είναι ταυτισμένος με την κρίση, έχει μόνιμο χαρακτήρα ελάφρυνσης και δεν λειτουργεί ως ένα βοήθημα ανάλογα με την πολιτική ή δημοσιονομική συγκυρία. Αλλωστε με τη μείωση του φόρου ακινήτων ευνοήθηκαν και οι συνταξιούχοι, που κατά κανόνα είναι ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας ενώ τονώθηκε συνολικά η κτηματαγορά.
Πολλοί πιστεύουν ότι εάν η κυβέρνηση Σαμαρά αντί να δώσει μέρισμα το 2014 αποφάσιζε την οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% θα είχε πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και σήμερα, τα βάζουν με τον Τσακαλώτο γιατί αν και είχε ψηφίσει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 25% για ακίνητα μέχρι 60.000 ευρώ, δεν είχε στείλει πριν από τις κάλπες τα εκκαθαριστικά για να δουν οι ιδιοκτήτες τα χαμηλότερα ποσά φόρου.
Ολα αυτά τα γνωρίζουν στο Μαξίμου και πρέπει να τα σταθμίσουν εν όψει του υπερπλεονάσματος του 2019, αλλά κυρίως της δημοσιονομικής πολιτικής του 2020. Να ενισχυθούν οι συνταξιούχοι αλλά και να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μέσω της μείωσης φορολογίας.
Σιγά τις κόκκινες μπογιές και τους καφέδες
Γρήγορα ξεχνάει ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, όπως φαίνεται από την επίθεση που εξαπέλυσε χθες κατά της νυν υπουργού Νίκης Κεραμέως. «Εσείς δεν πήγατε, κυρία υπουργέ, στην ΑΣΟΕΕ, φοβάστε τις κόκκινες μπογιές», είπε ο κ. Φίλης για να υπερασπισθεί το «δημοκρατικό δικαίωμα» των φοιτητών να κόβουν με αλυσοπρίονο την αλυσίδα της πύλης στην ΑΣΟΕΕ. Ο ίδιος, το καλοκαίρι του 2017, είχε προπηλακισθεί στη συγκέντρωση για την Ηριάννα και είχε δεχθεί καφέδες και νερά. Πέρυσι, στην επέτειο του Πολυτεχνείου, η αντιπροσωπεία της Κουμουνδούρου, στην οποία συμμετείχε και ο κ. Φίλης, είχε δεχθεί επίθεση από αγνώστους που τους απαγόρευσαν την είσοδο και τους προπηλάκισαν. Τότε, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας δεν μιλούσε για δημοκρατικά δικαιώματα αλλά για έκφραση φασισμού. Μόνο που πέρυσι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση, φέτος είναι ξανά στο «πεζοδρόμιο», όπως είπε ο κ. Φίλης.
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση