Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Η πρώτη ήταν το 1982, όταν ο πόλεμος των Φόκλαντ είχε αναστατώσει όλο τον πλανήτη και η Μάργκαρετ Θάτσερ επιβεβαίωνε τον τίτλο της ως «σιδηρά -και διόλου συμπαθητική- κυρία». Το BBC κάλυπτε τα γεγονότα ως μια πολεμική σύγκρουση μεταξύ Βρετανών και Αργεντινών, παραμένοντας πιστό στη γραμμή της ουδετερότητας.
Ηταν τόσο ουδέτερο που έφθασε η Θάτσερ να αναρωτηθεί αν το BBC είναι βρετανικό ΜΜΕ ή κάποιας τρίτης χώρας, ενώ βουλευτές των Συντηρητικών μιλούσαν για προδοσία. Η απάντηση της διεύθυνσης του BBC ήταν: «Ο ρόλος του BBC δεν είναι να αναπτερώνει το ηθικό των Βρετανών στρατιωτών στο πεδίο της μάχης… μια γυναίκα που μένει χήρα στο Πόρτσμουθ δεν διαφέρει από μια χήρα στο Μπουένος Αϊρες».
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Η δεύτερη αξέχαστη φορά που το BBC προκαλούσε τη μήνιν της Ντάουνινγκ Στριτ ήταν την περίοδο του πολέμου στο Ιράκ το 2003, όταν αποκάλυπτε το ενδεχόμενο η βρετανική κυβέρνηση να φούσκωσε, σε σημείο παραποίησης, τις πληροφορίες που είχαν οι μυστικές υπηρεσίες της για τα όπλα μαζικής καταστροφής που κατείχε το Ιράκ. Στόχος της κυβέρνησης Μπλερ ήταν να νομιμοποιήσει την απόφαση εισβολής. Η δημοσιογραφική ομάδα του BBC δικαιώθηκε μετά από χρόνια, όταν το 2016 ολοκληρώθηκε το πόρισμα της επιτροπής έρευνας για τις συνθήκες που οδήγησαν στην εμπλοκή της Βρετανίας. Κάπως έτσι το BBC παραμένει ένας κορυφαίος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός που αν και δημόσιος, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους ιδιωτικούς. Αντιθέτως, ξεχωρίζει για την αξιοπιστία και την εγκυρότητά του.
Στα καθ’ ημάς, χθες ανακοινώθηκαν και επισήμως τα πρόσωπα που θα προτείνει η κυβέρνηση για την ηγεσία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ. Ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Ζούλας για τη θέση του προέδρου και ο μηχανικός ανάπτυξης τηλεοπτικών μέσων, Γιώργος Γαμπρίτσος, για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Οι δύο άντρες, μαζί με την ομάδα που θα τους πλαισιώσει, έχουν δύσκολη δουλειά μπροστά τους. Οχι επειδή το έμψυχο προσωπικό του Ραδιομεγάρου υπολείπεται των δημοσιογράφων και των τεχνικών του ιδιωτικού τομέα. Ισα ίσα που έχει άριστο υλικό. Ωστόσο η νοοτροπία δύσκολα ξεριζώνεται, είτε αυτή λέγεται συνδικαλιστική είτε κομματική. Θα μπορούσαν βέβαια να ξεκινήσουν από τα απλά και καθόλου αυτονόητα. Να μην επιτρέψουν, για παράδειγμα, την εξαφάνιση του δελτίου ειδήσεων μόνο και μόνο για να μεταδώσουν live και ολόκληρη κάποια κομματική εκδήλωση του κυβερνώντος κόμματος.
Από την έντυπη έκδοση
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου