Είχαν προηγηθεί τη Δευτέρα οι καταστροφές σε Υμηττό και Βοιωτία, όπου τα χειρότερα απετράπησαν χάρη στις συντονισμένες ενέργειες της Πυροσβεστικής, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ήταν σε υψηλά επίπεδα ενώ οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με ηρωικές κυριολεκτικώς προσπάθειες, έδιναν μάχες μέσα στις φλόγες για να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα.
Δυστυχώς, η Ελλάδα κάθε χρόνο πλήττεται από πυρκαγιές ενώ η περυσινή τραγωδία στο Μάτι, με τους 102 νεκρούς, σημάδεψε για πάντα τη μνήμη όλων μας.
Αυτό που προέχει τώρα είναι να τεθούν υπό έλεγχο όλα τα μέτωπα και να διατηρηθεί ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας των αρμόδιων αρχών καθ’ όλη τη θερινή περίοδο.
Παράλληλα, πρέπει να ερευνηθούν τα αίτια των πυρκαγιών και στις περιπτώσεις εμπρησμών οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους έχουν καεί και η περιβαλλοντική ζημιά είναι ανυπολόγιστη.
Η επόμενη μέρα στις πληγείσες περιοχές θα είναι δύσκολη, ιδίως για όσους έχασαν τις περιουσίες τους. Το κράτος οφείλει να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος πυρόσβεσης, να προχωρήσει σε αναδασμό των περιοχών που έχουν καταστραφεί, ιδίως στις περιαστικές ζώνες και να βοηθήσει εμπράκτως τους πληγέντες.
Η υπόθεση «περιβάλλον» είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα. Απαιτείται η χάραξη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την προστασία των δασών μας, την προληπτική λήψη μέτρων από ασυνείδητους ή και κυκλώματα εμπρηστών και τη διαρκή εκπαίδευση των πολιτών ώστε να αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση.
Το σημαντικό είναι να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές και να προστατευθούν οι ιδιοκτησίες αλλά κάθε δασική έκταση που καταστρέφεται από πυρκαγιές πληγώνει βαθιά την ψυχή των πολιτών.
Από την έντυπη έκδοση