Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
ΜΟΝΟ που η κατάσταση είναι αρκετά πιο σοβαρή. Προφανώς και αρκετοί από όσους έκαναν χθες διαδικτυακό χαβαλέ με το «112» πέρσι τέτοιο καιρό έγραφαν περισπούδαστες αναλύσεις για τους 102 νεκρούς στο Μάτι. Αραγε, τόσο γρήγορα ξεχνάμε;
ΕΝΤΑΞΕΙ, δεν σημαίνει ότι επειδή ενεργοποιήθηκε το «112» γλιτώσαμε από τις πυρκαγιές ή τις πλημμύρες. Το τελευταίο 48ωρο σε όλη τη χώρα ξέσπασαν περισσότερες δεκάδες φωτιές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της πυροσβεστικής για την τελευταία εικοσαετία σχεδόν το 99% των πυρκαγιών ξεκινάει είτε επειδή κάποιος ανεγκέφαλος αποφασίζει να κάψει ξερόχορτα εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων είτε από καλώδια της ΔΕΗ. Ούτε ασύμμετρες απειλές, ούτε σκοτεινά συμφέροντα, ούτε Τούρκοι ή Ρώσοι πράκτορες που θέλουν να καταστρέψουν την «ομορφότερη χώρα του κόσμου». Απλή, πεντακάθαρη βλακώδης αμέλεια. Αυτή είναι η αιτία.
ΠΡΙΝ από έναν χρόνο ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος «έσκιζε τα ρούχα του» -όπως παλαιότερα υποτίθεται πως είχε σκίσει και τα μνημόνια- με κάτι γραφικά επιχειρήματα με τα οποία υποτίθεται πως εξηγούσε γιατί δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να δοθεί εντολή εκκένωσης στο Μάτι.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι δεν θα ξαναβιώσουμε τραγωδίες όπως στην Ηλεία, στη Μάνδρα ή στο Μάτι. Τουλάχιστον, όμως, γίνεται πλέον μια σοβαρή προσπάθεια για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες μιας ανάλογης καταστροφής. Δεν σημαίνει ότι το «112» θεραπεύει τα πάντα. Πρέπει να λειτουργεί άψογα ο κρατικός μηχανισμός. Πρέπει και όλοι οι πολίτες να αποκτήσουμε μια νέα κουλτούρα στην αντιμετώπιση τέτοιων φυσικών φαινομένων.
ΓΙΑ πρώτη θερινή σεζόν φέτος ακούμε πολύ συχνά πως δόθηκε εντολή εκκένωσης στο τάδε χωριό, στη δείνα περιοχή, στο κάμπινγκ της Ελαφονήσου, προχθές, που φιλοξενούσε 700 άτομα. Ολα μπορούν να γίνουν αν υπάρχει σχέδιο και οργάνωση.
ΓΙΑΤΙ ας θυμηθούμε κάτι. Και στο Μάτι «εκκένωση» έγινε, αλλά άτακτη. Μόνο που όσοι βρίσκονταν εκεί εκκένωσαν την περιοχή μόλις είδαν τις φλόγες στα δέκα μέτρα. Και από τους 5.000 ανθρώπους γλίτωσαν οι 4.900. Αρα μπορεί πολύ εύκολα να ισχυριστεί κανείς πως αν είχαν ειδοποιηθεί έστω και δέκα λεπτά νωρίτερα, πιθανότατα δεν θα είχαμε θρηνήσει κανέναν συμπολίτη μας.
ΓΙ’ αυτό ίσως είναι καλύτερα κάποια ζητήματα να μην τα αντιμετωπίζουμε με ελαφρότητα και χαβαλέ. Υπάρχουν έτσι κι αλλιώς χιλιάδες θέματα καθημερινά πολιτικά ή κοινωνικά για να σπάσουμε πλάκα στα social media. Το «112» ήρθε για να σώζει ζωές. Και κάποια στιγμή το «μήνυμα» μπορεί να αφορά και στη δική μας ζωή.
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου