Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
ΔΕΝ βγαίνουν, λοιπόν, φαντεζί τίτλοι από τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Βγαίνει όμως κάτι άλλο. Ενα συμπέρασμα. Η κυβέρνηση είναι προσγειωμένη στην πραγματικότητα. Υλοποιεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο ανάταξης της οικονομίας με κοστολογημένα θετικά μέτρα. Δεσμεύεται μόνο για όσα είναι βέβαιη πως θα νομοθετήσει μέσα στις επόμενες 365 ημέρες. Μπορεί όλα αυτά να μη μοιάζουν επαναστατικά, αλλά στην ουσία αποτελούν μέρος της επανάστασης του αυτονόητου.
ΕΧΕΙ έρθει η ώρα να γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση δείχνει πως έχει τη βούληση να αλλάξει κάτι που πάει τη χώρα πίσω, τη νοοτροπία. Και η αλλαγή νοοτροπίας ξεκινάει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Τέλος πια στα παχιά -χωρίς καμία ουσία- λόγια της ΔΕΘ.
ΓΙΑ να εξέλθουμε οριστικά από την κρίση χρειάζεται η δουλειά να γίνεται βήμα βήμα. Ακριβώς αυτή είναι και η τακτική του Μαξίμου. Οταν σε έναν χρόνο από τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανέβει ξανά στο βήμα της ΔΕΘ, τότε θα κριθεί αν υλοποίησε όσα δεσμεύθηκε φέτος.
Ο,ΤΙ είπε ο πρωθυπουργός δεν τα άκουσαν οι πολίτες για πρώτη φορά. Τα είχε πει πριν από τις εκλογές. Τα είπε κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. Τώρα απλά παρουσίασε ποιες από τις παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
ΟΛΕΣ οι ελαφρύνσεις για πολίτες και επιχειρήσεις οι οποίες είναι σημαντικές και αφορούν στη φορολογία εισοδήματος αλλά και τα ακίνητα θα ψηφιστούν με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο παράλληλα με τον προϋπολογισμό του 2020. Αρα δεν πρόκειται για «θα» και μελλοντικές αοριστολογίες, αλλά για μέτρα τα οποία θα φανούν στις «τσέπες» από την 1η Ιανουαρίου.
ΤΟ ένα κρίσιμο στοίχημα της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει να υλοποιεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται άμεσα με ένα κλικ και όχι να ταλαιπωρούνται στα γκισέ των υπηρεσιών. Το δεύτερο στοίχημα -ίσως ακόμα πιο σημαντικό- είναι το να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα των αποκρατικοποιήσεων, να τρέξουν πρότζεκτ που είναι «κολλημένα» για χρόνια όπως το Ελληνικό, αλλά και να δημιουργήσει ένα οικονομικό περιβάλλον το οποίο θα προσελκύσει νέες επενδύσεις.
ΟΙ στόχοι είναι φιλόδοξοι, αλλά αν γίνει σωστή δουλειά είναι επιτεύξιμοι. Οι συντάξεις πρέπει να εκδίδονται ψηφιακά και άμεσα, όχι να περιμένει ο πολίτης δυο τρια χρόνια σε λίστα αναμονής. Οι επενδυτές δεν γίνεται να περιμένουν πέντε έως δέκα χρόνια για να καταφέρουν να αποκτήσουν τις απαιτούμενες άδειες και να ξεμπλέξουν από τη γραφειοκρατία για να εκκινήσουν τα πρότζεκτ τους. Θα πρέπει να τρέξουν γρήγορα τα έργα υποδομών, όπως επιτέλους θα πρέπει να λειτουργήσουν μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη τη χώρα και να κλείσουν οι παράνομες χωματερές.
ΤΑ προβλήματα και τα ανοικτά μέτωπα είναι πάρα πολλά και ακουμπούν σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας. Για να εφαρμοστούν λύσεις και να μην παραμείνουν στα χαρτιά η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να πατάει το γκάζι όπως στους δύο πρώτους μήνες και να μην κάνει πίσω όταν και όποτε υπάρξουν αντιδράσεις είτε από μικροσυντεχνίες είτε από μεγαλοσυμφέροντα.
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου