Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσο περισσότερα ψέματα λέμε τόσο πιο εύκολη γίνεται η διαστρέβλωση της αλήθειας. Ενώ δηλαδή στην αρχή ο ψεύτης αισθάνεται άσχημα, μετά συνηθίζει. Οι επιστήμονες υπέβαλαν σε μαγνητική τομογραφία εκατοντάδες εθελοντές και είδαν πως ενώ στα πρώτα ψέματα η αμυγδαλή του εγκεφάλου που διαχειρίζεται κάποια από τα συναισθήματά μας ενεργοποιείτο, στην πορεία άρχισε να αδρανεί.
Μένει ώσπου να φύγει…
«Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύουμε εμπειρικά ότι μια ανέντιμη συμπεριφορά εντείνεται όσο επαναλαμβάνεται», δήλωσε ο Νιλ Γκάρετ, επικεφαλής της ομάδας, ενώ η ερευνήτρια Τάλι Σάροτ το έθεσε ακόμα καλύτερα: «Είναι ένα είδος συναισθηματικής προσαρμογής. Μπορεί να οδηγήσει σε μια “κατηφόρα”, όταν μια μικρή παρέκκλιση από την αλήθεια μπορεί να πυροδοτήσει μια κλιμάκωση που θα εξελιχθεί σε μεγάλα ψέματα». Φυσικά οι ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου καμία σχέση δεν έχουν με την ελληνική πολιτική πραγματικότητα, ωστόσο η ελληνική πολιτική πραγματικότητα ψυχαναλύεται θαυμάσια από τη συγκεκριμένη έρευνα.
Πάρτε για παράδειγμα τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Στην αρχή έλεγαν τις αυταπάτες τους με ειλικρινή διάθεση. Θα σκίσουμε τα Μνημόνια, θα αυξήσουμε τις συντάξεις, θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ. Μετά, όταν είδαν πως η αυταπάτη κατέρρευσε, ενεργοποίησαν τον μηχανισμό της εξαπάτησης. Κόβουμε τώρα τις επικουρικές αλλά όταν έρθει η ανάπτυξη θα δώσουμε αυξήσεις, κάνουμε τον ΕΝΦΙΑ πιο δίκαιο φόρο, επαναδιαπραγματευτήκαμε τη συμφωνία και βγήκαμε κερδισμένοι.
Οσο περνάει ο καιρός τα ψέματα έρχονται όλο και πιο εύκολα, καθώς η πολιτική αμυγδαλή πια έχει πλήρως ατονήσει. Ούτε κλάμα, ούτε πόνος, ούτε καημός. Πού και πού βέβαια μερικοί νιώθουν ακόμα «τσιμπιές». Και λένε πως δεν θέλουν την ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ, ξεχνώντας πως την έχουν υπογράψει. Αλλά τι να σου κάνει ένα στιγμιαίο, μικρό τσιμπιματάκι, όταν μπροστά σου έχεις μια μακρά, υπέροχη διαδρομή προς τον σοσιαλισμό;
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου