Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η αμηχανία του υπουργού μπροστά στις εξελίξεις εμφανής, όπως επίσης και η διαφοροποίησή του σε σχέση με το παρελθόν για το πώς αντιλαμβάνεται τη ζωή.
Ο πολιτικός, ο οποίος τη νύχτα του δημοψηφίσματος διαβεβαίωνε το λαό ότι «ξημερώνει μία ωραία ημέρα για την Ελλάδα», ενώ την ίδια ώρα έκλειναν οι τράπεζες με τα capital controls που ακόμη και σήμερα πνίγουν την οικονομία, στο θέμα του διαγωνισμού των αδειών λίγο-πολύ προειδοποίησε ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από το τέλος του κόσμου.
«Ενας Θεός ξέρει τι θα γίνει εάν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός», είπε ο κ. Παππάς θέλοντας να δείξει το «μεγαλείο» του νομικού του κατασκευάσματος αλλά και το πόσο συνδέεται η τύχη του με το μέλλον της χώρας.
Σιγά τα αβγά. Ούτε ο πρώτος νόμος είναι που μπορεί να βγει αντισυνταγματικός ούτε ο τελευταίος. Οσο για το δημοσιονομικό κόστος της απόφασης, τα 80 εκατομμύρια που θα κληθεί να επιστρέψει ο Παππάς στους υπερθεματιστές εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν δεχθεί τα επιχειρήματά του είναι ελάχιστα μπροστά σε άλλες αποφάσεις του ΣτΕ για επαναφορά ειδικών μισθολογίων, τακτοποιήσεις αυθαιρέτων κ.λπ.
Τραμπ, Μπάιντεν και το δράμα των ομήρων
Στην περίπτωση λοιπόν που καταπέσει ο νόμος, τότε τα πολιτικά κόμματα, και ιδίως η Ν.Δ., οφείλουν να συγκροτήσουν άμεσα το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, το οποίο θα αναλάβει τη διενέργεια διαγωνισμού και θα καθορίσει τίμημα και αριθμό αδειών όχι με βάση τις μελέτες της Φλωρεντίας και τα κόλπα του Μαξίμου, αλλά με τα δικά του κριτήρια. Και το Δημόσιο θα βγει κερδισμένο από περισσότερα κανάλια και μεγαλύτερα φορολογικά έσοδα και το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο θα ρυθμιστεί και δεν θα μπει λουκέτο σε επιχειρήσεις που πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Το δίλημμα δεν είναι «ή νόμος Παππά ή το χάος», αλλά το «ή ο νόμος Παππά ή το ΕΣΡ».
Πολύ απλά, ο ήλιος θα εξακολουθεί να ανατέλλει και την επομένη των αποφάσεων του ΣτΕ. Απλώς το αστέρι του κ. Παππά θα δύει και αυτό είναι που καίει τον υπουργό και κινδυνολογεί όταν θριαμβολογούσε την παραμονή της οικονομικής καταστροφής το καλοκαίρι του 2015.
Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Ολοι περίμεναν τον πρωθυπουργό να μιλήσει προχθές στη Βουλή. Το είχαν προαναγγείλει από το Μαξίμου υποστηρίζοντας ότι μετά την άκαρπη Διάσκεψη προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ θα ανέβαινε στο βήμα και θα ξιφουλκούσε κατά της Νέας Δημοκρατίας, καταθέτοντας εκ νέου την τροπολογία Παππά για λουκέτο σταθμών μέσα σε 5 ημέρες. Τελικώς, ενώ μίλησε στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Τσίπρας δεν προσήλθε και ούτε βέβαια κατέθεσε την τροπολογία. Το μήνυμα πάντως το έστειλε διά της απουσίας του.
Η ΖΗΜΙΑ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ
Η αναθεώρηση του ελλείμματος επί τα χείρω από τη Στατιστική Υπηρεσία δυσκολεύει την επίτευξη των στόχων του Προϋπολογισμού. Oμως από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι ενώ το 2014 το έλλειμμα ήταν 7,7 δισεκατομμύρια, το 2015 και λόγω της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εκτινάχθηκε στα 13,1 δισ. (7,5% του ΑΕΠ). Αυτός είναι ένας από τους λογαριασμούς της περιόδου Τσίπρα-Βαρουφάκη.
Επίσης το πλεόνασμα περιορίσθηκε σε 0,2% από 0,7% που ήταν η αρχική εκτίμηση, ενώ φέτος ο στόχος έχει καθοριστεί στο 0,5% ώστε να μην εφαρμοστεί ο κόφτης. Oλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα υπερβεί οριακά το 0,5%, αλλά ο πήχυς για πλεόνασμα 1,75% για το 2017 μοιάζει ανυπέρβλητος.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου