Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης*
Αλλά ας δούμε τα πράγματα με την σειρά. Πρόσφατα είχα γράψει ένα άρθρο για την Γκρέτα, σε μία προσπάθεια να μάθουμε για το σύστημα που υπάρχει από πίσω της, την εκμεταλλεύεται και πλουτίζει από την περσόνα που προωθεί. Επειδή στον διάλογο με τους ecoζηλωτές θα ακουστούν πολλά, ορισμένα μάλιστα ψευδή, ξεκαθαρίζω πως δεν είμαι αρνητής της κλιματικής αλλαγής.
Ο πλανήτης μας βρίσκεται σε οριακό σημείο με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων να προβλέπουν πως εάν η ανθρωπότητα συνεχίσει έτσι, τότε δεν έχει ελπίδες να διασώσει την Γη όπως την γνωρίζουμε. Τι σημαίνει αυτό; Κατεστραμμένα δάση, ξηρασία, πλημμύρες, αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και της στάθμης της θάλασσας, εξαφάνιση πόλεων, εξαφάνιση πολλών ειδών και προβλήματα στην διαβίωση του ίδιου του ανθρώπου.
Η Γκρέτα από την άλλη έχει γίνει ο «Μεσσίας» του οικολογικού κινήματος με τους ecoζηλωτές να βάλλουν με μίσος ενάντια σε όλους όσοι τολμούν να επιδιώξουν ακόμα και διάλογο σε όσα λέγονται. Ας είμαστε, όμως, ειλικρινείς. Η περσόνα της Γκρέτα πέτυχε τον σκοπό της.
Όχι, ο πλανήτης δεν σώθηκε, αλλά η ίδια πέρασε το μήνυμα που επεδίωξε, οι υπεύθυνοι του μάρκετινγκ της πλουτίζουν και η βιομηχανία της οικολογίας είναι πλέον για τα καλά στην πρώτη γραμμή. Παράλληλα για πρώτη φορά σε χώρες όπως η Ελλάδα, είδαμε κόσμο να βγαίνει στους δρόμους για θέματα που αφορούν το κλίμα. Τι γίνεται, όμως με την ουσία;
Η ουσία είναι μία προς το παρόν. Οι ηγέτες δεν φαίνεται να ιδρώνουν μπροστά στην θέα ενός εξοργισμένου κοριτσιού που απαιτεί αλλά δεν συζητά, έχοντας ως άλλοθι την παιδική του αφέλεια. Ακόμα και χαρισματικοί ηγέτες όπως ο Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να τάσσεται στο πλευρό της, ωστόσο λίγα χρόνια πριν, ο ίδιος δεν έκανε όσα μπορούσε να κάνει για το κλίμα καθήμενος στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ.
Αυτό συμβαίνει γιατί τα χρήματα που διακινούνται προς διατήρηση του υπάρχοντος status quo φτάνουν σε ύψη που καμμία άλλη εναλλακτική δεν μπορεί να ανταγωνιστεί. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί εάν δούμε τα πράγματα ψύχραιμα, οι θιασώτες της οικολογίας στοχεύουν περισσότερο στο ευκαιριακό χρήμα παρά στην σωτηρία του πλανήτη. Βαρύ αυτό που ειπώθηκε μόλις, ε; Είναι, όμως, αλήθεια.
Ας δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα τι εννοούμε. Τι προσφέρει στην σωτηρία του πλανήτη το δολοφονικό βλέμμα της Γκρέτα Τούνμπεργκ; Τι προσφέρει στην διατήρηση της Γης όπως την γνωρίζουμε το να γίνουν οι γονείς βίγκαν, ή το να ταξιδέψει στις ΗΠΑ με ιστιοπλοϊκό; Τίποτα, nada… Όλα αυτά είναι για να το πούμε απλά, μπούρδες της πολιτικής επικοινωνίας.
Γιατί η λύση δεν είναι η επιστροφή στο παρελθόν αλλά η στροφή στο μέλλον, αντί της διατήρησης της υπάρχουσας ζημιογόνας κατάστασης. Το να ταξιδέψεις λιγότερο με αεροπλάνο δεν θα σώσει την Γη. Την Γη θα την σώσει το να διατεθούν πόροι στην έρευνα προκειμένου οι μετακινήσεις με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να προσφέρουν ανταγωνιστικό προϊόν.
Δυστυχώς η οικολογία ως κατεστημένο πάνω στον πανικό της, από ένα ανθρωπιστικό, φιλελεύθερο και καινοτόμο κίνημα, έχει μετατραπεί σε μία αντιδραστική, οπισθοδρομική ιδεολογία που ρέπει προς την τρομοκρατία, την επιβολή και την αποθέωση της άγνοιας. Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Δεν επελέγη ένας άνθρωπος με γνώσεις, με σπουδές, με διεθνείς επαφές, προωθήθηκε (το πώς και το γιατί ο γράψαμε στο άρθρο που αναφέραμε) ένα ανήλικο αδαές κορίτσι που δεν έχει τελειώσει το σχολείο, ενώ απείχε συνειδητά από αυτό για να περάσει το μήνυμά της.
Όποιος διαβάζει ειδήσεις από όλο τον κόσμο, βλέπει πως σταδιακά ασκείται ένα bullying σε όσους κάνουν πολλά ταξίδια, σε όσους μετακινούνται με αεροπλάνα ή αυτοκίνητα, ενώ την ίδια ώρα οι άνθρωποι που καινοτομούν υπέρ της οικολογίας πέφτουν σε απαξία.
Ποιος ασχολείται με τον Μπιλ Γκέιτς ο οποίος εδώ και χρόνια έχει απευθύνει κάλεσμα για την επανεφεύρεση του αποχετευτικού συστήματος σε μία προσπάθεια να σωθούν και ανθρώπινες ζωές αλλά και το περιβάλλον σε χώρες της Αφρικής; [Διάβασε σχετικά ΕΔΩ] Ποιος ασχολείται με τις start up που εφευρίσκουν τρόπους καθαρισμού των ωκεανών από τα πλαστικά; [Διάβασε σχετικά ΕΔΩ] Ποιος ασχολείται με τις εκατομμύρια δενδροφυτεύσεις σε χώρες της Αφρικής που έχασαν το πράσινό τους τις προηγούμενες δεκαετίες; [Διάβασε σχετικά ΕΔΩ]
Είναι λοιπόν όλα θέμα μάρκετινγκ. Η προσωπική ευαισθησία για το περιβάλλον πολλών ανθρώπων ανά τον κόσμο έχει δημιουργήσει ένα θετικό αποτύπωμα και μας έχει προσφέρει τεχνολογίες που μπορούν να αλλάξουν την αρνητική τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα για τον πλανήτη μας. Για να γίνει, όμως, αυτό, θέλει προσωπική συνεισφορά και εργασία και όχι μίσος.
Ας το παραδεχθούμε, η Γκρέτα και η κάθε Γκρέτα, είναι η δικαιολογία για πολλούς που δεν ανακυκλώνουν, που αφήνουν σκουπίδια στις θάλασσες και περιμένουν από τον πρωθυπουργό τους να αλλάξει την κατάσταση. Ναι, ξέρω, η αλήθεια πονάει, αλλά εάν κοιτάξουμε στον καθρέφτη θα δούμε το πρόβλημα κατάματα. Ο Τραμπ, ο Μπολσονάρο, τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ και η ρύπανση των υδάτων από εργοστάσια, είναι συμπτώματα της ασθένειας και όχι ο ιός. Ο ιός είναι ο ίδιος ο άνθρωπος και μόνο αυτός μπορεί να σώσει τον πλανήτη. Η οργή της Γκρέτα δεν προσφέρει τίποτα.
Αντιθέτως θα δημιουργήσει αντιμαχόμενες πλευρές κάνοντας να ξεχάσουμε το ίδιο το πρόβλημα. Γι αυτό, όχι άλλο Γκρέτα. Περισσότερη οικολογία στην πράξη.
*Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι ο διευθυντής του EleftherosTypos.gr