Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η ψυχολογία στην αγορά έχει βελτιωθεί, το ρίσκο της χώρας έχει μειωθεί κάθετα με αποτέλεσμα τα επιτόκια των ομολόγων να βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών ενώ οι προσδοκίες των καταναλωτών είναι θετικές για την πορεία των οικονομικών τους.
ΤΑ ΠΡΩΤΑ δείγματα της ανάκαμψης τα βλέπουμε στον χώρο της οικοδομής, που αποτελεί παραδοσιακά την πλατφόρμα για ισχυρή ανάπτυξη καθώς συνδέεται με δεκάδες κλάδους και επαγγέλματα. Η οικοδομική δραστηριότητα αυξάνεται όχι μόνο στις τουριστικές περιοχές αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα ενώ οι τιμές ακολουθούν ανοδικές τάσεις υποστηριζόμενες από τη ζήτηση λόγω του Airbnb αλλά και ως αντίδραση μετά την πολύχρονη συμπίεσή τους.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ μεγάλα επενδυτικά σχέδια βρίσκονται στην τελική τους φάση, όπως συμβαίνει με το project του Ελληνικού ενώ μεγάλοι όμιλοι όπως ο ΟΤΕ και τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν αποκτήσει πια άνετη πρόσβαση στις αγορές με χαμηλά επιτόκια.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
ΟΛΑ ΑΥΤΑ είναι θετικά σημάδια, όμως για να επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 3% πρέπει να κινητοποιηθεί το σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και όχι μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις. Η ελληνική οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη δυναμική που έχουν μικρομεσαίοι και επαγγελματίες, οι οποίοι χτυπήθηκαν από τις πολιτικές υπερφορολόγησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ έχει προχωρήσει ήδη στη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% ενώ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ετοιμάζει σχέδιο για την αποκλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών ώστε να περιορισθούν τα βάρη που πνίγουν τους επαγγελματίες ή τους οδηγούν στην παραοικονομία.
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ωστόσο ένα ακόμη βήμα για να τρέξει η οικονομία. Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες πρέπει να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν επενδυτικά σχέδια, να διευρύνουν την παρουσία τους στην αγορά και να αυξήσουν τις εξαγωγικές τους επιδόσεις.
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Οικονομίας επεξεργάζεται ένα σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων κατά το πρότυπο της Ιταλίας παρέχοντας εγγυήσεις που δεν θα επιβαρύνουν το έλλειμμα ή το χρέος και δεν θα «πειράξουν» τον κουμπαρά του Δημοσίου. Στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ οι τράπεζες υπέστησαν τεράστιο πλήγμα. Τα capital controls χτύπησαν καίρια το πιστωτικό σύστημα ενώ η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση έγινε με εξευτελιστικές τιμές σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου και των μικρομετόχων. Επιπλέον οι κορόνες του Τσίπρα περί σεισάχθειας και η υποτροπή της κρίσης είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα «κόκκινα» δάνεια κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ με αποτέλεσμα οι τράπεζες να μην μπορούν να ασκήσουν τον ρόλο που έχουν για την ενίσχυση της ρευστότητας.
ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΕΙ σημαντικό ενδιαφέρον από την Κομισιόν προκειμένου να υλοποιηθεί σύντομα το σχέδιο της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια. Εάν οι τράπεζες μπορέσουν να δανειοδοτήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς μάλιστα τις ακρότητες του παρελθόντος, οι αναπτυξιακοί ρυθμοί θα πολλαπλασιασθούν. Οι προσδοκίες είναι σημαντικές, το κλίμα θετικό, τώρα χρειάζονται αποφάσεις που θα ενεργοποιούν επενδυτικές πρωτοβουλίες και θα φέρουν την κανονικότητα στην πραγματική οικονομία.
Από την έντυπη έκδοση
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου