Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
«Επιτέλους λίγη ηρεμία στην οικονομία. Ο Μητσοτάκης από το ξεκίνημά του τα έχει πάει καλά, τώρα είναι η ευκαιρία για την Ελλάδα να ξεφύγει από τη στασιμότητα», έλεγαν οι περισσότεροι επαγγελματίες, που διαβλέπουν προοπτικές ανάπτυξης έχοντας μία κυβέρνηση που είναι φιλική προς το επιχειρείν. Σε όλες τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ φυσάει άνεμος δημιουργικότητας. Στο περίπτερο 12 η ψηφιακή Ελλάδα αναζητεί συμμάχους προκειμένου οι ιδέες των νέων επιχειρηματιών να μετατραπούν σε εμπορικές πράξεις με πολλαπλασιαστική υπεραξία για τη χώρα.
Στο περίπτερο 14 η ακαδημαϊκή κοινότητα παρουσίαζε απίστευτα τεχνολογικά projects, μόνο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διαθέτει το μεγαλύτερο τεχνολογικό εργαστήριο στον τομέα της Ιατρικής στα Βαλκάνια ενώ διαθέτει κυψέλη για νεοφυείς επιχειρηματίες. Η παραγωγική Ελλάδα περιμένει από το κράτος βοήθεια, όχι επαιτεία, αλλά άρση εμποδίων, προκειμένου να δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας και εισοδήματα. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα του Μητσοτάκη, να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις.
Για αυτό και στην κεντρική του ομιλία στο Βελλίδειο οι βασικές εξαγγελίες είχαν μία κοινή συνισταμένη: όλες προέτασσαν την ανάπτυξη. Αντί για ψευτοπαροχές μιας χρήσης ο φετινός δημοσιονομικός χώρος διατίθεται στη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 24% για τις επιχειρήσεις με σκοπό να τονωθεί η επενδυτική δραστηριότητα και να σταματήσει η φορολογική μετανάστευση στις γειτονικές χώρες.
Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίσθηκε στη ΔΕΘ ως ο επικεφαλής ενός μεγάλου ομίλου με ετήσιους στόχους και λογοδοσία στους πολίτες, που αποτελούν και τη «γενική συνέλευσή» του. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, ο πρωθυπουργός έθεσε ψηλά τον πήχυ πρώτα για τον εαυτό του αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις που πρέπει να επιβεβαιωθούν μέσα σε 12 μήνες και όχι στο διηνεκές.
Μένει ώσπου να φύγει…
Είναι σαφές ότι επενδύει στο χαρτί της αξιοπιστίας. Για το λόγο αυτό δεν «ξέφυγε» δημοσιονομικά σε ό,τι αφορά τις παροχές, κάνοντας τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να νιώσει δικαίωση διαπιστώνοντας ότι η γραμμή της συνετούς διαχείρισης επικυρώθηκε από τον πρωθυπουργό. Η τακτική αυτή έχει ένα βασικό πλεονέκτημα. Οι φορολογούμενοι αντιλαμβάνονται με σαφήνεια τα περιθώρια της οικονομίας αλλά και ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευχέρεια να προχωρά σε μέτρα-έκπληξη, όπως συνέβη με την επίσπευση των μειώσεων του ΕΝΦΙΑ και των φόρων για τις επιχειρήσεις.
Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών επιβραβεύει τις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης. Οι μειώσεις φόρων θα φτάσουν σε όλους είτε άμεσα μέσω των κρατήσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους είτε μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας και κατ’ επέκταση εισοδημάτων. Η κανονικότητα δεν είναι μόνο ο χαμηλός ΕΝΦΙΑ αλλά και η δημόσια ασφάλεια.
Ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Μιχάλης Καραμαλάκης, εγκαινιάζοντας το περίπτερο της ΕΛ.ΑΣ. στη ΔΕΘ, είχε ταυτόχρονα στο μυαλό του να μην σημειωθούν το βράδυ του Σαββάτου έκτροπα και σοβαρά επεισόδια, και τα κατάφερε σε μεγάλο βαθμό. Ο κ. Χρυσοχοΐδης έλαβε πολλά μηνύματα από Θεσσαλονικείς να συνεχίσει την προσπάθεια εμπέδωσης του αισθήματος της ασφάλειας όχι μόνο στα Εξάρχεια αλλά παντού, χωρίς ακρότητες και με βασικό γνώμονα την προάσπιση της δημοκρατίας από τους κάθε είδους μπαχαλάκηδες.
Η βελτίωση της καθημερινότητας της μέσης οικογένειας είναι ένας δύσκολος δρόμος, μόνο που πλέον είναι ορατός. Μακριά από ψευτοεπαναστάτες που με τις ιδεοληψίες τους και τους τυχοδιωκτισμούς τους ισοπέδωσαν το πιστωτικό σύστημα, φόρτωσαν βάρη στους πολίτες και έκλεισαν τα μάτια σε φαινόμενα ανομίας.
Και εάν θέλει ο κ. Τσίπρας, το όνομα του οποίου δεν χώρεσε στην πρωθυπουργική ομιλία, ας κάνει μία βόλτα με ένα ταξί το προσεχές Σάββατο στη Θεσσαλονίκη για να διαπιστώσει πόσο έχει πληγώσει τους Μακεδόνες η συμφωνία των Πρεσπών.
Από την έντυπη έκδοση
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου