Διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν αναβαθμίσει τη θέση της Ελλάδας, όπως συνέβη με τη Standard and Poor’s, ενώ αξιοσημείωτο είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται στις αγορές για τους επενδυτές.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Ο τραπεζικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφει κέρδη άνω του 130% από τις αρχές του έτους, καθώς επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του προγράμματος «Ηρακλής» με το οποίο θα μειωθούν σημαντικά τα κόκκινα δάνεια, τα οποία σήμερα καλύπτουν το 43% του χαρτοφυλακίου τους.
Στα ομόλογα η απόδοση του δεκαετούς πλησιάζει το 1% ενώ οι πενταετείς τίτλοι τιμολούνται με 0,3% και οι εξάμηνοι τίτλοι έχουν μηδενικό επιτόκιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του έτους το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου έχει μειωθεί κατά 77%, ενδεικτικό του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Θετική εικόνα επικρατεί και στην κτηματαγορά, όπου ύστερα από πολυετή περίοδο ύφεσης έχει αναζωπυρωθεί η ζήτηση με πολλαπλασιαστικά οφέλη για δεκάδες κλάδους και επαγγέλματα της οικονομίας. Ο τουρισμός κατέγραψε μία ακόμη θετική σεζόν ενώ υπάρχει αισιοδοξία για αύξηση της παραγωγής σε μεταποίηση και κατασκευές.
Οι εξελίξεις αυτές θα περάσουν και στην πραγματική οικονομία μέσω της μείωσης της φορολογίας που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για το 2020, της αύξησης της χρηματοδότησης από τις τράπεζες που θα απαλλαγούν από ένα σημαντικό βάρος κόκκινων δανείων και την απλοποίηση των διαδικασιών για νέες επενδύσεις.
Η Ελλάδα κλώτσησε επί Τσίπρα όλες τις αναπτυξιακές ευκαιρίες. Τώρα μπορεί να αναπληρωθεί το χαμένο έδαφος με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που δημιουργούν θέσεις εργασίας και εισοδήματα.
Οι δείκτες της οικονομίας βελτιώνονται σημαντικά και η ανοδική πορεία θα μεταφερθεί σε επίπεδο νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω της φορολογικής πολιτικής και της ώθησης των επενδύσεων.
Από την έντυπη έκδοση