«Τις τελευταίες ημέρες έχουν δημοσιευθεί άρθρα, τόσο στον εγχώριο όσο και στον ξένο Τύπο, τα οποία, επικαλούμενα σχετικό ρεπορτάζ του “Guardian”, προβάλλουν ανακριβείς ισχυρισμούς περί “νομιμοποίησης δεκάδων χιλιάδων μεταναστών από το παράθυρο”, αναφερόμενα, συγκεκριμένα, σε “30.000 παράνομους μετανάστες”, με στόχο δήθεν -όπως υποστηρίζεται- την κάλυψη θέσεων εργασίας σε διάφορους τομείς της οικονομίας», ανέφεραν, από το Γραφείο του υπουργού, υποστηρίζοντας ότι «οι ισχυρισμοί αυτοί είναι παραπλανητικοί, ανυπόστατοι, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και κατασκευάζονται από τα γνωστά στρατευμένα media της Αριστεράς».
Τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για «περίπου 80.000 θέσεις εργασίας που πρέπει να καλυφθούν και η κυβέρνηση της Ελλάδας στρέφεται σε αιτούντες άσυλο και στο εξωτερικό για βοήθεια». Το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας ανέφερε ότι «σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, εν μέρει και λόγω της πίεσης από τους τοπικούς βουλευτές, η κεντροδεξιά κυβέρνηση έχει επιδιώξει να νομιμοποιήσει το καθεστώς περίπου 30.000 μη καταγεγραμμένων μεταναστών.
Εχει, επίσης, υπογράψει μία σειρά διμερών συμφωνιών “για την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού” με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, του Βιετνάμ, του Μπανγκλαντές, της Γεωργίας και της Ινδίας», επισημαίνοντας πως οι αιτούντες άσυλο μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν σε προσφυγικές δομές και αργότερα αυτόν τον μήνα θα αναλάβουν θέσεις εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα.
Για ακόμα μία φορά, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκης Βορίδης, υπογράμμισε σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό πως «όποιος είναι παράνομος στην Ελλάδα δεν θα νομιμοποιείται ποτέ», διαψεύδοντας κατηγορηματικά οποιοδήποτε σενάριο μαζικών τακτοποιήσεων. Αντιθέτως, προανήγγειλε την κατάθεση εντός Μαΐου ενός νέου νομοσχεδίου, το οποίο ενισχύει σημαντικά το πλαίσιο αποτροπής και επιστροφών.
Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, το νέο θεσμικό πλαίσιο περιλαμβάνει:
* Αύξηση του ποινικού και διοικητικού κόστους για την παράνομη παραμονή
* Ενίσχυση της δυνατότητας κράτησης
* Εναν πιο λειτουργικό διοικητικό μηχανισμό επιστροφών
Μείωση ροών
«Ο παράνομος μετανάστης που απορρίπτεται το άσυλό του και παραμένει στη χώρα θα βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πολύ πιο δυσμενές θεσμικά περιβάλλον απ’ ό,τι σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στα πρώτα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, ο υπουργός ανέφερε μείωση 27% στις μεταναστευτικές αφίξεις το πρώτο τρίμηνο του 2025, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2024. Παράλληλα, ο αριθμός των διαμενόντων στις δομές μειώθηκε κατά 12,9% μέσα σε μόλις ενάμιση μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων του.
Ο κ. Βορίδης τόνισε επίσης την αλλαγή πορείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λέγοντας πως «έχει πλέον καταρρεύσει η ψευδαίσθηση ότι το πρόβλημα λύνεται με επιδόματα και πολιτικές ένταξης». Η νέα ευρωπαϊκή προτεραιότητα είναι η φύλαξη των συνόρων και η επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία.
Περιορισμός δομών
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Χίο, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη σφαγή του 1822, ο υπουργός επισκέφθηκε την Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή ΒΙΑΛ και συνομίλησε με στελέχη, επιβεβαιώνοντας τη συνέχιση της πολιτικής περιορισμού των δομών και των ροών. Παράλληλα, δήλωσε πως η ασφάλεια των δομών και η στήριξη των τοπικών κοινωνιών παραμένει προτεραιότητα, με αξιοποίηση εργαλείων όπως το Ταμείο Αλληλεγγύης.
Τέλος, ερωτηθείς για το ζήτημα των επαναπροωθήσεων, ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα εφαρμόζει «ενεργητική αποτροπή», η οποία είναι νόμιμη, και ότι οι παρατηρήσεις των διεθνών οργανισμών λαμβάνονται υπόψη. «Τώρα θα πρέπει οι παράνομοι να φεύγουν από την Ελλάδα. Επιστρέφουμε 6.500 τον χρόνο. Θέλουμε να επιστρέψουμε πολύ περισσότερους», ανέφερε.
Ειδήσεις Σήμερα
- Μαρία Καρυστιανού: Επίθεση στον Τζιτζικώστα με νέα ανάρτηση – Γιατί τον κατηγορεί
- Χρίστος Δήμας-Κώστας Τσιάρας: Το Φράγμα Πλακιώτισσας μπορεί να αυξήσει έως και 70% την αγροτική παραγωγή στη Μεσαρά
- Συνάντηση Θεοδωρικάκου, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
- Κεραμέως: Βελτιώνουμε τις υποδομές για τους συμπολίτες μας με αναπηρία
- Κύκλωμα στο Κτηματολόγιο: Στη φυλακή η Ουκρανή «αρχηγός», μία υπάλληλος και ένας ιδιώτης