Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Ο Ζ. Ζάεφ σύρεται σε πρόωρες εκλογές, όταν η συζήτηση στη γειτονική χώρα περιστρέφεται πέριξ της συμφωνίας των Πρεσπών. Σημειώνω εξαρχής ότι είναι πολύ νωρίς προκειμένου αποτιμηθεί αν η αμφισβήτηση της συμφωνίας των Πρεσπών -εκ μέρους του VMRO και όχι μόνο- δημιουργεί βραχυπρόθεσμα συνθήκες μεγαλύτερης ευστάθειας ή αστάθειας στα Βαλκάνια. Κι επομένως, αν σε συνθήκες γενικευμένης ρευστότητας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και έξαρσης του μεταναστευτικού, προσφέρεται για πανηγυρισμούς δικαίωσης απ’ όσους διαφωνήσαμε εξαρχής με αυτή τη σκοτεινή συμφωνία.
ΑΥΤΗ η εκτίμηση όμως δεν εμποδίζει να δει κανείς τους παράλληλους βίους των δύο πολιτικών, οι οποίοι εντελώς επιπόλαια και τυχοδιωκτικά επωμίστηκαν το βάρος αυτής της συμφωνίας, η οποία φαίνεται να άντεξε για λίγους μήνες. Εξαιτίας και της συμφωνίας των Πρεσπών -όπως ομολόγησε και ο ίδιος- ο Α. Τσίπρας σύρθηκε σε πρόωρες εκλογές, μετά τη συντριβή του στις ευρωεκλογές. Μόλις 5 μήνες μετά και για τους ίδιους ουσιαστικά λόγους, ο Ζ. Ζάεφ σύρεται σε πρόωρες εκλογές. Αφού βασικότατο επιχείρημα για να «πείσει» τη χώρα του, ώστε να «περάσει» η συμφωνία των Πρεσπών, ήταν ότι εξασφαλίζει την ένταξή της στην Ε.Ε. Η απομάκρυνση αυτής της προοπτικής αναθερμαίνει στο εσωτερικό των Σκοπίων -κυρίως εκ μέρους των εθνικιστών- την αμφισβήτηση της συμφωνίας των Πρεσπών.
ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ έτσι ότι η συμφωνία των Πρεσπών ήταν ένα επιπόλαιο και θνησιγενές κατασκεύασμα, το οποίο ποτέ δεν εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των δύο χωρών που αφορά. Στο περίφημο δημοψήφισμα του Ζάεφ, πήγε να ψηφίσει μόλις το 1/3 των Σκοπιανών. Ενώ στην Ελλάδα δεν υπήρξε σοβαρή μέτρηση που να έδειξε ότι δεν διαφωνεί ποσοστό άνω του 65%. Απλώς το κενό ηγεσίας που υπάρχει σε μια Ευρώπη που αδυνατεί να βρει την περπατησιά της μέσα στα νέα δεδομένα επιταχύνει, όπως φαίνεται, την έλλειψη πραγματισμού και βιωσιμότητας της συμφωνίας των Πρεσπών.
ΗΡΚΕΣΑΝ στις δύο χώρες δύο νέοι πρόθυμοι, φιλόδοξοι και κυνικοί πολιτικοί για να συνομολογήσουν μια συμφωνία που δεν πατούσε πουθενά. Παρά μόνο στα συμφέροντα ξένων δυνάμεων, οι οποίες και χορήγησαν ποικιλοτρόπως την «ιστορική συμφωνία», η οποία, και καλά, παρ’ ολίγον να δώσει και… Νόμπελ Ειρήνης. Δεν είναι επίσης καθόλου τυχαίο ότι και ο Α. Τσίπρας και ο Ζ. Ζάεφ «πέρασαν» τη συμφωνία με «πλειοψηφίες-κουρελού». Απ’ αυτές που θα τις βλέπει σε λίγα χρόνια η Ιστορία και θα γελά. Ο Ζ. Ζάεφ εξαγοράζοντας βουλευτές της αντιπολίτευσης και ο Α. Τσίπρας κάνοντας πολιτικό παιδομάζωμα «άστεγων προθύμων», οι οποίοι λίγο αργότερα βρέθηκαν ή στην κυβέρνηση ή στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν μια συμφωνία με τα θεμέλιά της πολιτικά και ηθικά διαβρωμένα. Κι όσο κι αν κανείς -επί του παρόντος- ούτε στα Σκόπια ούτε στην Αθήνα θέτει επισήμως θέμα ακύρωσής της (κάτι που δεν είναι καθόλου απλό), είναι προφανές ότι δημιουργείται μια ιδιόρρυθμη κατάσταση, η οποία κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να οδηγήσει.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ καθόλου τυχαία μοιάζει πλέον και το μέλλον των δύο πρωταγωνιστών της «ιστορικής συμφωνίας»: Επί του παρόντος βρίσκονται στην κατηφόρα της αντιπολίτευσης. Και σχεδόν εγκαταλελειμμένοι από εκείνους οι οποίοι μέχρι πριν από λίγους μήνες τους χτυπούσαν χαϊδευτικά στην πλάτη, ενθαρρύνοντάς τους να ολοκληρώσουν τη συμφωνία, που ήταν καταδικασμένη να μείνει ορφανή.
Και τώρα τα δύσκολα
Η Προανακριτική συντάσσει τον πρώτο κατάλογο των μαρτύρων που θα κληθούν να καταθέσουν. Οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν τουλάχιστον ακόμα 3 εν ενεργεία δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι έχουν να εισφέρουν μαρτυρίες και στοιχεία για το ερευνώμενο «παραδικαστικό» υπό τον Δ. Παπαγγελόπουλο.
Ολόκληρος εισαγγελέας -έστω συνταξιούχος- νιώθει την ανάγκη να προσλάβει δικηγόρο! Και προσλαμβάνει τον Δ. Τσοβόλα, ο οποίος δηλώνει ότι ανέλαβε την υπεράσπισή του γιατί από το… 1989 γνωρίζει τις «σκευωρίες της Δεξιάς». Οι επικεφαλής του «δημοσιογραφικού συστήματος» που στήριξε τη σκευωρία της Novartis είτε αναζητούν «συμφωνίες» είτε αναζητούν άσυλο πίσω από θεσμικές ιδιότητες είτε προβαίνουν σε απονενοημένα διαβήματα… απόδειξης των διοχετευμένων δημοσιευμάτων τους, που κρέμασαν στα μανταλάκια 10 πολιτικά πρόσωπα και τις οικογένειές τους.
Τουλάχιστον 3 τέως υπουργοί αγωνιούν για τη στιγμή που η έρευνα θα φτάσει στα ονόματά τους, καθώς από τη δικογραφία προκύπτει ενεργός εμπλοκή τους στη σκευωρία, πέραν των δημόσιων δηλώσεων που έχουν κάνει και τους εκθέτουν. Κάποιοι εξ αυτών, μάλιστα, έσπευσαν να γίνουν μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής… Ενώ στην Κουμουνδούρου, πίσω από τη φαινομενική ψυχραιμία, υπάρχει η αγωνία για το πόσο πιθανή είναι η διεύρυνση του κατηγορητηρίου και σε αδικήματα και σε πρόσωπα. Είναι προφανές. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Η απίστευτη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τους ομογενείς
Κρίσιμη θα είναι η σημερινή συνεδρίαση της Διακομματικής για την ψήφο των ομογενών, καθώς θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η τελική έκβαση της προσπάθειας. Ωστόσο προκαλεί μεγάλη εντύπωση η πρόταση που φέρεται διατεθειμένος να καταθέσει ο Γ. Κατρούγκαλος, μετά την πιρουέτα του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρόταση λέει να έχουν δικαίωμα ψήφου όσοι λείπουν από τη χώρα έως 25 χρόνια, αλλά εντός αυτών των 25 χρόνων να έχουν 5ετή παρουσία στην Ελλάδα. Μια προσεκτική ανάλυση αυτής της πρότασης οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτή η πρόταση είναι ραμμένη στα μέτρα των όσων αλλοδαπών ελληνοποιήθηκαν!…
Προεδρολογία…
Ενας διάλογος του Κ. Μητσοτάκη με τη Φ. Γεννηματά ήρκεσε ώστε να ανοίξει για τα καλά η ονοματολογία για τον/την επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από τις πληροφορίες που συνέλεξα προκύπτουν τρία συμπεράσματα: 1. Θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας -πιθανότατα- με αυξημένη πλειοψηφία, αλλά δεν θα είναι ο Πρ. Παυλόπουλος. 2. Τα ονόματα που έχουν «παίξει» ως τώρα μάλλον έχουν «καεί», καθώς κάποιοι προσπάθησαν να τα «κάψουν». Κυρίως από τον πολιτικό χώρο προέλευσής τους. 3. Οντως παίζει με πολλές πιθανότητες το ενδεχόμενο να είναι γυναίκα η επόμενη ΠτΔ, χωρίς κατ’ ανάγκη να προέρχεται από τον στενό χώρο της πολιτικής.
Το βέβαιο είναι ότι του ονόματος θα προηγηθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα καταργεί τη δυνατότητα διάλυσης της Βουλής λόγω αδυναμίας εκλογής ΠτΔ με αυξημένη πλειοψηφία. Οπως και ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα σεβαστεί απολύτως τους 4-5 μήνες θητείας που απομένουν στον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αποφάσεις για το μεταναστευτικό
Κρίσιμη είναι η τρέχουσα εβδομάδα για το μεταναστευτικό, καθώς αναμένεται να παρθούν σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες αποσκοπούν να καταδείξουν ότι αλλάζει η πολιτική. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει πολλές επιτελικές συσκέψεις και στο Μ. Μαξίμου, αλλά και μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και είναι έτοιμος ο νέος χάρτης δράσης της κυβέρνησης.
Πρόκειται για δέσμη μέτρων, πέραν των όσων περιλαμβάνει το νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως σήμερα, με στόχο να υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα, τα οποία με τη σειρά τους θα πιστοποιούν ότι άλλαξε η πολιτική για το μεταναστευτικό-προσφυγικό. Αλλωστε ο Κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση είναι πλέον οπλισμένοι και με την αναφορά στο μεταναστευτικό, που περιλήφθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, μετά την επιμονή του πρωθυπουργού.
Απορίες
1. Οταν ο Χρ. Σπίρτζης λέει «θα επιθυμούσα ο Πρ. Παυλόπουλος να είναι αριστερός», είναι το ίδιο σαν να έλεγε κάποιος άλλος «θα ήθελα ο Μέσι να είναι Ελληνας»;
2. Ο Μ. Ελευθερίου έγραψε ότι η Ελένη Παπαδάκη «πέθανε δύο φορές». Στις πόσες φορές θα είναι ικανοποιημένοι όσοι συμμετείχαν στις δύο πρώτες;
Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου