Μετά την εξωτική περιπέτεια του 2015 που του χάρισε φήμη και εξώφυλλο στο «Paris Match», επέστρεψε ως αρχηγός κόμματος, βουλευτής και απορυθμιστής του ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά. Οσο για τα λίγα εισιτήρια που κόβει η ταινία για το ‘15, δεν πειράζει. Αλλωστε ο Γιάνης Βαρουφάκης μπορεί να υπερηφανευτεί πως ταμεία έσπασε. Απλά δεν ήταν τα κινηματογραφικά, αλλά του κράτους.
Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ του Γιάνη Βαρουφάκη στην κεντρική πολιτική σκηνή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σίκουελ με τον ίδιο πρωταγωνιστή, αλλά με εμφανώς πειραγμένο το σενάριο. Τέσσερα χρόνια μετά την περήφανη διαπραγμάτευση που κόστισε πάνω από 100 δισ. στην ελληνική οικονομία και μετά την ανυπολόγιστη ζημιά στην αξιοπιστία της χώρας που προκάλεσε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τίποτα δεν είναι όπως ήταν. Ο ελληνικός λαός έπαθε και έμαθε, κατάλαβε και επέλεξε.
ΑΝΑΜΕΣΑ στις επιλογές του ελληνικού λαού βέβαια ήταν και η είσοδος του ΜεΡΑ25 στη Βουλή. Ετσι, είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε την ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Μάθαμε λοιπόν, πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών προτιμά τις εξεταστικές από τις προανακριτικές. Ισως επειδή οι πρώτες εξαντλούνται στους πολιτικούς διαξιφισμούς και τις μακρόσυρτες αναλύσεις που λατρεύει χωρίς ποτέ να καταλήγουν σε ευθύνες, σε αντίθεση με τις προανακριτικές που μπορεί να οδηγήσουν σε αίθουσα δικαστηρίου. Ειδικού ή κανονικού, λίγη σημασία έχει.
«Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ λαός δεν μας έστειλε εδώ για να είμαστε ανακριτές, εισαγγελείς και αξιολογητές ποινικών ευθυνών των πολιτικών μας αντιπάλων. Σε ποιο άλλο κοινοβούλιο του κόσμου γίνεται αυτό; Οταν η Γερουσία στις ΗΠΑ ξεκινά τη διαδικασία ελέγχου του προέδρου των ΗΠΑ, το κάνει για να αποφασίσει αν πολιτικά πρέπει να εκπέσει ή όχι. Δεν τον δικάζει, δεν τον βάζει φυλακή», είπε με μια γενναία δόση πολιτικής ανωτερότητας για τους Τραμπ αυτού του κόσμου και μετά ήρθε στο διά ταύτα: […] Εξεταστικές πρέπει να γίνονται για την αναζήτηση πολιτικών ευθυνών. Εγώ θα έλεγα να κάνουμε και μια εξεταστική για το πώς η παρασιτική ολιγαρχία φόρτωσε με δισεκατομμύρια τον ελληνικό λαό και μετά άλλη μια εξεταστική για τη μνημονιακή Ελλάδα από το 2010 μέχρι και σήμερα. Να καλύψουμε και τη δική μου περίοδο. Πολιτικές ευθύνες, όμως».
ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ Βαρουφάκης είναι αυτός, προσέθεσε και κάτι που μόνο εκείνος θα μπορούσε να σκεφτεί: Την ίδρυση Σώματος Δίωξης Πολιτικού και Επιχειρηματικού Εγκλήματος, ενός «δικού μας FBI». Οντως, ανατρέχοντας στην ιδρυτική διακήρυξη του ΜέΡΑ25, βλέπουμε πως στόχος του «ελληνικού FBI» θα ήταν «η διάλυση της διαπλοκής πολιτικού προσωπικού και ντόπιας ολιγαρχίας, μιας διαπλοκής που έχει κρατήσει τη χώρα πίσω τόσο θεσμικά όσο και κοινωνικά και την οικονομία δέσμια των μεγάλων συμφερόντων». Εξυπακούεται πως θα έχει επίσης μεγάλες τεχνολογικές δυνατότητες και δικό του προϋπολογισμό. Μάλιστα.
ΠΑΝΤΩΣ, στην περίπτωση που τελικά «προχωρήσουμε χωρίς να ξεχάσουμε» και αποφασιστεί η σύσταση εξεταστικής για τα πεπραγμένα του α’ εξαμήνου του 2015, δεν θα επιληφθεί το FBI, αλλά η Βουλή. Ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης μάλιστα δεν φοβάται, αντιθέτως προκαλεί: «Μακάρι να το κάνουν. Εκεί από κατήγοροι θα μετατραπούν σε κατηγορουμένους, όπως και στα χρόνια του “Ζ”!», απαντά. Οι κακοπροαίρετοι λένε πως η χαλαρή του διάθεση οφείλεται στο γεγονός πως αν κάποτε συσταθεί εξεταστική, δεν θα αφορά ένα πρόσωπο, αλλά όλους τους κορυφαίους υπουργούς της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και ως γνωστόν, ακόμα και η κόλαση φαντάζει θελκτική, αρκεί να υπάρχει καλή παρέα…
Από την έντυπη έκδοση
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής