Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε το στίγμα της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει. Φορολογικές ελαφρύνσεις για όλους, που ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ θα εφαρμοσθούν από τον Αύγουστο, εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης, αναβάθμιση της Παιδείας, της Υγείας και του αισθήματος δημόσιας ασφάλειας.
Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι η παλινδρόμηση στο παρελθόν αλλά ο βηματισμός προς το μέλλον. Ηδη υπάρχει ένα ιστορικό ορόσημο το 2021. Η επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης και τη θεμελίωση του σύγχρονου ελληνικού κράτους δεν πρέπει να μείνει μόνο σε επίπεδο εκδηλώσεων αλλά να αποκτήσει ουσιαστικό χαρακτήρα.
Η Ελλάδα πρέπει να καλύψει το χαμένο έδαφος στην οικονομία και να δώσει ξανά ευκαιρίες στις νέες γενιές ώστε να τερματιστεί η φυγή επαγγελματιών και επιστημονικού προσωπικού στο εξωτερικό.
Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του απέφυγε την κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση και θέλησε να ενώσει τις προσπάθειες όλων προκειμένου η χώρα να φύγει από τη θέση του ουραγού της Ευρώπης σε πολλούς κοινωνικούς και οικονομικούς τομείς.
Αντιθέτως ο κ. Τσίπρας παρέμεινε στο διχαστικό λόγο της προεκλογικής περιόδου. Δεν έλαβε το μήνυμα της κάλπης, θεωρεί ότι η κυβέρνησή του ήταν επιτυχημένη όταν ακόμη πληρώνουμε ακριβά τους πειραματισμούς του 2015 και τα μετέπειτα λάθη.
Οπως φαίνεται η νέα διαχωριστική γραμμή που σχηματίζεται στο πολιτικό σκηνικό δεν θα είναι το ξεπερασμένο πια από το 2015 «Μνημόνιο-αντιμνημόνιο» αλλά το υπαρκτό δίλημμα: φυγή προς τα εμπρός ή επιστροφή στις παθογένειες του παρελθόντος. Ο κ. Τσίπρας προτίμησε το δεύτερο υιοθετώντας όλες τις οπισθοδρομικές πρακτικές, με κορυφαία την κομματικοποίηση του κράτους και την κρατικοποίηση του κόμματος.
Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει ότι θα ασχοληθεί μόνο με το πώς θα πάει η χώρα μπροστά και τα πρώτα δείγματα της κυβέρνησής του είναι ενθαρρυντικά.
Από την έντυπη έκδοση