Είχαν προηγηθεί οι «επαναστατικές» ημέρες του δημοψηφίσματος, όπου η λογική «μπάχαλο παντού», από τις τράπεζες μέχρι και τις αστικές συγκοινωνίες, είχε διαπεράσει σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας.
Μόνο που η επανάσταση δεν ήταν «δωρεάν». Κόστισε 100 δισεκατομμύρια ευρώ και κάτι ψιλά αν συνυπολογίσουμε και το κόστος των δωρεάν μετακινήσεων στις αστικές συγκοινωνίες τις ημέρες του δημοψηφίσματος, το οποίο αποτιμάται σε μερικά εκατομμύρια ευρώ.
Η κυβέρνηση Τσίπρα τιμωρήθηκε από τους πολίτες και ανήκει πια στο παρελθόν, ενώ, όπως δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει δομικά προβλήματα σε ό,τι αφορά τις πολιτικές του κατευθύνσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους δύο πρώτους μήνες της πρωθυπουργικής του θητείας έχει δώσει θετικά δείγματα γραφής, εκπλήσσοντας ακόμη και ψηφοφόρους άλλων κομμάτων.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Το βασικό σύνθημα που επέλεξε στη φετινή ΔΕΘ προκειμένου να παρουσιάσει την οικονομική του πολιτική ήταν το «ανάπτυξη για όλους». Η νέα κυβέρνηση προχωράει σε φορολογικές ελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ επισπεύδει την υλοποίηση βασικών επενδυτικών σχεδίων στο Ελληνικό, στον Πειραιά, στη Χαλκιδική, αλλά και στον κλάδο των φαρμάκων.
Επίσης, στηρίζει την οικογένεια με τη χορήγηση ποσού 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί και ειδικού επιδόματος για την κάλυψη των εξόδων για παιδικούς σταθμούς, ενώ ενισχύει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με φορολογικά κίνητρα προκειμένου να σταθούν στην αγορά δίπλα στις μεγάλες πολυεθνικές.
Το διήμερο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ χαρακτηρίσθηκε από ρεαλισμό σε ό,τι αφορά το εύρος των δημοσιονομικών παροχών, μακριά από αυταπάτες και φαντασιώσεις, αλλά και δυναμική για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, στη δημόσια διοίκηση και στο κοινωνικό κράτος.
Η Ελλάδα έχασε πολύτιμο έδαφος τα τελευταία χρόνια με τα πειράματα Τσίπρα, αλλά τώρα μπαίνει στην κούρσα της ευρωζώνης με πιο σταθερά βήματα και έναν πρωθυπουργό που δεν επενδύει στο ταξικό μίσος, αλλά στις δυνάμεις της κοινωνίας.
Από την έντυπη έκδοση