Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης*
Μέσα στον νέο αυτό καμβά, κάποια προγράμματα παραμένουν σταθερές αξίες. Ένα από αυτά, το Greece’s Next Top Model (GNTM). Το σόου που στόχο έχει να αναδείξει το νέο σούπερ μόντελ (της χρονιάς) από την Ελλάδα, έχει πολλά να προσφέρει. Ωραία κορίτσια, χαριτωμενιές, πικρόχολα σχόλια, ανθρώπινες συγκρούσεις, δοκιμασίες και προσωπικές ιστορίες που αμφιταλαντεύονται μεταξύ αποτυχίας και δόξας. Είναι, όμως, μόνον αυτά;
Σαφώς όχι. Το GNTM επιτελεί κατά κάποιον τρόπο και ένα κοινωνικό έργο. Ναι, σε μεγάλο βαθμό οι κριτές -και μπράβο τους- έχουν δείξει πως πλέον στην μόδα είναι αποδεκτά κι άλλα πρότυπα ομορφιάς από αυτά που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε στις πασαρέλες και να οδηγούν κορίτσια στην κατάθλιψη και την ανορεξία. Την ίδια ώρα, αυτό το «κοινωνικό έργο» έρχεται και μπολιάζεται με σύγχρονες τάσεις όπως η πολιτική ορθότητα, το diversity και το να κάνεις embrace την διαφορετικότητά σου.
Mπέργκαμο: Από κόλαση, παράδεισος
Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει την κριτική επιτροπή να προκαταβάλλεται θετικά μόλις βλέπει κάτι έξω από τα συνηθισμένα και να βγάζει μία απέχθεια σε κοριτσάκια που δεν έχουν το «κάτι το διαφορετικό» αλλά απλώς δεν κάνουν για μόντελινγκ. Σαφώς και ως άνθρωποι έχουν κάθε δικαίωμα για προσωπική έκφραση όταν αυτό που αντικρύζουν δεν τους κάνει. Αυτό όμως απέχει από περιστατικά που εκστομίζουν φράσεις όπως «δεν έχεις τίποτα ξεχωριστό πάνω σου» ή «απορώ γιατί ήρθες να σε δούμε».
Αντιμετώπιση σαν και αυτή είναι το λιγότερο προσβλητική απέναντι σε οποινδήποτε. Πόσω μάλλον σε νεαρές κοπέλες που η ματαιδοξία τους ή το όνειρό τους τις οδήγησε στο να σταθούν μπροστά από τους κριτές και να τις κρίνουν για το σώμα τους. Σε περιπτώσεις που βλέπεις κοριτσάκια να κλαίνε γιατί τα προσέβαλαν, πού πήγε η συμπόνια τους, πού πήγε η συμπάθεια στο διαφορετικό;
Ναι, σαφώς και η συντριπτική πλειονότητα των κοριτσιών που πήγαν στο GNTM δεν θα καταφέρουν να μπουν στο σπίτι, και σε ορισμένες περιπτώσεις η έλλειψη αυτογνωσίας είναι φανερή. Αυτό, όμως, δεν δίνει το δικαίωμα σε κανέναν να προσβάλλει έναν άλλον άνθρωπο για το πώς είναι το σώμα του. Ειδικά όταν αυτοί οι άνθρωποι, λίγα λεπτά πριν, σε άλλα καρέ έλεγαν φράσεις όπως «έχεις αγκαλιάσει την διαφορετικότητά σου και μπράβο σου».
*Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι ο διευθυντής του EleftherosTypos.gr